Huumori on vaikea laji – myös blogeissa ja somessa

Itse sain viime kuussa muistutuksen siitä että huumori on vaikea laji, kun julkaisin 5 syytä miksi en meikkaa lennolle-kirjoituksen. Siitä seurasi Facebookin puolella vähättelyä ja tytöttelyä. En menettänyt asian takia yöuniani, vaikka se häiritsi minua. Älyäni kyseenalaistetaan harvemmin tosielämässä, jossa ihmiset tietävät minun olevan biokemisti, syöpätutkija ja tekevän väitöskirjaa (ks. Elämää tiedenaisena). (Se on sitten aivan eri keskustelu mikä on fiksuutta, älykkyyttä ja viisautta, mutta en mene siihen nyt.) Sain joka tapauksessa huomata että sellainenkin asia kuin meikki menee ihmisillä todellakin tunteisiin. Itse en edes ajatellut että kirjoitus otettaisiin niin vakavasti, mutta kaikki eivät tosiaan ajattele samalla tavalla kuin minä.

bloggaajaLäppärille on kertynyt melkoinen määrä hetken inspiraatiossa tai huvituksessa kirjoitettuja tekstejä, mutta kannattaako kaikkea julkaista?

Fit you too-blogia kirjoittava Katri julkaisi viime viikolla sarkastisen Miten pysyn ruokavaliossani ystävän häissä-kirjoituksen, ja käytti siinä räikeitä esimerkkejä ”rennosta fitness-kesästä”. Hän esimerkiksi kannusti että helpoin tapa on viedä omat ruoat mukanaan Suomesta Barcelonassa juhlittaviin häihin, maustamatonta kanaa punnituin annoksin ja kaurahiutaleita ja proteiinijauhetta pusseihin. Suurin osa tajosi että tämä fitness-hashtageilla (#mealprep, #dedication jne) höystetty kirjoitus oli huumoria, mutta eikös joku ehtinyt luulemaan että se oli totista tekstiä kun sitä ei ollut kissan kokoisin kirjaimin pistetty.

huumori on vaikea laji

Iltasanomat uutisoi fitnessmalli ja bloggaaja Eevi Teittisen Instagram-kuvasta, joka ”nostatti raivon”. Kuvassa Teittinen makaa bikineissä uimapatjalla ja kuvatekstissä Teittinen totesi jokaisen naisen tarvitsevan oman huoltotiimin, joka hoitaa volyymiripset, sokeroinnin, hampaidenvalkaisun ja kynnet. Heti tuli kritiikkiä pinnallisuudesta ja kommenteissa verrattiin Teittisen ongelmia nälänhätää kärsivien ongelmiin. Teittinen tuskin tarkoitti tällä että kyseiset kauneuteen liittyvät valinnat olisivat niitä vastaavia ongelmia.

IMG_0721 kopioKs. Reissaavan bloggaajan kannettava

Näitä esimerkkejä riittää, nämä tuli poimittua ihan viime viikolta. Huumori ei ole helppoa, ja välillä toiset ottavat sen hyvinkin loukkaavana.Luetuimmat bloggaajat ovat samaan aikaan rakastettuja ja vihattuja – pelkkä positiivinen ei tunnu riittävän, jos haluaa saavuttaa megasuosion. Minunkin 5 syytä miksi en meikkaa lennolle-kirjoitukseni levisi laajemmalle, koska se ärsytti osaa lukijoista. Enpä olisi arvannut että se nousi kesäkuun kolmanneksi luetuimmaksi postaukseni.

Itse pidin Katrin kirjoitusta hauskana ja toivon sen havahduttaneen ihmisiä turhan tiukasta dieettipingotuksesta, ja ties vaikka itsekin tulisin taas jossain vaiheessa kirjoittaaman blogiin jotain vähemmän totista. Kaikkien ei tarvitse pitää samoja juttuja hauskoina, mutta kaikesta ei myöskään tarvitse pilata päiväänsä. 😉

Lue myös: Saako naisella olla kunnianhimoa?

pamelas-daiquiri

Kommentit (4)
  1. Olen huomannut saman. Itse olen humoristi ja hyvin itseironinen. Mua vuosi seuranneet blogin lukijat sen tietävät. Joku vierailija voi joskus ottaa mun jutut tosissaan ?

    1. Välillä menee selkeästi jutut vähän ohi, meitä on niin moneen lähtöön. 😀

  2. Uskomatonta miten kaikesta saadaan aikaiseksi haloo! En voi käsittää millä tavoin siitä meikkipostuksesta joku pystyi ärsyyntymään. Tuntuu, että se on nykyään ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että tehdään tikusta asiaa. Huumori tosian tuntuu olevan vaikea laji. Kai ne huumoripostaukset olisi hyvä alkaa merkitsemään, ihan vain siksi ettei joku vedä hernettä nenään. ( vitsi, vitsi )

    1. Juu, kyllä sellainenkin aihe selvästi voi mennä jollain tunteisiin – itse en myöskään osannut ennakoida sitä ollenkaan. 😀 Ja kun miettii minkälaista naistenlehtien sisältö keskimäärin on… Ja jo, monesti kirjoitettu sana otetaan täytenä totena ilman mitään sarkasmifilttereitä. Turvallisinta olisi varmasti olla olematta vähääkään vitsikäs (edes sitten omasta mielestään hauska) ettei jonkun päivä mene pilalle. 😛 Eletään blogi- ja somekohujen aikakautta. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *