En edes halua olla spontaani

Espanjaan muuttanut ystäväni hekotteli hieman kun puhuimme suomalaisten tavasta ylisuunnitella elämäänsä. Minäkin olin hankkinut lennot toukokuun Madridin matkalleni olin hankkinut jo joulukuussa (ks. Ravintolavinkit Madridiin).. Kesälomasuunnitelmat kuitenkin loistivat pitkään poissaolollaan – sama juttu viime vuonna ja sitä edellisenä (ks. Koska minulla on kesäloma?!). Huomaan stressaantuvani ainakin jollain tasolla siitä etten tiedä koska oikein saan pidettyä kesälomaa – ainakin minua ärsyttää se epätietoisuus. Loma kun pitäisi vain suunnitella ja merkata kalenteriin, sillä tutkijan ammatissani kukaan ei tule potkimaan minua lomalle – siitä on pidettävä itse huolta. Väitöskirjatutkijan työ eroaa siinäkin ”perusduunista” että sitä tehdään tavallaan itseään varten – se on kovaa työtä, mutta siitä saa lopuksi tohtorin tutkinnon. Kukaan ei tee tohtorin väitöskirjaa puolestasi, joten lomailu hidastaa sen valmistumista, vaikka onkin tärkeä jaksamisen ja motivaation kannalta (ks. Elämää tiedenaisena).

Korttitalo hajoaa ilman kalenteria

Suoraan sanottuna minulla ei ole mitään kiinnostusta olla spontaani. Minulle on paljon parempi se että tiedän jo hyvissä ajoin ennalta mitä teen ja milloin. Minusta oli erittäin rentouttavaa kun saimme lopulta jaettua poikaystäväni kanssa toistemme menot ja aikataulut Google Calendarin kautta. Sieltä voi selata viikkoja eteenpäin mitä millekin viikonlopulle on suunniteltu ja koska kummallakin on iltamenoa niin että pitää selvitellä kuka ehtisi koiravahdiksi. Jolle kulle minua spontaanimmalle tällainen kalenterikeskeisyys olisi varmaan kauhistuttavaa, mutta minut se pitää järjissäni. Se että kaikki uudet työtehtävät ja menot merkkaa kalenteriin ja to do-listaan heti kun uusia ilmenee, vapauttaa aivokapasiteettini turhasta miettimisestä.

Suunnitelmallisuus on rentouttavaa ja vähentää stressiä – spontaanius ei

Yksilöissä on totta kai eroja – mikä sopii yhdelle, ei sovikaan toiselle. Minä olen kuitenkin hyvin varma siitä että suunnitelmallisuus on tärkeää minun onnellisuuteni ja stressittömyyteni kannalta. Se helpottaa myös arkea koiran kanssa ja pitää huolen siitä että parisuhdeaikaakin löytyy tarpeeksi usein. Iso peukku suunnittelulle! 😉

 

Viime vuonna lomailin Puolan Sopotissa – eiköhän tämänkin kesän loma ole kohta kalenterissa. 😉
Hyvinvointi

Bataattisalaatti tahinikastikastikkeella

Yksi kevään kiinnostavimmista keittokirjauutuuksista on ehdottomasti ollut Saara Atulan (Viimeistä murua myöten-blogi) ja Jenni Häyrisen (Liemessä-blogi) Brunssikirja – Brunch All Day. Esittelinkin tuon ihanan teoksen jo aiemmin ja testasin sitruunaricottapannarien ohjeen. Pannarit ovat sinänsä aika tyypillistä brunssiruokaa, mutta Brunssikirjassa on paljon kekseliäitä ja moderneja resepti-ideoita ruokaisalle brunssille. Yksi suosikeistani on bataattisalaatti tahinikastikkeella.

Sitruuna-ricottapannarit Brunssikirjasta, ks. resepti

Bataattisalaatti on ihanan ruokaisaa

Viime aikoina lämmin sää on hellinyt suomalaisia ja ainakin meidän asuntomme keskilämpötila on vuorokauden ympäri 26 astetta – ihan liikaa minun makuuni. Niinpä lämmin ruoka ei oikein meinaa aina maistua. Erilaiset salaatit ovat olleet suuressa suosiossa, mutta haluan että salaatitkin ovat tarpeeksi ruokaisia: pelkkä vihreä lehti ei pitele nälkää pitkään. Niinpä erilaiset ruokaisat salaatit ovat nyt todella pop. Niinpä olenikin hyödyntänyt viime aikoina salaateissa juureksia, kuten perunoita, porkkanoita ja bataattia. Keväällä blogissa ollut marokkolainen bataattisalaatti on tästä hyvä esimerkki ja itse asiassa bataatti-cashewsalaatilla hurmasin poikaystäväni. 😉

Marokkolainen bataattisalaatti sopii ruokaisien salaattien ystäville, ks. resepti

Minulla on salaattikauden lisäksi myös tahinibuumi päällä. Tahini, tuo seesaminsiemenistä tehty maukas tahna, sopii vaikka mihin. Siitä on tullut tehtyä paljon kastikkeitta salaateille ja kanalle, mutta se sopii erinomaisesti myös makeisiin jälkiruokiin – kuten vaikka terveellisiin banaani-tahinikekseihin. Salaatin ja tahinin yhdistävä bataattisalaatti tahinikastikkeella on siis tämän hetken himoruokaa minulle. 😉 Ja suosittelen Brunssikirjaan tutustumista edelleen lämpimästi. 🙂

Banaani-tahinikeksit ovat terveellinen herkku
Bataattisalaatti tahinikastikkeella

Bataattisalaatti tahinikastikkeella

Ainekset (6 annosta)

Salaatti
400 g
bataattia
1/2 tl
kanelia
1,5 tl
savupaprikajauhetta
oliiviöljyä
suolaa
1,5 dl
mustaa tai täysjyväriisiä
1 ruukku
tuoretta korianteria
1 rs
rucolaa (n. 70 g)
1/2
granaattiomenan siemenet
Kastike
1,5 dl
(kaura-)jogurttia (jos haluat salaatista vegaanisen, käytä kaurajogurttia, mutta huomioi ettei kaurajogurtti yleensä ole täysin gluteenitonta)
2 rkl
tahinia
1/2
sitruunan mehu
1/2 tl
suolaa
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
mustapippuria
1 h
{
AKTIIVINEN 1 h
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Kuori ja paloittele bataatti. Mausta bataattipalat kanelilla ja savupaprikalla, rouhi päälle suolaa ja lorauta oliiviöljyä – sekoita niin että mausteet ja öljy leviävät tasaisesti bataattipalojen ympärille. Levitä bataattipalat tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla peitetylle pellille tai uunivuokaan ja paahda uunissa 200 C asteessa noin 30 minuutti palojen koosta riippuen.

Bataattien kypsyessä valmista riisi keittämällä se kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan. Hienonna korianteri ja irrota granaattiomenasta siemenet. Sekoita kypsä bataatti, riisi ja salaatin muut ainekset keskenään.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki sen ainekset tasaiseksi massaksi. Tarjoa bataattisalaatin kanssa.

treeni-ja-ravinto