Gluteeniton mämmi – voi tätä riemua!

Minä olen elänyt ihan liian monta vuotta ilman mämmiä. Pitkään kaupoissa ei ollut lainkaan gluteenitonta mämmiä, ja nyt siellä myytävä gluteeniton mämmi on aivan törkeän hintaista – kahdeksan euroa pienestä maisteluannoksesta?! Viime vuonna mämmi jäi ostamatta juuri tuon hinnan takia, mutta tänä vuonna rohkaistuin tekemään itse ensimmäistä kertaa mämmiä.

Ja ai että kuinka hyvää se gluteeniton mämmi olikaan!

gluteeniton mämmi

Yllätin ihan itsenikin. Kuka olisi uskonut että bataatista, kuivatuista luumuista ja tattarijauhoista syntyisi todellakin jotain, joka oikeasti muistuttaa mämmiä? Kyllä siinä vaan niin kävi. Ensimmäinen mämmiyritykseni oli leipämäisen tiivistä, ja itse asiassa nekin kaupan gluteenittomat mämmit ovat olleet koostumukseltaan aika ”lohkeavia”. Sitten tajusin että avain onneen olikin koostumuksen säätäminen sopivan pehmeäksi ja tahmaiseksi vasta kypsennyksen jälkeen. Ja niin syntyi gluteeniton mämmi, jossa on paras koostumus mitä tiedän.

gluteeniton mämmi

Gluteeniton mämmi

1-2 vuoallista

  • 300 g bataattia (tai perunaa)
  • 1 ps (200 g) kuivattuja luumuja
  • 200 g tattarijauhoja (tämän voi jauhaa myös itse tattarihiutaleista!)
  • 1 rkl pomeranssinkuorta (tai piparkakkumaustetta)
  • 1 appelsiinkin kuoret ja mehu
  • 1,5 tl (ruusu-)suolaa
  • 4 dl tummaa siirappia
  • Vettä

Kuori ja pilko bataatti. Keitä bataattipalat kypsiksi. Keitä myös kuivatut luumut pehmeiksi. Soseuta luumut ja bataatti. Sekoita joukkoon siirappi, tattarijauho, appelsiinin kuori ja mehu sekä muut mausteet. Lisää seokseen vettä kunnes se on löysää sosetta. Kumoa sose vuokaan ja paista sitä uunissa 175 C asteessa 1,5 tuntia. Anna mämmin jäähtyä uunista ottamisen jälkeen ja peitä sen pinta sitten foliolla tai leivinpaperilla. Anna mämmin jälkikypsyä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta. Jälkikypsymisen jälkeen lusikoi vuoasta mämmiä tehosekoittimeen ja lisää sen joukkoon vettä pienissä erissä sekoittaen aina välillä. Lisää vettä kunnes mämmin koostumus on mieleisesi (sopivan paksu ja tahmea). Nauti kerman kanssa (ei mitään maitoa – kermaa sen olla pitää!).

Reseptillä syntyvä gluteeniton mämmi on paiston jälkeen melko tiivistä ja jopa leipämäistä, mutta veden kanssa sekotettaessa siitä tulee täydellistä.
Reseptillä syntyvä gluteeniton mämmi on paiston jälkeen melko tiivistä ja jopa leipämäistä, mutta veden kanssa sekotettaessa siitä tulee täydellistä.

Lue lisäksi: Kolme menua pääsiäiseen – helppo, harras ja hieno

Muistathan myös töhnämunat? 😉

töhnämuna-vähähiilihydraattinen

Lisää muita reseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Kommentit (8)
  1. Jussi Kulkevainen
    31.8.2020, 15:22

    Kokeilkaa tattarimallasta. Käsitykseni mukaan tattarimaltaan toimittajat jauhaa tattarimaltaan pienestä lisämaksusta mämmimaltaaksi.

  2. Hannu Räty
    12.5.2019, 19:18

    Uteliaisuuteni heräsi gluteenittoman mämmin kohdalla, vaikka aluksi kauhistuin asiasta, kuinka joku uskaltaa mennä sorkkimaan tällaista perinneruokaa, kuten mämmi. Samaan sarjaan kuuluvat karjalanpiirakat ja karjalanpaisti, kaalikääryleet jne., mutta eihän se synti ole ensinkään, jos jonkin ruoan valmistaa hieman erilailla. Lapsuuden kodissani opetettiin, että pitää ainakin maistaa, ennen kuin sanoo hyi, en syö. Ystävä- ja lähipiirissäni on joitakin henkilöitä, joiden täytyy syödä gluteenitonta ruokaa terveydellisistä, joten hyvänä isäntänä ja kotikokkina haluan tarjota myös heille jotain hyvää, jota voisin myös itse maistella. Olen oppinut iän myötä ymmärtämään näitä ns. ”rupumahoja”, kuten ennen näitä vatsavaivaisia kutsuttiin, kun ei ymmärretty mistä on oikein kysymys. Kiitos reseptistä!

    1. Onhan se aito mämmi melkeinpä pyhä asia – mutta kun sitä makua vaan niin kaipaa! Tästä saa nimenomaan sitä mämmin makua, mutta kyllä minä edelleen söisin perinteistä ruismämmiä – jos vaan voisin… Toivottavasti maistuu ja että vatsa ainakin tykkää!

    2. Jussi Kulkevainen
      31.8.2020, 15:54

      Mämmi nyt sattuu olemaan sellainen ruoka mitä valmistetaan aika monesta raaka-aineesta ja raaka-aineyhdistelmästä. Ja varhaisinnmat mämmit – noin 10000 vuotta sitten ovat olleet vehnämämmi ja ohramämmi. Ruismämmi on muutaman tuhat vuotta nuorempi keksintö. Viljelyskasvina ruis on muutaman tuhat vuotta nuorempi. Ruis oli alkumuodoissaan lähinnä pienijyväinen rikkaruoho ja sitä kasvoi muiden viljojen seassa ja pienet jyvät lajittui yleisesti eroon. Vuosituhansien mittaan rukiista kehittyi isojyväisempiä kantoja ja ne jäi muiden viljojen sekaan ja rukiista kehittyi hiukan salaa nykyisen rukiin kaltainen isojyväinen kanta ja uusi viljejakasvi oli valmis. Rikiista tulikin merkittävä ja erityisen kestävä viljelykasvi lähinnä Syyrian ja nykyisen Itäturkin sekä Pohjoismesopotamian karuille viljelyalueille. Mesopotamiassa valmistettiin vehnästä ja jonkin verran ohrasta mämmiä, niin on todennäköistä että rukiinviljelyalueilla valmistettiin ruismämmiä.

      Rukiin lisäksi nykyisin jauhetaan mämmimaltaiksi ainakin mallastettua vehnää, ohraa, ja kuorittua kauraa sekä tattaria.

      Perusmammien lisäksi iät ajat on valmistettu erilaisista hedelmistä hedelmämämmejä.

      Perunamämmien lisäksi on valmistettu naurismämmiä, lanttumämmiä. Mämmin valmistaminen onnistuu myös muutamasta muusta juureksesta. Yleisesti juuresmämmiin laitetaan muutama peruna antamaan imeltämisessä lisämakeutta.

      Riippumatta siitä mitä mämmiä valmistetaan, raaka-aineena on aina mallastettua viljaa ja jauhoja.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *