Matkailijan gluteenikamppailu – nyt ei mennyt nappiin

Terveiset Kreetalta! Olen täällä nyt yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla (ks. Kreeta horisontissa työn merkeissä). Työkonferenssi järjestettiin viiden tähden all inclusive-hotellissa. Paikka oli kaunis ja säät suosivat, mutta ruoan kanssa sai kamppailla viisi päivää ennen kuin homma rupesi rullaamaan, ja se olikin sitten jo liian myöhään. :/

kreikka-lomaall-inclusive-hotelliAll inclusiveen kuuluu buffet-ruokailu hotellissa ja monenlaista ruokaa on tarjolla, mutta voihan gluteeni sentään. Keittiöhenkilökunnan tietämys gluteenista tuntuu vaihtelevan, samoin kuin kielitaito. Toiset ottavat asian hyvin vakavasti, mutta toiset taas eivät tunnu ymmärtävän asian vakavuutta (jos nyt kuitenkin maistaisit tätä jauhelihapihviä, jossa on korppujauhoja? Juu en maista.) ja toiset jotka ymmärtävät, eivät kuitenkaan tiedä missä on ja missä ei ole gluteenia. Tulee mieleen Puerto Ricon matka, jossa riisissä ja perunassakin väitettiin olevan gluteenia (ks. Mikään ei ole aitoa ja kaikessa on gluteenia).

gluteeniton-hotelli

On todella turhauttavaa aloittaa jokainen ateria sillä että etsin ravintolasta henkilökunnan edustajaa, joka olisi vastuussa tai kokki, eikä vain keräisi astioita. Ja lopputulos on vaihteleva, kertaakaan en ole päätynyt vielä saman henkilön puheille kahdesti. Ystävällinen ravintolatyöntekijä, joka ymmärsi ”gluteeniallergian” ohjasi minut kokille, joka kuulemma tekisi minulle jonkun gluteenittoman annoksen, mutta hän ei ymmärtänyt asiasta mitään, vaikka puhuikin hyvää englantia.

hotelli-buffet

Selitin parhaani mukaan keittiöhenkilökunnalle asiaa ja käytin omaa järkeäni ruokien valitsemisessa. Mitä tällaisessa tilanteessa uskaltaa syödä? Juustoa, kananmunia, riisiä, perunaa ja salaattia. Ja muille on samaan aikaan vieressä notkuvat pöydät monine herkkuineen. Sain keittiön tuomaan minulle spesiaaliliha- ja kala-annoksia keittiöstä ilman mitään mahdollisesti jauhoja sisältävää kastiketta. Lopputulos oli jokseenkin kuivakkaa, mutta sainpahan ruokaa. Sitten huomasin että kanani grillattiin samalla tasolla pitaleipien kanssa ja kokki käytti samoja pihtejä.

Meinasin polttaa käämini. Oireiltakaan en välttynyt, ja niistä saakin aina kärsiä sitten useamman päivän altistumisen jälkeen. Onneksi hotellin ravintolapäällikkö oli ihana, avulias ja asiaanpaneutuva. Etsin hänelle kreikankielisen Wikipedia-sivun ja kirjoitin keittiöön listan mitä en saa syödä (pasta, vehnä, jauho, ohra, olut, leipä….) ja mitä saan syödä (liha, kana, kala, kasvikset, juurekset, hedelmät, yrtit, riisi, peruna…).

gluteeniton-ruokaJuu, tämä on gluteenitonta, mutta… Tällä lomalla kului ketsuppia.

Aloitin monena päivänä jokaisen aterian sillä, että jahtasin keittiöhenkilökunnasta osaavaa henkilöä kertomaan mitä saisin syödä tai hakemaan minulle keittiöstä oman annoksen. Kuudentena päivänä saapumisesta ravintolaan ilmestyi laput kertomaan mitkä ruoat ovat gluteenittomia.

Kiittelin ravintolapäällikköä asiaan paneutumisesta ja toivon että tulevaisuudessa kaikilla ruokarajoitteisilla on kyseisessä paikassa helpompaa. Sinnikkyys kannattaa – suomalaiset ovat niin kovin arkoja valittamaan ja ”häiritsemään” henkilökuntaa – heidän työnsä on auttaa asiakasta, etenkin viiden tähden hotellissa! Ensi kerralla printtaan mukaan valmiin kohdemaan kielisen käännöksen, jossa selitetään mitä gluteeni on ja missä sitä on. Tällä kertaa en osannut varautua, sillä edellinen Kreikan reissuni Samokselle oli niin vaivaton (ks. Ruokaa ja juomaa Samoksella).

jäätelö-sokeriOnko muilla vastaavia kokemuksia?

Lisää reissu- ja ruokajuttuja löytyy Matkustaminen-hakemistosta.

Edellinen kirjoitukseni: Proteiinipitoinen vispipuuro vadelmalla ja lakritsilla

lakritsi-vadelma

Kommentit (8)
  1. Lennolle on turha meikata - lue viisi syytä miksi
    13.6.2017, 17:24

    […] sekä Madridin eväskirjoituksista. Kreetan matkalta löytyy kolme kirjoitusta: Matkailijan gluteenikamppailu – nyt ei mennyt ihan nappiin, Ihana ravintola Peskesi (Heraklion, Kreeta), sekä Hotellivinkki Kreetalle – Galaxy Hotel […]

  2. Lennolle on turha meikata - lue viisi syytä miksi
    13.6.2017, 17:24

    […] sekä Madridin eväskirjoituksista. Kreetan matkalta löytyy kolme kirjoitusta: Matkailijan gluteenikamppailu – nyt ei mennyt ihan nappiin, Ihana ravintola Peskesi (Heraklion, Kreeta), sekä Hotellivinkki Kreetalle – Galaxy Hotel […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *