Italian herkku taleggio

Taleggio on yksi ehdottomista juustosuosikeistani. Kyseessä on varsin erityinen ja omanlaisensa juusto. Taleggio on italialainen pehmeä, pestykuorinen juusto, jolla on DOP-alkuperäsuoja. Taleggio valmistetaan hauskoiksi neliöiksi, ja juustoa pestään kypsyttämisen aikana suolavedellä homeen kasvun estämiseksi. Kypsytys tekee juustoon oranssihtavan, tahmean kuoren. Raaka-aineena käytetään yleensä pastöroitua lehmänmaitoa.

26taleggio2

26taleggio1Juuston tuoksu on selkeästi erottuva, mutta juusto itsessään on miedompi. Maku on hedelmäinen ja kermainen, ja todella maukas. Taleggion maku ja koostumus vaihtelee suuresti juuston kypsyyden mukaan. Nuorena taleggio on kiinteää, kun taas myöhemmin hyvinkin valuvaista. Etenkään kypsän taleggion syöminen ei ole siisteimmästä päästä, sillä myös juuston kuori on hyvin tahmea.

Taleggio sopii niin sellaisenaan herkutteluun, juustotarjottimelle kuin ruoanlaittoonkin. Sillä on myös hyvät sulamisominaisuudet. Kokeile taleggiota esimerkiksi salaatteihin, lämpimiin voileipiin, risottoon, gourmethampurilaisiin (kts. juustosämpylät) ja pitsan (kookosjauho– tai oopsiepohja) päälle. Stockmannin irtotistkiltä on ainakin ennen löytynyt luomu taleggiota (vihreä foliokääre), se on ihanaa ihan sellaisenaan! Juomaksi taleggion kanssa sopivat italialaiset puna- (esim. Valpolicellan tai Barberan) ja valkoviinit.

Juustojenystävän kannattaa kurkata myös muut juustoesittelyt. 😉

Kommentit (10)
  1. Brebirousse d’Argental ja italialainen mysteerivalkohomejuusto | Pilkettä
    21.1.2015, 12:26

    […] (kuva oikealla), joka viittaisi malliltaan siihen että juusto olisi neliskanttinen, niin kuin taleggiot tuppaavat olemaan… Tunnistus jää siis epävarmaksi, jos joku keksii mistä on kyse tai […]

  2. Kevään merkit | Pilkettä
    12.4.2014, 05:18

    […] Terveisiä Hulluilta päiviltä!. Myt tuli ostettua iso pötkö Soignon chévreä, ihanaista luomu taleggiota, Västerbottenostia, mascarponea (joka ei sitten ollutkaan niin edullista kilohinnaltaan) ja […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *