Jauheliha-kesäkurpitsavuoka – parasta arkiruokaa

Kesäkurpitsakausi on juuri alkamassa, ja niiden runsasta kasvua ja yksi tapa hyödyntää edullista kilohintaa on jauheliha-kesäkurpitsavuoka. 😉 Minä suosin sesongin mukaan syömistä monesta syystä, erityisesti siksi että etenkin eri kasvikset maistuvat parhailta ollessaan sesongissa ja silloin niiden hinta on myös edullisimmillaan. Näin esimerkkinä syön siis keväällä parsaa, kesällä tomaatteja, kurkkua, kukka- ja parsakaalia, kirsikoita, nektariineja ja persikoita, loppukesästä ja alkusyksystä kurpitsoita, omenia ja sieniä, ja mitä syksymmälle mennään niin sitä enemmän juureksia yms. Tietenkin salaattia, pakastemarjoja sun muita tulee syötyä ympäri vuoden, mutta pyrin syömään erityisen paljon niitä sesongissa olevia.

05kesakurpitsasampyla1Kesäkurpitsa-siemensämpylät

kesakurpitsabrownieKesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie

1310kesakurpitsa-punaherukkakakku2Kesäkurpitsa-punaherukkakakku

Kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen kasvis, sillä se sopii neutraalin makunsa ansiosta niin suolaisiin ruokiin kuin makeisiin leivonnaisiinkin. Kesäkurpitsa-siemensämpylät sekä kesäkurpitsavuokaleipä ovatkin loppukesän leipäsuosikkini, ja makeana herkkuna menee kesäkurpitsa-punaherukkakakku kesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie, joka on kevyt herkku. Kaikki gluteenittomana ja viljattomana. 😉 Jauheliha-kesäkurpitsavuoka on sen sijaan arkiruokaa parhaimmillaan – se on helppo tehdä, pilkkominen riittää eikä raastamista tarvita, ja jauhelihan paistaminen on se reseptin vaativin juttu. Pehmeän makkaudensa ansiosta se maistuu myös lapsille, ainakin jos suurta ennakkoluuloa kesäkurpitsapaloja kohtaan ei ole. 😉 Kannattaa kokeilla!

kesäkurpitsa-jauhelihavuokajauheliha-kesäkurpitsavuoka

Jauheliha-kesäkurpitsavuoka

  • 400 g jauhelihaa
  • 600 g kesäkurpitsaa (2 pienehköä/keskikokoista)
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa (halutessasi yrteillä maustettua)
  • 1 lihaliemikuutio (tai ihan vain suolaa maun mukaan)
  • 100 g emmentalia raastettuna tai muuta juustoraastetta
  • Voita tai oliiviöljyä vuokaan

Pilko kesäkurpitsat tikuiksi, ei tarvitse olla mitään kovin ohutta jälkeä vaan 0,5-1 cm paksuus on ok. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista jauheliha korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa sipulien kanssa, sekoita joukkoon lihaliemikuutio. Lisää joukkoon tomaattimurska ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon myös pilkottu kesäkurpitsa. Voitele uunivuoka ja kumoa jauheliha-kesäkurpitsaseos vuokaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja paista sitä uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Voit tarkkailla kesäkurpitsan kypsymistä haarukalla. Ota kansi/folio pois ja ripottele ruoan päälle juustoraste. Paista jauheliha-kesäkurpitsavuokaa uunissa vielä noin 10-15 minuuttia – kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Samankaltaisia reseptejä:

Lisää reseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Kommentit (16)
  1. Pirjo-Riitta
    10.8.2019, 20:14

    Kuinka ihmeessä kestää muka 45 minuuttia, kun jauhelihakin on jo kypsää? Nehän menee tossa ajassa kesäkurpitsat ihan muusiksi. Ja sitten vielä lisää paistoa juuston kanssa. Kun ei ole mitään munia tai muita aineita, joiden pitäisi hyytyä. Outo homma.

    1. Kesäkurpitsalla kestää jonkin aikaa kypsyä ja se on raakaa ruoan mennessä uuniin, mutta toki ruoan voit ottaa jo aikaisemminkin uunista jos tykkäät jättää kesäkurpitsaan purutuntumaa, Pirjo-Riitta. 🙂

  2. Minkä verran tomaattimurskaa? Purkkeja on monenkokoisia.

    1. 400 g sopii hyvin, lisäsin reseptiin täsmennyksen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *