Brunssikirja: sitruuna-ricottapannukakku testissä

Yksi kevään odotetuimmista kirjauutuuksista oli ehdottomasti kahden taidokkaan ja kiinnostavan ruokabloggaajan Jenni Häyrisen (Liemessä) ja Saara Atulan (Viimeistä murua myöten) Brunssikirja (Tammi). Seurasin somesta kirjan tekemisen edistymistä, ja voi sitä innon määrää kun sain lopulta arvostelukappaleen käsiini.

Brunssikirja on täynnä kauniita ja tunnelmallisia ruokakuvia

Brunch all day – brunssia koko päivä

Tämä on niin minun kirjani. Minä syön ilomielin lettuja tai vohveleita vaikka illalliseksi ja muutenkin tykkään kaikesta ”brunssiruoasta” – ruokaisista salaateitsta, herkullisista leivonnaisista, raikkaista smoothieista ja hyvästä kahvista, joka ei lopu kesken. Lisäksi kirja on täynnä herkullisen kasvis- ja salaattireseptejä, jotka sopivat erinomaisesti muillekin aterioille. Minun salaatti- ja kasvisruokani saivat tästä ainakin megaboostin uusia ideoita! Testiin on jo päässyt bataattisalaatti tahinikastikkeella (ihanan mausteista) ja zaatar porkkanoita on myös pakko testata piakkoin.

Tähän kirjoitukseen otin testireseptiksi kuitenkin juurikin pannarit, sillä ne jos jotkut ovat mielestäni täydellistä brunssiruokaa. Kirjasta löytyi kiinnostava gluteenittomien sitruuna-ricottapannukakun ohje, jota en voinut sivuuttaa. Pannarit saivat seurakseen hunajaista mascarponea, mutta reseptiin kuuluva kirsikkalisuke ei taipunut sesonkiin, joten se pitää ehdottomasti toistaa kun saatavilla on jälleen tuoreita kirsikoita.

Sitruuna-ricottapannarit hunajamascarponella

Sitruuna-ricottapannukakku

3 kananmunaa
250 g pehmeää ricottaa
3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2,5 dl piimää
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
Ripaus suolaa
Rypsiöljuä (tai voita) paistamiseen

Sitruunainen hunajamascarpone

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl hunajaa
250 g mascarponejuustoa

Karamellisoidut kirsikat

Kirsikoita ei ollut saatavilla joten tarjosin niiden sijaan tuoreita mansikoita – tässä kuitenkin kirjan mukainen resepti niihinkin 🙂

1 l kirsikoita
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl balsamicoa

Sekoita kaikki pannaritaikinan ainekset keskenään ja aja ne tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Anna taikinan turvota hetki. Paista pannukakkuja lettupannulla rypsiöljyssä (minä käytin voita ja paistoin lettuni tavallisella paistin pannulla pieninä lettuina). Letut kannattaa ehdottomasti paistaa miedolla lämmöllä hitaasti, jotta paksujen lettujen sisus kypsyy kunnolla. Valmista lisukkeet sillä aikaa kun letut paistuvat. Valmista sitruunainen hunajamascarpone sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Poista kirsikoista kannat karamellisoituja kirsikoita varten. Aseta kirsikat leivinpaperilla peitetylle pellille ja pirskota niiden päälle vaahterasiirappia ja balsamicoa. Paista uunissa 200 C asteessa 10-15 minuuttia. Nauti valmiit letut lämpiminä lisukkeiden kera.

Sattumoisiin silmiini osallistui Helsingin sanomien Brunssikirja-arvio ja siinä toimittaja oli ottanut testiin chorizopitsan ja juurikin tämän samaisen pannariohjeen. Täytyy sanoa etten ihan allekirjoittanut arvostelijan kommenttia näistä letuista. Hän ihmetteli miksi gluteenittomien ja sokerittomien ”terveyspannarien” kanssa tarjotaan rasvaista mascarponea. Ehkä reseptin idea oli kuitenkin se että ruoka on hyvää? Ja hyväähän samettisen kermainen mascarpone juuri onkin – etenkin sitruunalla höystettynä. 😉 Minä ainakin tykkään puuromaisesta koostumuksesta ja mausta – muutenkin olen taikinaisten leivonnaisten ystävä. 😉 Muuten Hesarinkin arvio oli hyvin positiivinen.

Minunkin mielestäni brunssikirja on aivan mahtava, ja kehuja se on saanut myös ainakin Syötävän hyvä-, 52 weeks of deliciousness ja Hannan soppa-blogeissa. Kirja on paksu ja monipuolinen, joten sieltä löytyy ihan varmasti jokaiselle jotain – eivätkä uudet reseptit pääse loppumaan ihan heti. Minulla ainakin tästä riittää testattavaa pitkäksi aikaa. 😉

Kirjahyllystä löytyvät myös:

Unelmahommissa-kirja saa innostumaan
Perinneruokaa prkl-kirja uudistaa klassikot – testissä raejuustovanukas mustikkasopalla
Kuohkea suklaamousse inspiroivasta Kasvis-ruokakirjasta
Puuron uusi aika – puuron ei tarvitse olla tylsää
Harhaluuloja hävittävä Aktivoi aineenvaihduntasi-kirja
Arvostelussa Lohturuokaa-kirja ja bataattimutakakkutesti
Proteiiniversio omenapiirakasta ja Hanna Skytän FuelFood
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä

Maaliskuun parhaat jutut x 3

Elämäni etenee yleensä aika tasaisesti. Viikot hujahtavat töitä tehdessä ja muiden rutiinien parissa, ja harvemmin tuntuu että elämässäni olisi tapahtunut mitään sen kummempaa. Pysähdyin kuitenkin hetkeksi miettimään mitä maaliskuussa ehti tapahtumaan, ja heti tuli mieleen kolme selvää nostoa mitä erityistä elämässäni tapahtui:

Persikkaisen värinen kuohuva tyttöjen kanssa
Kävelylenkki merenjäällä

Pääsiäinen

Vietin pääsiäisenä kaksi yötä Helsingissä, mikä oli poikkeuksellisen paljon viime vuosiin verrattuna (ks. 10 kuvaa pääsiäiseltä 2018). Näin tyttöporukkaani ja rentouduin äidin hoivissa – pääsin syömään äidin herkullisia kokkauksia, kuten rahkalettuja, ja lenkkeilemään auringonpaisteessa merenjäällä.

Eri proteiinien sijoittuminen syöpäsoluissa

Tutkimusprojektini eteni harppauksin

Solubiologiassa tutkimuksen tekeminen ei etene nopeasti (ks. Elämää tiedenaisena sekä Tiedeartikkelin julkaiseminen – pitkä ja kivinen tie). Siihen kuuluu paljon optimoimista, epäonnistumista ja kaikki kokeet pitää toistaa moneen kertaan, jotta niiden tulosta voidaan pitää luotettavana – ikinä ei saa nuolaista ennen kuin tipahtaa. Istun mikroskoopilla useita tunteja viikossa etsimässä eroja. Maaliskuussa sain kuitenkin todella mielenkiintoisia, toistettavia ja jatkon kannalta merkittäviä tuloksia. Se todella motivoi jatkamaan ja luo uskoa projektiin.

Hempeän värinen orkidea piristää asuntoa
Tarjotin tuli hankittua vastikään Turun Taide- ja antiikkimessuilta

Aloitin asuntoni vuokraamisen Airbnb:ssä

Käytän itse matkustaessani usein Airbnb:ta, sillä tykkään mahdollisuudesta omaan keittiöön ja onhan se yleensä hotellia edullisempaa. Esimerkiksi Kuuban Airbnb-kokemuksista voi lukea lisää täältä. Nyt pistin kuitenkin oman asuntoni Airbnb:hen. Putkiremontti on valmistunut oman asuntoni osalta (ks. Remonttikuulumisia ja sisustuksen yksityiskohtia), mutta muualla talossa remontoidaan vielä enkä halua muuttaa pienen vahtikoirani kanssa sinne vielä (Mur mur murmeli – kun koira vahtii). Tuntuisi tyhmältä pitää hyvää asuntoa tyhjillään, joten olen ottanut varauksia vastaan viikonlopuille kun remontointia ei muutenkaan tapahdu ja talossa on rauhallista. Ensimmäiset kokemukset ovat olleet positiivisiaja varauksia on tullut tasaiseen tahtiin. Suhtaudun tähän jännänä uutena harrastuksena. 😉

Bonuksena maaliskuun parhaat reseptit:

Gluteenitonta mämmiä kaikkien näiden vuosien jälkeen <3

Gluteeniton mämmi

Kolme työkaveriani hausi heti marokkolaisen bataattisalaatin reseptin kun tarjosin sitä heille illallisella

Marokkolainen bataattisalaatti

Äiti teki minulle gluteenittomia rahkalettuja pääsiäisvierailullani

Gluteenittomat rahkaletut jogurttivaahdolla ja marjoilla