Mikään ei ole aitoa ja kaikessa on gluteenia

Ensimmäinen viikko takana Puerto Ricossa, toinen edessä. Tai oikeastaan vajaa sellainen – torstaina on lähtö kotia kohti. Yhdysvaltojen ruokakulttuuristahan vitsaillaan yleisesti – pikaruokaa ja jättikokoisia annoksia. Odotin kuitenkin että itsehallintoalue Puerto Ricon ruokakulttuuri voisi olla erilainen, lähempänä karibialaista kulttuuria. Onhan se toki erilainen, mutta on se pääkaupunki San Juanin perusteella myös aika jenkkiläinen.

IMG_0915Tällaista ruokaa minä haluan syödä

Gluteeniton ruokavalioni rakentuu pitkälti mahdollisimman ”puhtaille” kasvi- ja eläinkunnan tuotteille (ks. Parempi olo ruokavaliolla). Jo ensimmäisinä päivinä minut yllätti se kuinka vaikeaa täältä oli löytää minulle sopivaa ruokaa. Ravintoloissa tulee lähes poikkeuksetta vastaukseksi ”nothing”, kun kysytään mitä gluteenitonta menusta löytyy. Riisissä ja perunoissa on kuulemma gluteenia, kuten myös salaatissa. Uskomatonta.

Ensiksi ajattelin että täällä ei vain tiedetä mitä gluteenittomuus tarkoittaa. Asian selittäminen ei kuitenkaan auttanut. Ilmeisesti täällä on innostuttu käyttämään vehnäjauhoa paakkuuntumisen estoaineena. Ja jos niissä ei ole vehnäjauhoa, niin sitä on paikallisessa aromisuolassa adobossa, jota käytetään ihan kaikessa. Voi paska. (Ja kukapa nyt haluaisi ruokansa maustamiseen mitään muuta kuin yhtä valmissuolaa.) Onneksi osassa adoboa tuo paakkuuntumisenestoaine on kalsiumtrifosfaatti eikö vehnäjauho, mutta asian selvittäminen jokaisella aterialla on hieman työlästä. Mutta onneksi meillä on keittiöllinen airbnb hotellihuoneen sijaan.

IMG_0913”Juusto” tulee tuubista

Ruokakaupoissa tuleekin vuorostaan vastaan kuinka vieraantuneita tällä ollaan oikeasta ruoasta. Juustoa ei ole juustoa, vaan heraa, maitoproteiinia, maissitärkkelystä ja kovetettua kasvirasvaa. Parhaimmillaan se tulee tuubista ja säilyy huoneenlämmössä. Ihmettelimme miten gluteenittomat vohvelimme haisivat niin oudoilta ja kemiallisilta – sitten huomasin mukana olleen mustikka-aromin. Muistutti sekä tuoksultaan että maultaan käsisaippuaa. Lisäksi suuri osa tuotteista on valmistettu ainakin osittain geenimuunelluista raaka-aineista. Että sellaista täällä.

IMG_0843

Jotain hyvääkin toki löytyy, kun haluaa. Täältä saa esimerkiksi herkullista papaijaa ja ananasta, ja olen saanut syödä joka päivä täydellistä avokadoa. Suomessa sellaista saa metsästää. 😉 Laitan myöhemmin juttua mitä lomakeittiössä on tullut kokattua!

Puerto Ricon-loman kirjoitukset:
Reissaavan bloggaajan kannettava
Pitkä matka Turusta Karibialle
Perjantaina Puerto Ricoon
Viikonloppu, joka hymyilyttää vieläkin

 

 

 

 

 

Kommentit (6)
  1. New Yorkin ravintolat - hyviä kokemuksia ja yksi vatsatauti - Pilkettä
    16.12.2017, 10:56

    […] lisäksi. Siinä missä Yhdysvaltojen Puerto Ricossa gluteenitonta oli hyvin vaikea saada (ks. Mikään ei ole aitoa ja kaikessa on gluteenia), New Yorkissa se ei ollut kertaakaan ongelma. Kokosin tähän kokemukset paikoista joissa […]

  2. New Yorkin ravintolat - hyviä kokemuksia ja yksi vatsatauti - Pilkettä
    16.12.2017, 10:56

    […] lisäksi. Siinä missä Yhdysvaltojen Puerto Ricossa gluteenitonta oli hyvin vaikea saada (ks. Mikään ei ole aitoa ja kaikessa on gluteenia), New Yorkissa se ei ollut kertaakaan ongelma. Kokosin tähän kokemukset paikoista joissa […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *