Pirteä vadelmahelmipuuro (gluteeniton ja maidoton)

Välillä ihan ihmettelen miksi niin harva kokkailee helmipuuroa. Se on helppoa, halpaa, kotimaista ja gluteenitonta. Itse tykkään etenkin sen hauskasta, pehmeitä helmiä sisältävästä koostumuksesta, mikä tekee puuron syömisestä erityisen hauskaa! Kun kyselin kavereilta helmipuurokokemuksia, totesi muutama sen olevan tylsä. Se on kuitenkin helppo korjata! Helmipuuro saa aivan uuden elämän kun sitä tehdään perinteisen, maitopohjaisen version sijaan vaikkapa kookosmaidolla ja vaniljalla tai kaneleilla ja omenalla, mistä olen aiemmin laittanut reseptin blogiinkin (ks. vaniljainen, maidoton helmipuuro ja omena-kanelihelmipuuro). Nyt uusin ihastukseni on pirteä ja raikas vadelmahelmipuuro.

omena-kaneli-helmipuuroOmena-kanelihelmipuuro sopii syksyyn

Itse elän puurovuotta, ja siihen ovat kuuluneet muun muassa seuraavat reseptit:

Helmipuuro
Mustikka-kardemummavispipuuro
Omena-kanelihelmipuuro
Raparperipullapuuro
Riisiuunipuuro kookosmaitoon
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Snickers-tuorepuuro
Suklaa-tattaripuuro suolakaramellikastikkeella
Vaniljainen tapiokavanukas

vadelmahelmipuurohelmipuuro marjoilla

Vadelmahelmipuuro (gluteeniton ja maidoton)

8 dl vettä (tai maitoa/kasvimaitoa)
200 g pakastevadelmia
2 dl helmisuurimoita
(1 tl vaniljauutettaa)
Ripaus suolaa
Makeutusta maun mukaan, esimerkiksi hieman hunajaa, sokeria tai steviatippoja

Mittaa vesi ja vadelmat kattilaan. Kiehauta neste ja lisää helmisuurimot kunnolla kiehuvan nesteen sekaan. Lisää myös mausteet ja laske lämpöä. Jatka puuron keittelyä noin 10 minuuttia ja tarjoa lämpimänä tai haaleana. Puurosta tulee jääkaappisäilytyksessä hieman jähmeämpää, mutta minä vain tykkään. 😉

Vinkki: Jos mietit mitä muuta tehdä helmisuurimoista kuin puuroa, niin esimerkiksi Sweet Food O’Mine-blogin sahramipannukakkua kannattaa kokeilla. 🙂

Edellinen kirjoitukseni: NERå – melkein kaikki myös gluteenittomana

neråNERån gluteeniton grillibroileripita

NERå – melkein kaikki myös gluteenittomana

Turun keskustan tuntumassa sijaitsevat blanko ja Tintå ovat saavuttaneet vakaan aseman turkulaisten suosiossa, ja alkuvuodesta kyseinen ravintolaperhe laajeni kun ravintola NERå avattiin hieman kauemmas keskustasta jokirantaan. Kyseiset kolme ravintolaa ovat keskenään melko samanlaiset, ja niiden ruokalistoiltakin löytyy samoja ruokia. Yksi Helsinki-tytöistäni tuli viime viikonloppuna poikaystävänsä kanssa ex tempore reissulle Turkuun, ja niinpä kävimmekin sen kunniaksi porukalla syömässä. Piti keksiä paikka, josta saisi hyvää ruokaa, mutta josta löytyisi myös turvallisia perusvaihtoehtoja, ja blanko, tintå ja NERå tulivatkin heti mieleen. Tyyliltäänkin ne sopivat hyvin nuorille aikuisille, mutta eivät ole Rosterin tavoin rosoisia vaan tunnelmaa tulee puusta ja värillisestä lasista.

neråNerån gluteeniton grillibroileripita

Ilokseni kävi ilmi että melko lailla kaiken menusta löytyvän saa gluteenittomana! Yleensä kun kysyy mitä saa gluteenittomana, niin tarjoilija rupeaa poimimaan menusta yksittäisiä annoksia, mutta NERå tarjoaa niin pitsat, pastat kuin pitat ja purilaisetkin gluteenittomina. Mahtavaa! Itse päädyinkin ottamaan grillikanalla, hummuksella, tsatsikilla ja salaatilla täytetyn pitan, joka tuli näin gluteenittomana versiona enemmänkin pitsamallissa. Homma toimi kuitenkin erinomaisesti, ja tykkäsin annoksesta kovasti. Siitä tuli vähän mieleen Fafa’sin pitat, joita muuten myös saa gluteenittomina (ks. Gluteenitonta pitsaa ja pitaa ravintolasta). Kaverini otti pistaasilohta, joka oli kuulemma herkullista, ja miehet menivät kumpikin lammaspastalla. Kuten kerroin jo aiemmin, blankon lammaspasta on poikaystäväni ehdoton ravintolasuosikki, ja pitihän se lammaspasta testata sitten NERåssakin. Se oli menun perusteella sama kuin blankossa, eli lampaan fileetä ja punaista pestoa, mutta NERå tekee kuulemma pestonsa itse ja se on pehmeämmän makuista. Hyvältä se maistui täälläkin, mutta poikaystävä ei pystynyt päättämään kumpi lammaspastoista olisi vienyt voiton. Hyviä kumpikin ja hieman erilaisia. NERån lammaspasta oli ainakin tällä kertaa visuaalisesti nätimpi kuin blankon versio.

lammaspastaVinkki: Tuosta lammaspastasta on tullut kehiteltyä myös oma versio blogiin, ks. Helppo lammaspasta (gluteeniton)

Asiakaspalvelun kohdalla oli havaittavissa sama lievä välinpitämättömyys mitä olen kuullut blankostakin. Kyllä homma ihan pelittää ja annosten tilaamisessa ollaan avuliaita, mutta missään kohdassa ei tule sellaista fiilistä että olisit kovin tärkeä asiakas, eikä meiltä koskaan tultu kysymään olisimmeko halunneet jälkiruokaa ja laskua kalastelimme kahdelta eri tarjoilijalta kun se ei ensimmäisellä kerralla tuntunut löytävän pöytään asti. Ruoka on hyvää ja miljöö on kiva, mutta tässä asiassa voisi vielä tsempata vähän.

Vinkki: Pöytävaraus kannattaa etenkin viikonloppuisin! Kun varasin perjantaina pöytää lauantaille, pääsimme enää korkeaan, selkänojattomaa pöytään. Klo 16 ja klo 21 olisi ollut väljempää, mutta sillä välillä oli jo täyttä.

Ravintola NERå
Läntinen rantakatu 37
Turku

Edelliset Turussa testatut ravintolat:

Ravintola NOOA – suomalaisia makuja ja lähiruokaa
Kaskis kesäiltana ja ihana illallinen
STORAGE tarjoaa urbaania katuruokaa
Rosterin kolmen ruokalajin lounas
Karu Izakayan maistelumenu ystävänpäivänä
Lauantailounas Gustavossa

Lisää ravintolakokemuksia ympäri Suomea löytyy Ravintolat ja kahvilat-hakemistosta.