Gluteeniton blinipannari on herkuilla kuorrutettu
Aurinkoista viikonloppua! En voi muuta kuin toivoa että siellä Suomessa (tai missä ikinä blogia luetkaan) on parempi sää kuin täällä Briteissä – ainakin tänään päivä on alkanut kaatosateella, mutta huomenna on jotain toivoa lämpimämmistä keleistä. Annoin viime viikolla pienen vinkin siitä että vappumenumme gluteeniton blinipannari saattaisi päästä pian blogiin, ja se onnistui jälleen niin hyvin että tässä se nyt on. 🙂 Se on suhteellisen simppeli tehdä (monet sen ainesosista tulevat suoraan kaupasta), vaikka siinä onkin useampia komponentteja. Lisäksi sen reseptiä voi myös hieman varioida vuodenajan mukaan – esimerkiksi nyt otin mukaan pannulla paahdetun parsan parsakauden kunniaksi. Gluteeniton blinipannari on myös oiva herkku äitienpäivän juhlistamiseen!
Blinipannarin parina englantilainen kuohuva
Vappukuohuvana ja aterian juomaparina meillä oli tänä vuonna brittiläistä Rathfinny Estate Classic Cuvee 2016. En ole aiemmin maistanut englantilaisia kuohuvia, mutta niitä kuulee verrattavan samppanjoihin (maaperä on ilmeisesti samanhenkinen ja ilmasto hiipii samaan suuntaan), joten olin hyvin utelias. Ilokseni Rathfinnyssa oli todella tunnistettavissa samppanjamaista omenaisuutta, briossia ja paahtoleipää! Ehkäpä kevään ja kesän edetessä pitää maistella vähän muitakin englantilaisia kuohuvia. 😉
Gluteeniton blinipannari
Blinipannari:
- 5 dl maitoa
- 200 g creme fraichea, smetanaa tai kermaviiliä
- 1 ps kuivahiivaa
- 2 dl tattarijauhoja
- 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl psylliumia (ei pakollinen, mutta parantaa koossa pysyvyyttä)
- 1 1/2 tl suolaa
- 3 kananmunaa
Sitruunasmetana:
- 300 g smetanaa tai creme fraichea
- 1 luomusitruunan kuori raastettuna
- 1-2 rkl sitruunanmehua
- 1/2 tl suolaa
- Mustapippuria myllystä
- Tuoretta tilliä tai esim. lehtipersiljaa tai basilikaa maun mukaan
Päälle:
- 1 nippu parsaa (paksuvartinen toimii tässä hienosti)
- Voita ja oliiviöljyä paistamiseen
- Mustapippuria
- Kourallinen pinjansiemeniä
- n. 100g purkki pikkukapriksia
- 1/2-1 punasipuli
- 300 g (jätti-)katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä (tai 150 g kylmäsavulohta ja 150 g rapuja)
- 100 g mätiä (esim. lohen tai siian)
- Yrtin oksia tai lehtiä koristeluun
Aloita valmistamalla blinipannaritaikina. Mittaa kattilaan maito ja creme fraiche (tai sen vastine). Lämmitä maitoseos rauhassa kädenlämpöiseksi/42-asteiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva. Sekoita jauhot, psyllium ja suola erillisessä kulhossa ja sekoita ne lämpimään maito-hiivaseokseen. Nosta kattila pois liedeltä, peitä se puhtaalla leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin tunti huoneenlämmössä, vedottomassa paikassa.
Taikinan kohottua, laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen. Sekoita kananmunat taikinan joukkoon, mutta älä vatkaa liikaa ettei kuohkeus katoa. Vuoraa uunipelti tai kaksi suurehkoa uunivuokaa leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille/vuokiin. Paista pannaria uunissa noin 25-35 minuuttia riippuen sen paksuudesta – kunnes gluteeniton blinipannari on kauniin kullanruskea ja hyytynyt kauttaaltaan. Aloita täytteiden valmistaminen pannarin paistuessa. Sekoita sitruunasmetanan ainekset keskenään ja maistele sopiva suolaisuus ja mausteisuus. Pistä sitruunasmetana jääkaappiin tekeytymään kunnes on sen levittämisen aika. Kuori ja hienonna punasipuli. Huuhtele parsat ja napsaise niistä puinen kanta pois. Kuori tyveä tarvittaessa hieman kuorimaveitsellä ja puolita parsat pituussuunnassa. Kuumenna pannulla nokare voita ja oliiviöljyä. Aseta parsat pannulle leikkuupinta alaspäin ja paista niitä muutama minuutti. Rouhaise päälle hieman mustapippuria myllystä. Parsoihin saa jäädä hieman purutuntumaa. Sulata katkaravut/valuta jokiravunpyrstöt ja kaprikset. Mikäli käytät kylmäsavulohta, leikkaa siitä hieman pienempiä suikaleita. Pannarin ollessa valmis, nosta se hetkeksi jäähtymään. Uunin vapauduttua, paahda pinjansiemeniä leivinpaperilla peitetyllä pellillä 3-5 minuuttia 200 asteessa – niiden kanssa kannattaa olla tarkkana etteivät ne pääse kärähtämään. Kypsät siemenet tunnistaa siitä että ne rupeavat saamaan väriä ja niistä irtoaa herkullinen tuoksu.
Kokoa gluteeniton blinipannari. Levitä sitruunasmetanaa pannarille kauttaaltaan. Asettele päälle parsat, ravut, mäti, kaprikset ja punasipuli. Ripottele päälle paahdetut pinjansiemenet ja koristele tuoreilla yrteillä. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi hyvän kuohu- tai valkoviinin kera.
Resepti on mukailtu soppa365:n ohjeesta.
Lisää gluteenittomia reseptejä löytyy blogin reseptihakemistosta.
Seuraa blogia:
Kiitos! Tämä menee kokeilulistalle!
Minna
Mahtavaa! Tätä herkkua on onneksi myös helppo varioida tarjonnan mukaan. 🙂