Gluteeniton ruokavalio aiheuttaa syöpää

Gluteeniton ruokavalio on ainoa hoito keliakiaan, ja gluteeniherkkyydestäkin on alettu puhua muuten kuin vain korvien välissä syntyvänä (ks. Gluteenista oireita ilman keliakiaa?). Lisäksi gluteeniton ruokavalio on ollut terveysintoilijoiden suosiossa jo joitain vuosia. Viime aikoina somessa on pyörinyt pari järisyttävää uutta tutkimustietoa gluteenittomaan ruokavalioon liittyen: ensiksi sen kerrottiin lisäävän syöpäriskiä, ja sen jälkeen diabetestä. Olen itse biokemisti ja väitöskirjatutkija, ja olen ennenkin avannut täällä blogissa tiedeuutisointia (ks. Maito tappaa – ja opetus lähdekritiikistä). Niin monesti se kahvipöytien keskustelunaiheeksi päätyvä uusi ”totuus” on mutkat suoriksi-tulkinta siitä mitä oikeasti tutkittiin, jos ei peräti täysin väärin. Tässä esimerkki:

”Gluteeniton ruokavalio voi lisätä syöpäriskiä”

Illinoisilaisen tutkimusryhmän (Bulka ja muut, 2017) artikkeli julkaistiin Epidemiology-tiedejulkaisussa otsikolla The Unintended Consequences of a Gluten-Free Diet, eli vapaasti suomennettuna gluteenittoman ruokavalion tahattomat seuraukset. Tutkimuksessa seurattiin 7471 osallistujan ruokavaliota. 73 heistä, eli 1,2 % koko ryhmästä, noudatti oman ilmoituksensa perusteella gluteenitonta ruokavaliota. Tutkimuksessa havaittiin, että näillä gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla oli enemmän haitallisten metallien aineenvaihduntatuotteita veressä ja virtsassa. Tietyt riisipohjaiset tuotteet sisältävät välillä korkeitakin määriä haitallisia metalleja, arseenia ja elohopeaa. Huonolaatuinen riisi lisää sisältämiensä metallien takia riskiä syövälle, ei siis että gluteenin puuttuminen ruokavaliosta lisää syöpäriskiä. On totta, että moni gluteenitonta ruokavaliota noudattava korvaa viljatuotteita ruokavaliossaan riisituotteilla, ja siten gluteenittoman ruokavalion voi yhdistää kohonneeseen syöpäriskiin. Kukaan ei kuitenkaan ole sanonut että gluteenitonta ruokavaliota noudattavan on pakko syödä jyvääkään riisiä, vaikka se monilla sitä tarkoittaisikin. Mikään ei myöskään sano, että gluteeni tekisi tässä mitään, vaan että lisääntynyt riisituotteiden käyttö on yhteydessä kasvaneeseen syöpäriskiin. Otsikonhan voisi halutessaan tulkita niinkin että gluteeni suojaisi syövältä.

0407kiinanmuuriNäette varmaan tästä kuinka tärkeää on tulkita tiedeartikkelin johtopäätökset oikein?

Helsingin sanomat kirjoitti aiheesta helmikuussa, ja siitä se levisi sitten muuallekin. Monesti tiedeuutisia tuntuu kaiken välittävän rikkinäinen puhelin. Lehdet ja uutissivustot käyttävät lähteenä toisia lehtiä ja uutissivustoja – eivät suinkaan alkuperäistä tutkimusartikkelia. Tässä prosessissa alkuperäisen tutkimusartikkelin viesti hämärtyy joskus hyvin epäselväksi, jopa virheelliseksi. Esimerkiksi Helsingin uutiset kertoi gluteenittoman ruokavalion ja kasvaneen syöpäriskin yhteydestä seuraavasti: ”Helsingin sanomien mukaan tuore yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että –”. Minun mielestäni tässä kohdassa uutiselta katoaa helposti pohja ja luotettavuus. Mikä on tuo ”yhdysvaltalaistutkimus”? Kuka sen on tehnyt, missä se on julkaistu ja onko sitä oikeasti edes olemassa? Vaikka uutinen olisikin ollut alun perin jossain luotettavana pidetyssä lehdessä, voi toimittajan tulkinta olla virheellinen. Helsingin sanomien jutussa kerrotaan ”Tutkimuksen tulokset julkaistiin Epidemiology-lehdessä ja niistä kertoo Medical News Today”. Minä ainakin päättelen tästä että Hesarin toimittaja on kirjoittanut oman juttunsa Medical News Todayn artikkelin perusteella, ei Epidemiologyssa julkaistun tutkimusartikkelin pohjalta. Rikkinäinen puhelin.

Toinen hyvä (tai pikemminkin surullinen) esimerkki tästä oli Kauppalehden Maito tappaa-uutinen. Olkaa tarkkoina tänä klikkiotsikoiden aikakautena. 🙂

sekahedelmasoppa-riisipuuroEdellinen kirjoitukseni: Pehmistä aamiaiseksi – marjaisa smoothiebowl

Kommentit (16)
  1. What the Health - vegaanipropagandaa ja virheellisiä faktoja - Pilkettä
    12.9.2017, 10:24

    […] tappaa – ja opetus lähdekritiikistä Gluteeniton ruokavalio aiheuttaa syöpää Gluteeniton ruokavalio lisää […]

  2. What the Health - vegaanipropagandaa ja virheellisiä faktoja - Pilkettä
    12.9.2017, 10:24

    […] tappaa – ja opetus lähdekritiikistä Gluteeniton ruokavalio aiheuttaa syöpää Gluteeniton ruokavalio lisää […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *