Kombuchakokeilu – kuinkas siinä sitten kävikään?

Kerroin vähän aikaa sitten ostaneeni volgansienen eli kombuchan – siis ihan konkreettisen sieniolion, joka pistetään kasvamaan makeaan teehen, johon se sitten tuottaa kaikkea hyödyllistä – näin kiteytetysti ilmaistuna, kerroin ensimmäisessa postauksessa enemmän. 😉 Saamani kirjalliset ohjeet tuntuivat ihan selkeiltä, mutta kun yritin arvioida sienen kehitystä, olisin kaivannut tarkempaa ja seikkaperäistä kuvailua. Purkin pinnalle kehittyi nopeasti ohut, läpinäkyvä kalvo. Maistelin teetä parin päivän välein puhtaalla lusikalla, mutta maku pysyi vain makeana teenä, oikeasti juomasta pitäisi tulla viikossa selkeän etikkaista. Viikon kuluttua teinkin purkin pinnalta tällaisen havainnon:

1707kombucha4

Hometta.

Jokin ei selvästi ollut kunnossa. Selvittelin asiaa Facebookissa osaavampien kasvattelijoiden avulla. Osa neuvoi pesemään sienen ja pistämään uudelleen kasvuun, toiset neuvoivat heittämään mäkeen. Olin ollut sienestä niin innoissani, että en raaskinut siitä vielä luopua, vaikka olisi ehkä kannattanutkin. Home kun ei aina ole näkyvää, ja vaikka pesisin sienen ja vaihtaisin sen uuteen teehen, voisi näkymättömiä homejuuria silti olla mukana. Tutkijanluonteeni halusi joka tapauksessa nähdä toipuisiko sieni. Pesin sen ja valmistin sille teen edellisten ohjeiden mukaan, mutta tällä kertaa minulla ei ollut enää antaa sille vanhaa teetä siemeneksi. Nyt viikon jälkeen tilanne näyttää tältä:

1707kombucha2

1707kombucha1

Jotain on siis selkeästi tapahtunut verrattuna ensimmäiseen yritykseen, ja Googlen kuvahaun perusteella tuolta kombuchan pitäisi ennemin näyttää. Pinnalle muodostunut kalvo on aivan eri luokkaa kuin ensimmäisellä kerralla syntyneen haituvan rinnalla. Valkoinen kalvo on jämäkkä, eikä siinä näkynyt mitään homeen kaltaista. Nostin kalvon purkista ja siivilöin juoman talteen. Kalvo on käsittääkseni uusi vauvasieni, joten huuhtelin sen ja vanhan sienen hanavedellä ja pistin ne vanhalla teellä täytetyyn lasipurkkiin jääkaappiin säilöön kunnes tiedän/päätän mitä niillä tehdä. 😛 Juoma maistuu mielestäni ihan hyvältä – hunajaisen simamaista omenaviinietikan twistillä. En vaan tiedä pitäisikö etikkaisuuden olla voimakkaampaa. Olen saanut muiden keskusteluita seuratessani käsityksen, että juoman pitäisi olla voimakkaan etikkaista, mutta minun juomani etikkaisuus oli kyllä miedohkoa. Käymisaika voinee tosin vaikuttaa tähän? Nyt aikaa oli viikko. Myös sienen kelluminen/uppoaminen askarruttaa minua. Ensimmäistä satsia aloittaessani sieni painui oitis purkin pohjalle. Toista satsia aloittaessani pesty sieni jäi kellumaan pinnan tuntumaan, pohjalle se kuitenkin laski käymisen aikana. Kummin sienen oikein kuuluu tehdä?

Jos joku asiantunteva sattuu lukemaan kirjoitukseni, niin kaipaisin kipeästi vastausta seuraaviin kysymyksiin:

 • Näyttääkö tämä uusi erä siltä kuin kuuluu?
 • Kuullostaako makukuvaus oikealta?
 • Kuuluuko sienen kelluta vai upota?
 • Heittäisitkö sienen menemään ensimmäisen erän homehavaintojen takia, vaikka se näyttäisikin nyt hyvältä?
 • Uskaltaisitko juoda tätä toisen erän juomaa?

1707kombucha3
Vanha sieni ja uusi vauva vedessä pesun jälkeen

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (10)
 1. Vihdoinkin kunnollista kombuchaa - Kauneus & Terveys -blogit
  27.10.2016, 14:01

  […] tehdä sillä kahdesti kombuchateetä. Ensimmäisellä kerralla juomaan tuli hometta (ks. Kombuchakokeilu – kuinkas siinä sitten kävikään?). Koitin siitä huolimatta käyttää samaa sientä uudestaan. Pesin sen huolella ja pistin uuteen […]

 2. PS. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin tällä viikolla on vielä luvassa toinenkin kirsikkapiirakan resepti. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *