Rantaloma Kuubassa – Playa Ancón, Trinidad

En ole mikään auringonpalvoja, joka käyttäisi koko lomansa rannalla rusketustansa optimoiden mutta kyllähän rantaloma Kuubassa houkutti minuakin. Matka lähti liikkeelle ihan vain lentolippujen hankinnasta, ja sen jälkeen pitikin itse päättää minne menisi. Suurin osa suomalaisten matkatoimistojen matkoista suuntaa Varaderoon, ja se onkin monille juuri se mitä rantaloma Kuubassa tarkoittaa. Aika nopeasti kuitenkin kävi ilmi että jos haluaa nähdä ”oikeaa Kuubaa”, ei kannata mennä Varaderoon, jossa turistit suorastaan eristetään paikallisista. Niinpä rupesimmekin etsimään muita vaihtoehtoja. (Varmasti Varaderokin on ihana, mutta me halusimme nähdä jotain muuta.) Lopulta rantapäiviemme kohde oli Playa Ancón.

Playa Ancón
Playa Ancón

playa ancon

Kuvat Kuuban rannoista, kuten Varaderosta tai Cayo Cocosta, näyttivät ihanilta, mutta kertomukset niistä eivät saaneet vakuuttumaan (ks. Kuuban hotellit – vältä viimeiseen saakka). Moni sanoi minulle ennen matkaa ettei Kuubassa kannata asua rannalla, vaan rannalla kannattaa käydä muualta käsin. Niinpä päädyimmekin lopulta lähtemään Trinidadiin Kuuban etelärannikolle, josta on kymmenisen kilometriä Ancónin niemimaalle ja Playa Ancónille.

rantaloma kuubassa
Pohkeessa oli vielä mojovat mustelmat ratsastusretkeltä luonnonpuistoon, joka oli myös hieno kokemus 😉

rantaloma kuubassa

Harkitsimme kyllä alunperin Playa Ancónilla asumista. Rannalla oli pari suurta all inclusive-hotellia, mutta niitä ei tosiaan Trip Advisorissa juuri ylistetty. Niinpä päätimmekin mennä tuttujen suositusten mukaan ja näin jälkeenpäin olen sitä mieltä että Trinidadissa asuminen ja vartin taksimatka Playa Ancónille olivat täydellinen yhdistelmä. Trinidadissa asuimme casa particularissa, jota suosittelen lämpimästi – casa particular-vinkit täällä.

bougainvilleatrinidad ranta

Playa Ancón sopi meille hyvin. Se ei ollut mitenkään valtava, mutta kaunis ja rauhallinen. Isojen hotellien lisäksi siellä oli muutamia rantaravintoloita, mutta myös paljon ”tyhjää rantaa”, joten ihan omaakin rauhaa sai. Me olimme reissuillamme joko jonkun hotellin tai rantaravintolan aurinkotuoleilla. Ne sai joko ilmaiseksi sillä että ostit ruoat/juomat ko paikasta, tai sitten niistä joutui maksamaan pari cucia. Kaupustelijoita ei ollut – mitä nyt tuoreita kookospähkinöitä sai hankittua ravintoloiden tarjoiluiden ohella. 😉

Coco loco - rommilla ja hunajalla täytetty kookospähkinä
Coco loco – rommilla ja hunajalla täytetty kookospähkinä

kookospähkinä rommilla

Playa Ancón ei ole mikään paras paikka ruokailuun, ainakaan jos haluaa kulinaristisia makuelämyksiä. Rantaravintolan annokset olivat sitä hyvin perustasoa: kuivaa riisiä ja kuivaa kanaa/kalaa/tms. Gluteeniton ruokavalio ei Kuubassa ole ongelma edes rannalla, lisää ravintoloista täällä. Annokset olivat hieman pienempiä kuin kaupungissa ja palvelu kehnoa. Erään hotellin rantabaari veti kuitenkin pohjat. Siinä missä hyvän, laadukkaan cocktailin sai kaupungin ravintoloissa yleensä kolmella cucilla, maksoin hotellin ”mojitosta” (valkoista sokeria muovimukin pohjalle, murskattuja mintun lehtiä, yli puoli mukillista viinaa ja jotain hiilihapotonta mehua) neljä cucia. Olo oli aika ryöstetty (katso täältä resepti kunnon mojitoon). Olut oli, mutta sitä annettiin vain hotellin all inclusive-asiakkaille. Sen jälkeen haimme juomamme muista rantaravintoloista.

anconin-niemimaa

Trinidadissa asuminen ja Playa Ancónilla käyminen ovat hyvä yhdistelmä. Lisäksi lentokentällä kävi ilmi, että saaren pohjoispuolella Varaderossa olikin itse asiassa ollut koleaa ja tuulista koko lomamme ajan, siinä missä etelärannikon Trinidadissa oli ihanan lämmintä eikä tuullut liikaa. Kannattaa siis harkita senkin takia. 😉

Aiemmat Kuuba-kirjoitukset:

Jet lag – vinkit aikaerorasituksen selättämiseen
Kuuban ravintolat – vinkit Havannaan ja Trinidadiin
Casa Particular- ja Airbnb-majoitukset Kuubassa
7 x herkullinen flan Kuubassa
Ratsastusretki El Pilón-vesiputoukselle Trinidadissa
Espanjan opiskelu itse ennen Kuuban matkaa

Mojito – syystäkin suosittu rommicocktail
Kuuban hotellit – vältä vältä viimeiseen saakka
Mistä majoitus Kuubassa?

Muista maista löytyy juttuja Matkustaminen-hakemistosta.

Helppo jälkiruoka – Lemon Curd Eton Mess

Eton Mess on yksi maailman helpoimmista jälkiruoista: siinä oikeastaan vaan sekoitellaan  ja sen ainesosien suhteen voi olla luova. Sen voi tehdä vähän ”mitä kaapista sattuu löytymään”-periaatteella, kunhan marenki ja kerma pysyvät mukana. Eton Mess on loistava tapa tuhota myös pieleen menneitä marenkeja. Itse esimerkiksi ostin joskus valmiita marenkikakkupohjia tuplapakkauksessa. Toisesta tuli ihana kirsikka-valkosuklaapavlova, mutta toinen putosi pakkauksineen pöydältä ja mureni. Ei siitä enää kakkua syntynyt, mutta sitäkin parempi Eton mess!

Kirsikka-valkosuklaapavlova
Kirsikka-valkosuklaapavlovlla on marenkipohja

Eton mess eli Etonin sotku

Eton messin, eli vapaasti käännettynä Etonin sotkun, historia lähtee liikkeelle nimensä mukaisesti Etonista, brittiläisestä Eton Collegesta, jossa sitä tarjottiin ensimmäisen kerran koulujen välisessä krikettiottelussa 1800-luvun loppupuolella. Marenkia, mansikoita ja kermavaahtoa sisältäneestä jälkiruoasta tuli hitti, eikä ihme. Eton mess jäi historiaan.

eton mess

Talvella Eton mess kannattaa tehdä jostain muista kuin tuoreista mansikoista. Yksi ihana variaatio onkin eräällä toisella brittiläisellä herkulla, lemon curdilla, höystetty eton mess. Lemon curdin voi tehdä joko itse (ks. resepti vähähiilihydraattiseen lemon curdiin) tai ostaa kaupasta valmista. Jos tyytyy kaupan tuotteeseen, niin kannattaa kuitenkin pyrkiä ostamaan mahdollisimman sitruunainen ja kirpsakka – esimerkiksi tässä kirjoituksessa olen vinkannut Lidlistä saatavan lemon curdin, joka yllätti positiivisesti. Lisäksi tykkään tuoda Eton messin kermaosuuteen hieman lisähapokkuutta käyttämällä pelkän kermavaahdon sijaan kermarahkaa tai ihanan paksulla turkkilaisella jogurtilla höystettyä kermavaahtoa. Kannattaa kokeilla!

lemon curd eton mess

Lemon Curd Eton Mess

Marenkia (itse tehtyä tai kaupan)
Lemon curdia eli sitruunatahnaa (itse tehtyä tai kaupan)
Kermavaahtoa (kokeile myös rahkalla tai turkkilaisella jogurtilla piristettyä kermavaahtoa!)

Lemon Curd Eton Messin voi kaata joko annosmaljoihin tai yhteen isoon tarjoiluvatiin. Kasaa marenkia, lemon curdia ja ja kermavaahtoa astiaan kerroksittain. Voit tarjota sen joko sellaisinaan, tai sekoittaa lopuksi kevyesti. Älä kuitenkaan sekoita liikaa, sillä ainesosien on hyvä pysyä hieman erillään ennemmin kuin tasaisena massana. Näin kirpeä lemon curd ja makea marenki erottuvat hauskoina pirskahduksina. 😉

HUOM: Tee Lemon Curd Eton Mess vasta juuri ennen tarjoilua – muuten marenki pehmenee ja rapeus katoaa.

Samankaltaisia reseptejä:

Lime-kookosmascarponemousse
Mansikka-kookospannacotta
Pasha, vähäsokerinen (katso myös vegaaninen cashewpasha)
Portviinilla maustettu suklaamascarponemousse
Tofu-suklaamousse
Vegaaninen kahvimousse
Vegaaninen suklaamousse