Kuuban ravintolat – vinkit Havannaan ja Trinidadiin

Ennen Kuuban matkaamme juttelimme parin kokeneen Kuuban matkaajan kanssa. Sain muun muassa kuulla että kuubalainen ruokakulttuuri pikemminkin loistaa poissaolollaan, ja ruokailu Kuubassa on enemmän selviytymistä kuin nauttimista. Toinen tuttu sanoi että Kuubassa oppii arvostamaan kapitalismia, sillä valtio omistaa hotellit ja ravintolat, eikä henkilökuntaa aina kiinnosta juurikaan tuleeko asiakas käymään toiste. Yksityiset ihmiset saavat pitää pieniä kotimajoituksia (casa particular, suosittelen lämpimästi – lue lisää täältä) ja ravintoloita. Kuuban ravintolat todistivat nämä lausunnot todeksi, mutta samalla yllätyimme myös monta kertaa positiivisesti ja löysimme varsinaisia helmiä.

Kuuban ravintolat – selviytymistä nauttimisen sijaan?

Useimmat ravintolat joissa kävimme tarjosivat hyvin perusruokaa: kuivaksi paistettua kanaa, riisiä ja jokin salaatintapainen ilman sen kummempaa maustamista. Ihan sama sanottiinko kanan olevan grillattu vai paistettu, kastikkeella tai ilman – annos oli aina hyvin samanlainen. Tämä oikeastaan helpotti keliaakikon matkailua, sillä aika pitkälle pystyi luottamaan siihen että lautaselta löytyisi kanaa ja riisiä ilman mitään mahdollisesti jauhoa sisältävää kastiketta. Minulla oli mukanani Celiac Worldin espanjankielinen lappu, joka vääntää rautalangasta mitä keliaakikko voi ja ei voi syödä (suosittelen), eikä ruokavalio tosiaan ollut ikinä ongelma. Kerran lähetin annoksen takaisin keittiöön kun pihvini oli aseteltu oikein huolella leipäpalan päälle lapusta ja kaikesta huolimatta, mutta yleisesti ottaen sopivaa ruokaa oli aina helppo saada ja moni kuubalainen tuntui tietävän mikä keliakia on – ehkäpä saarivaltiossa sitä esiintyy tavallista useammin. 😉

kuuban ravintolatHieman fiinimpi versio kanasta ja riisistä

Kanaa ja riisiä tuli syötyä reissun aikana aika paljon, mutta löysimme useita paikkoja, joissa oli hyvin herkullista ja kekseliästäkin ruokaa. Esimerkiksi Trinidadissa La Reducciónista tuli kerta heitolla vakkaripaikkamme, sillä siellä oli hyvää ruokaa ja todella ystävällinen henkilökunta. Kyllä, Kuuban ravintolat tarjoavat myös mitä erinomaisinta palvelua, vaikka sillä vähän peloteltiinkin. Epäilen kyllä vahvasti että monet erityisen hyvää palvelua tarjonneet ravintolat olivat yksityisten omistuksessa – isommissa paikoissa sai usein odotella tarjoilijaa ja katsella kun neljä työntekijää vain seisoskelee baaritiskillä. Hyviä paikkoja on siis helppo suosia. 😉

Kuten mainitsin 7 x herkullinen flan Kuubassa-kirjoituksessani, kuubalaisilla ravintoloilla on harvemmin nettisivuja. Niinpä laitankin osoitetiedot parhaani mukaan ja lisäksi etenkin Havannassa Google Mapsista löytää online-tilassa monet ravintolat. Jos puhelimen Google Mapsin käyttäminen ei ole sinulle vielä tuttua, suosittelen lämpimästi lataamaan kohteen kartat puhelimeen niin että niitä voi käyttää myös offline-tilassa, eli silloin kun ei ole nettiyhteydessä. Jos nämä listaamani ravintolat kiinnostavat, kannattaa merkata ne Google Mapsin kartalle jo valmiiksi online tilassa haluan vierailla-paikkoina. 😉

flan havannassaKuubassa kannattaa maistaa flania eli paahtovanukasta karamellikastikkeella – lue lisää

Ravintolat, Trinidad

La Redacción (Calle Maceo no 463 e/ Simon Bolivar y Francisco Javier Zerquera)

