Koska minulla on kesäloma?!

Olen aina ollut huono pitämään kesälomaa. Aloitin kesätyöt 16-vuotiaana, ja sen jälkeen vuosirytmi olikin opiskelua-kesätöitä-opiskelua-kesätöitä – ja aika monena yliopistovuotenanikin tein töitä opiskelujen ohella. Työskentelen nyt kolmatta vuotta väitöskirjatutkijana ja ensimmäisenä kesänä pidin viikon loman ja toisena kaksi viikkoa. Nyt himoitsisin kolmea viikkoa.

0208sandro2-1Viime vuonna kävin kesälomallani Helsingissä, ja siihen sisältyi muun muassa makumatka Sandroon (ks. Kesäloma, laatuloma)

Alkuvuosi on ollut töissä rankka kahden julkaisuvaiheessa olevan artikkelien viilaamisen ja korjausten takia (ks. Elämää tiedenaisena), ja kyllä se loma tekisi tässä vaiheessa hyvää. Sen aikatauluttaminen oli vaan edelleen hankalaa, sillä yhden artikkelin korjaukseen vaadittavien laboratoriokokeiden deadline oli heinäkuun lopussa ja toisen elokuun lopussa (ks. Tiedeartikkelin julkaiseminen – pitkä ja kivinen tie). Pomo kuitenkin myötäili että loman kyllä saa, jos on joustava, sillä nyt töissä oli paljon sellaista mikä vaan pitäisi saada tehtyä tavalla tai toisella.

0608loma2Viime kesänä kelit suosivat ja kävimme poikaystävän kanssa Turun jokirannassa samppanjaa ja mansikoita-piknikillä (ks. Kesäloma, laatuloma)

Ensiksi näytti että elokuun loppu olisi otollista ajankohtaa, mutta kun heinäkuun puolivälissä asiaa katsottiin uudestaan, olikin tilanne jo muuttunut täysin, sillä tässä välissä pomokin oli mennyt ottamaan uuden työpaikan vastaan eikä hän kykenisi enää elokuun lopussa osallistumaan viimeisen artikkelin korjauksiin niin kuin oltiin ajateltu. ”Paras ajankohta lomalle” aikaistuikin kuukaudella, mutta sepä ei enää sopinutkaan minulle niin lyhyellä varoitusajalla, sillä haaveissa on Gdanskin matka, jonne lentoja oli enää rajoitetusti jäljellä ja lisäksi poikaystävä, jonka kanssa halusin tietty lomailla samaan aikaan. Syyskuullekaan en haluaisi kesälomaa jättää, sillä silloin kaikki muut ovat jo palanneet lomiltaan ja työpaikalla kaikki projektit edistyvät vauhdilla – silloin haluaisin itsekin olla paikalla.

berliiniViime vuonna pääsin loppukesästä myös työmatkalle helteiseen Saksaan – reissuun mahtui myös pari lomapäivää, ks. Berliinin reissu ja päivä Potsdamissa

Aikataulut elävät joka päivä sitä mukaa kun uusia tuloksia tulee eikä mitään yksiselitteistä yhtä oikeaa ajankohtaa lomalle tule löytymään, mutta kyllä minunkin lomani vielä koittaa. 😉

Edellinen kirjoitukseni: Helppo ja herkullinen jauheliha-kesäkurpitsavuoka – parasta arkiruokaa

jauheliha-kesäkurpitsavuokaHelppo ja herkullinen jauheliha-kesäkurpitsavuoka

Jauheliha-kesäkurpitsavuoka – parasta arkiruokaa

Kesäkurpitsakausi on juuri alkamassa, ja niiden runsasta kasvua ja yksi tapa hyödyntää edullista kilohintaa on jauheliha-kesäkurpitsavuoka. 😉 Minä suosin sesongin mukaan syömistä monesta syystä, erityisesti siksi että etenkin eri kasvikset maistuvat parhailta ollessaan sesongissa ja silloin niiden hinta on myös edullisimmillaan. Näin esimerkkinä syön siis keväällä parsaa, kesällä tomaatteja, kurkkua, kukka- ja parsakaalia, kirsikoita, nektariineja ja persikoita, loppukesästä ja alkusyksystä kurpitsoita, omenia ja sieniä, ja mitä syksymmälle mennään niin sitä enemmän juureksia yms. Tietenkin salaattia, pakastemarjoja sun muita tulee syötyä ympäri vuoden, mutta pyrin syömään erityisen paljon niitä sesongissa olevia.

05kesakurpitsasampyla1Kesäkurpitsa-siemensämpylät

kesakurpitsabrownieKesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie

1310kesakurpitsa-punaherukkakakku2Kesäkurpitsa-punaherukkakakku

Kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen kasvis, sillä se sopii neutraalin makunsa ansiosta niin suolaisiin ruokiin kuin makeisiin leivonnaisiinkin. Kesäkurpitsa-siemensämpylät sekä kesäkurpitsavuokaleipä ovatkin loppukesän leipäsuosikkini, ja makeana herkkuna menee kesäkurpitsa-punaherukkakakku kesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie, joka on kevyt herkku. Kaikki gluteenittomana ja viljattomana. 😉 Jauheliha-kesäkurpitsavuoka on sen sijaan arkiruokaa parhaimmillaan – se on helppo tehdä, pilkkominen riittää eikä raastamista tarvita, ja jauhelihan paistaminen on se reseptin vaativin juttu. Pehmeän makkaudensa ansiosta se maistuu myös lapsille, ainakin jos suurta ennakkoluuloa kesäkurpitsapaloja kohtaan ei ole. 😉 Kannattaa kokeilla!

kesäkurpitsa-jauhelihavuokajauheliha-kesäkurpitsavuoka

Jauheliha-kesäkurpitsavuoka

  • 400 g jauhelihaa
  • 600 g kesäkurpitsaa (2 pienehköä/keskikokoista)
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa (halutessasi yrteillä maustettua)
  • 1 lihaliemikuutio (tai ihan vain suolaa maun mukaan)
  • 100 g emmentalia raastettuna tai muuta juustoraastetta
  • Voita tai oliiviöljyä vuokaan

Pilko kesäkurpitsat tikuiksi, ei tarvitse olla mitään kovin ohutta jälkeä vaan 0,5-1 cm paksuus on ok. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista jauheliha korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa sipulien kanssa, sekoita joukkoon lihaliemikuutio. Lisää joukkoon tomaattimurska ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon myös pilkottu kesäkurpitsa. Voitele uunivuoka ja kumoa jauheliha-kesäkurpitsaseos vuokaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja paista sitä uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Voit tarkkailla kesäkurpitsan kypsymistä haarukalla. Ota kansi/folio pois ja ripottele ruoan päälle juustoraste. Paista jauheliha-kesäkurpitsavuokaa uunissa vielä noin 10-15 minuuttia – kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Samankaltaisia reseptejä:

Lisää reseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma