Kylpyammeet – parasta brittiasumisessa

Brittiasumisessa on paljon kaikkea mitä en ymmärrä: vetävät ikkunat ja ikkunoihin kertyvä kosteus, suhtautuminen homeeseen normaalina osana elämää, kokolattiamatot, lämmityksen päälle pistäminen vain kun on ihan pakko, kaasujutut ja boilerit – lista vain jatkuu. On kuitenkin yksi asia, jonka toisin mielelläni Briteistä Suomeen: kylpyammeet.

Kun kävimme läpi vuokra-asuntoilmoituksia (ks. Suomesta saa helpommin asuntolainan kuin Briteistä vuokrakämpän), oli ainakin 90-95 % asunnoista kylpyamme. Britit tykkäävät kylpeä, ja pelkkä suihku on harvinainen poikkeus, ainakin tällaisessa vanhemman asuntokannan kaupungissa. Minäkin tykkään kylpeä – olin vain unohtanut kuinka paljon. Kahdessa ensimmäisessä lapsuudenkodissani meillä oli kylpyamme, mutta kummassakin tapauksessa se vaihtui putkiremontin jälkeen suihkuun tai suihkukaappiin. Tuntuu että Suomessa kylpyammeet saavat lähteä lähes poikkeuksetta putkiremontin koittaessa… Miksi? Kylpeminen on ihanaa!

Itse nautin kylvyistä etenkin siksi että ne rentouttavat

Olen itse huono ”ottamaan rennosti” ja touhotan menemään koko ajan, mutta kylvyssä minunkin on pakko pysähtyä hetkeksi. Hommaan kannattaa ottaa mukaan myös erilaiset kylpypallot ja -vaahdot. Olen silloin tällöin ostanut esimerkiksi Lushista värikkäitä, tuoksuvia ja poreilevia kylpypalloja, mutta täällä kylpeminen on niin pitkälti koko kansan nautinto, että jopa apteekista löytyy iso hylly erilaisia kylpysuoloja, jotka auttavat nukahtamaan, lievittävät stressiä tai rentouttavat kipeitä lihaksia. Kaiken huipentumana ostin itselleni joululahjaksi ”bath bridgen”, eli kylpysillan, jonka avulla saat kohotettua kylpyhetkeäsi entisestään kasaamalla sillalle vaikkapa kynttilän, kirjan (tai sudokuvihon) ja viinilasin. Myös äänikirjat ovat kivaa kylpyviihdettä. Tuo kylpysilta on kyllä ollut kerrassaan mahtava. Ah, kuinka tykkäänkään kylpemisestä!

Lue myös:

38 hiustuotetta ja mitkä niistä oikeasti toimivat

The Body Shop hamppukäsivoide pelastaa halkeilevan kuivat kädet

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi oma-elama suosittelen remontointi

Helppo gnocchivuoka – uusiarkilemppari

Kirjoitin noin kuukausi sitten minkälaiseksi arkiruokailumme on muodostunut lockdownin aikaan, ja tuskastelin hieman sitä kuinka rotaatiossa tuntuu olevan aina vain samat ruoat. Niinpä päätinkin ruveta kokeilemaan uusia reseptejä. Yksi uusi resepti johon ihastuin kerta heitolla (ja jota on sittemmin ruvettu tekemään vuorostaan vähän liian usein :D) on helppo gnocchivuoka. Siinä on paljon samaa kuin tomaattisessa jauhelihakastikkeessa tai lasagnessa, mutta se on jotenkin paljon jännittävämpi kun siinä eksoottisia, mutta samalla hyvin helppokäyttöisiä gnoccheja. Olen taikinaisten juttujen ystävä, joten gnocchipallerot ovat juuri minun mieleeni. Lisäksi gnocchivuoka tuntuu heti juhlavammalta kuin jauhelihakastike pastalla. Suosittelen lämpimästi!

helppo gnocchivuoka

Gluteenittomat gnocchit?

Blogia pidempään seuranneet tietävät että blogin kaikki reseptit ovat gluteenittomia (ks. Reseptihakemisto). Täällä Briteissä käytän La Gnoccheria Gluten Free Potato Gnoccheja, mutta pikaisella googlettelulla gluteenittomien gnocchien saatavuus vaikuttaa heikolta. Semperiltä löytyy gnocchi-pasta, mutta se on ennemminkin pastaa kuin gnoccheja. Tämäkin resepti on gluteeniton, kunhan gnocchit ovat gluteenittomia, valitettavasti niiden löytäminen ei ole Suomessa niin helppoa. Voi siis olla että tällä kertaa tämä resepti hyödyttää enemmän sellaista yleisöä, jolla ei ole terveydellistä pakkoa välttää gluteenia. Jos sinulla on vinkata mistä Suomessa saa gluteenittomia gnoccheja, vinkkaa siitä kommenttikentässä!helppo gnocchivuoka

Helppo gnocchivuoka

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua salviaa
  • 2 tl kuivattua oreganoa (voit halutessasi korvata yksittäiset yritit myös esim. Provencale-seoksella)
  • 2 tl savupaprkajauhetta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 tl suolaa
  • Mustapippuria myllystä
  • 1-2 dl kivettömiä oliiveja (omia suosikkejani tähän ovat valkosipulitäytteiset vihreät oliivit)
  • 1 rs (250 g ) kirsikkatomaatteja
  • 2 tlk (400 g kpl) tomaattimurskaa
  • 1 dl punaviiniä 
  • 1 rkl fariinisokeria tai hunajaa
  • 500 g gnoccheja (briteissä käytän La Gnoccheria Gluten Free Potato Gnoccheja)
  • 1 pkt fetaa tai vastaavaa
  • Oliiviöljyä vuokaan ja pannulle

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää pannulle pilkottu/hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Mausta suolalla, pippurilla, yrteillä ja savupaprikalla. Öljyä uunivuoan pohjat ja reunat. Kumoa uunivuokaan tomaattimurska, oliivit ja huuhdellut kirsikkatomaatit. Sekoita joukkoon tilkka punaviinia ja fariinisokeri. Lisää gnocchit ja jauheliha. Sekoita ainekset keskenään ja painele pinnalle jääneitä gnoccheja vähän syvemmälle, jotta ne saavat imettyä kunnolla kosteutta kypsennyksen aikana. Murentele päälle fetajuusto. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes juusto on saanut väriä ja kirsikkatomaatit halkeilleet. Mikäli pinta meinaa saada liikaa väriä, voit peittää vuoan foliolla. Tarjoa sellaisenaan raikkaan salaatin kera.

Muita arkiruokasuosikkejani:

Broileri-nachovuoka

Jauheliha-kesäkurpitsavuoka

Porkkana-linssipyörykät

Sinihomejuustolohi

Terveellisemmät kananugetit

Veriappelsiinilohi

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi ruoka-ja-juoma