Yleensä tykkään kokeilla eri ravintoloita, mutta El Reduccionista tuli kerta heitolla vakkaripaikkamme. Siinä missä useissa kuubalaisissa ravintoloissa ruoka on lähinnä polttoainetta ja palvelu vähän välinpitämätöntä, oli täällä mielenkiintoinen menu ja superystävällinen, jopa vitsaileva henkilökunta. Lisäksi join täällä enemmän Pina Coladoja kuin normaalisti vuodessa. Se oli vaan niin hyvää. Se tehdään maitojauheeseen ja mausteeksi pistetään epätyypillisesti grenadiinia, mutta maku yksinkertaisesti puhuu puolestaan kun kerta minunkinlaiseni makean vihaaja ihastui siihen. Lisäksi paikan cocktaileja voi hörppiä rauhallisin mielin jopa turistivatsalla – ravintolan jääpalat tehdään pullovedestä.

cocktail trinidadravintola trinidadLa Redacciónin valaistus ei ollut kuvausystävällinen, mutta paikka oli paras koko reissulla!

Taberna La Botija (Calle Amargura no 71, e/ Boca y San José)

Taberna La Botija tuntuu olevan Trinidadin suosituin ravintola. Siellä syövät niin paikalliset kuin turistitkin, ja yleensä sisään joutuu jonottamaan. Jos haluaa päästä helpolla, kannattaa mennä sinne syömään lounasta ja saapua paikalle vähän ennen yhtä, jolloin ruokatarjoilu alkaa. Sitä odotellessa voi siemailla vaikkapa ravintolan nimikkococktailia. Ruokaa on monenlaista, mukaan lukien tapakset, leivät, padan ja pitsan sekä kuubalaisen ruoan. Annokset ovat reilun kokoisia – minunkaan kaltaiseni suursyömärinkään ei jaksanut jälkiruokaa. Taberna La Botijassa on myös Trinidadin laajin viinivalikoima, eikä edes pahan hintainen: siinä missä Freixenet maksaa kaupassa noin 16-18 cucia, saa täältäkin viinipullon 14-30 cucilla.

kuuba ravintolatLa Botijaan ei ole helppo päästä, mutta odotus kannattaa eikä nälkä jää

Ravintolat, Havanna

5 Esquinas (#104 Esq Cuarteles Habana Vieja)

Viiden kadun risteyksessä oleva hauska, pieni, italialainen ravintola. Täältä saa hinta-laatusuhteeltaan fantastisen aamiaisen: buffet, jossa on itse tehtyjä mehuja, erilaisia kasviksia ja hedelmiä, hyvää kinkkua, juustoa ja leivonnaisia. Tiskiltä saa tilaamalla munia eri muodossa, ja kahvia tuodaan pöytään niin paljon kun jaksat juoda – kaikki tämä 4,9 cucilla. Tänne kannattaa tulla myös illalla, mm. pitsa on hyvää. Tarjoilijat oppivat muistamaan sinut nopeasti ja riemuitsevat joka päivä kun palaat. 😉 Suosittelen majoitusta casa particularissa, ja niistä saa yleensä aamiaisen. Jos majoituksessasi ei ole aamiaismahdollisuutta tai se ei miellytä, tule tänne. 😉

pitsa havannaaamiainen havanna5 Esquinan aamiaisella on erinomainen hinta-laatusuhde

Café Espada (Cuartales)

Aivan 5 Esquinasin vieressä. Ehdimme nauttimaan täällä vain flanit ja kahvit, jotka olivat hyviä. Paikka olisi kyllä kiinnostanut muutenkin – vaikutti kivalta! Aamiaisaikaan viereisen pöydän vohvelit näyttivät kerrassaan mahtavilta. 😉 Ystävällinen palvelu!

cafe espada flanCafé Espadan flan oli yksi reissun parhaista, ks. 7 x herkullinen flan Kuubassa

Arte Pub (Calle Teniente Rey 306)

Hyvää ruokaa, hyvää flania, rento tunnelma ja kiva henkilökunta. Söin täällä elämäni ensimmäisen hummerin ja rommissa liekitettyjä katkarapuja. Hyviä spesiaalicocktaileja, esim. mangodaiquiri. Käytössä myös päivän menu-käytäntö, jolloin noin 15 cucilla saa cocktailin, pääruoan ja jälkiruoan. Ei huono.

arte pub havanna

Dulce Habana (17 y D vedado Plaza de la Revolución)

Kiva paikka rauhallisella Vedadon alueella. Hostimme henkilökunta vinkkasi – täällä lisää erinomaisista casa particular-majoituksistamme. 🙂 Ystävällinen henkilökunta, paikallisten suosiossa.

ravintola vedado

Los Nardos (Paseo del Marti 563, Capitoliota vastapäätä)

Samassa rakennuksessa on pari muutakin ravintolaa ja kaikki tuntuivat olevan hyvin suosittuja paikallisten keskuudessa. Jonottamiseen taisi mennä reilu puolisen tuntia maanantaina lounasaikaan. Palvelu on hyvää ja annokset isoja (me like), mutta sain kanavartaani ensiksi aivan raakana. Sen jälkeen homma kuitenkin toimi. Paikassa oli hyvin hämärä valaistus ja skippasin kuvien ottamisen sen takia suosiolla.

capitoliokuuba ravintolatLos Nardos sijaitsee Capitoliota vastapäätä olevissa värikkäissä taloissa

La Vitrola (Plaza Vieja)

Ensimmäinen ajatus oli että onpa hauska fiftaripaikka sisustusta ja henkilökunnan asuja myöten. Paikka tuntui olevan aina täynnä ja lounasaikaankin sinne piti jonottaa. Kai sen on sitten pakko olla hyvää? Noh, osa innosta karisi odottamisen myötä. Kaikkea piti odottaa: ensiksi ravintolaan pääsemistä, sitten sitä että saisi tarjoilijalta huomiota, mutta kaikista eniten aikaa vei ruoan saaminen. Kävimme ravintolassa kaksi kertaa, ja kummallakin kerralla sama juttu. Pääruoat eivät olleet kovin kummoisia, mutta paikan kookoslfan oli niin hyvää että menimme sen takia sinne toisenkin kerran. Se sai Flan-rankingissani ykkössijan. 😉 Lisäksi Plaza Vieja on hyvin kaunis aukio.

flan kuubassaKookosflan oli niin hyvää että se sai palaamaan La Vitrolaan hitaasta palvelusta huolimatta

La Factoria (Plaza Vieja)

Kuuban ainoa pienpanimo, La Vitrolan vieressä Plaza Viejalla. Itsehän en olutta juo, mutta poikaystävän mukaan olut oli parempaa kuin paikalliset Cristal ja Bucanero.

Kuuba olut

Kuuban ravintolat tarjoavat myös paljon hyvää. Me saimme itse suosituksen noin puolista näistä tässä mainituista paikoista ennen matkaamme, ja niiden etsiminen todella kannatti – sen takia halusin jakaa omat kokemukseni. 😉 Toivottavasti tästä löytyi vinkkejä jonkun Kuuban reissulle! 🙂

Aiemmat Kuuba-aiheiset kirjoitukset:

Casa Particular- ja Airbnb-majoitukset Kuubassa
7 x herkullinen flan Kuubassa
Ratsastusretki El Pilón-vesiputoukselle Trinidadissa
Espanjan opiskelu itse ennen Kuuban matkaa

Mojito – syystäkin suosittu rommicocktail
Kuuban hotellit – vältä vältä viimeiseen saakka
Mistä majoitus Kuubassa?

Kommentit (2)
  1. Vältyitkö vatsataudilta kuitenkin? Mua niin jännittää tulevan reissun osalta, että osa matkasta menee ripulin takia piloille :/ 😀

    1. Melkein, mutta en ihan. 😛 Meinasin kirjoittaa tästä blogiin myöhemmin lisää, mutta sairastuin siis aivan järkyttävään vatsatautiin paluumatkalla. Kahden viikon loma meni siis hyvin, mutta taksissa lentokentälle alkoi oksentaminen, joka jatkuikin sitten koko lennon. Suosittelen kyllä raahaamaan savetteja/kosteuspyyhkeitä, käsidesiä ja vessapaperia mukaan kaikkialla!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *