Kardemummalla maustettu mustikkapiirakka

Blogiani pidempään seuranneet ovat saattaneetkin huomata että kardemumma kuuluu ehdottomasti lempimausteisiini, ja tykkään kovasti kardemumman ja mustikan yhdistelmästä – se löytyy muun muassa gluteenittomasta mustikka-kardemummavispipuurostamustikka-kardemummacurdista ja mustikkaskonsseista. Keski- ja loppukesään kuuluu mielestäni ehdottomasti mustikkapiirakka, ja kardemummahimoissani menin maustamaan mustikkapiirakankin kardemummalla – ihanasti se toimi siinäkin!

Äitini on aina ollut hoitanut kasvimaata ja ollut innokas marjastaja, joten lapsuuteeni on kuulunut paljon marjapiirakoita. Marjoja ollaan vaihdeltu sesongin mukaan ja talvella pakastimen aarteet ovat huolehtineet siitä ettei marjapiirakasta pääse syntymään vajetta. Viljaton ja gluteeniton piirakkapohjani on saanut kehut jopa äidiltäni, jonka marjapiirakat ovat asettaneet riman korkealle kenen vaan marjapiirakoille. 😉

mustikkapiirakka kardemummallamustikkapiirakka

Kardemummalla maustettu mustikkapiirakka

Pohja:

  • 75 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
  • ½ dl mantelijauhoa, muuta pähkinäjauhoa tai jauhettuja auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 tl psylliumia
  • ½ dl kidemäistä makeutusta kuten sokeria tai erytritolia (myös juokseva hunaja, vaahterasiirappi ja
  • steviatipat sopivat – valitse suosikkisi)
  • 1 kananmuna
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • Hyppysellinen suolaa

Väliin:

  • 200 g mustikoita

Täyte:

  • 1 prk (200 g) kermaviiliä (maidottomaan versioon kookoskermaa)
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • Aavistus suolaa
  • Makeutusta maun, esim. sokeria, erytritolia, juoksevaa hunajaa, vaahterasiirappia tai steviatippoja

Aloita valmistamalla pohja. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa ja nypi taikina tasaiseksi. Tarkista sopiva makeus ja kardemummaisuus. Painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Sekoita täyte pohjan ollessa uunissa. Sekotia kermaviili, kananmunat, kardemumma, vaniljauute ja haluamasi makeutus kulhossa, tarkista lopuksi makeus ja maut. Levitä mustikat tasaiseksi kerrokseksi esipaistetulle pohjalle. Kumoa päälle kermaviiliseos ja paista uunissa noin 30 minuuttia – kunnes kermaviiliseos on hyytynyt. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen a vaikkapa (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Sokerista ja muista makeutusvaihtoehdoista:

Itse teen leivonnaiseni yleensä vähän vähemmän makeina kuin mitä monet ovat tottuneet syömään. Vältän turhaa sokerin käyttöä, mutta en demonisoi sitä. Tämänkertaisessa piirakassa käytin pohjaan hunajaa ja täytteeseen steviatippoja, eli vähän tuurilla mennään mitä milloinkin käytän. Sen takia pyrinkin antamaan resepteissäni lukijalle/leipojalle valinnan vapauden – kukin saa valita mitä makeutusta itse haluaa käyttää, ja oma suu tietää parhaiten kuinka makeasta tykkää. Peruskokki käyttäköön sokeria, paleoruokavaliota noudattava hunajaa tai vaahterasiirappia ja vähähiilihydraattista halajava erytritolia tai karppisokeria. 😉

Blogin parhaisiin piirakoihin kuuluvat ehdottomasti:

11marjapiirakka2Luolamamman marjapiirakka

suklaaganacheKirsikka-suklaaganachetorttu

maidoton-sitruunapiirakkaHelppo sitruunapiirakka

chili-suklaatorttuChili-suklaatorttu

Lisäksi kaikki edellä mainitut piirakat ovat gluteenittomia, viljattomia, vähähiilihydraatisia ja vieläpä maidottomia tai sellaiseksi sovellettavia. 🙂

Edellellinen kirjoitukseni: Juustoilta ja Cluedo – meidän ensimmäiset vieraat

juustoilta

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Juustoilta ja Cluedo – meidän ensimmäiset vieraat

Julistin loppuvuodesta  (ks. Itsenäinen nainen kutsuu isän pistämään taulut seinille) että paras tapa saada kämppä muuton jälkeen siistiksi on järjestää tuparit ja kutsua vieraita. Se muuten pitää paikkansa edelleenkin. Tällä kertaa siihen tarvittiin lautapeli- ja juustoilta.

must-puudel

Muutin viime kuussa kesäevakkoon poikaystävän luokse (ks. Koska kannattaa muuttaa yhteen?). Ruokabloggaaja ja intohimoinen kokkaaja tarvitsee vaatteiden sekä ihon- ja hiustenhoitotuotteiden lisäksi arsenaalin keittiötarvikkeita ja raaka-aineita, ja kuten arvata saattaa mukaan lähti melkoinen määrä tavaraa. Pyrin pysymään ”välttämättömyyksissä”, mikä tarkoitti että sauvasekoittimen ja sähkövatkaimen otin, mutta vohvelirauta ja monitoimikone jäivät kotiin – ks. Ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen. 😀

ruokabloggaaja-muuttaaTässä oli vasta osa mukaan lähteneistä ruokatarvikkeista, ks. Ruokabloggaaja muuttaa

Poikaystävä viimeisteli gradua kun muutin (ks. Gradu pistää elämän tauolle), eikä minun tavaroilleni oltu siten raivattu mitään tilaa ennen muuttoa. (Saattaa toki olla ettei poikaystävä ihan osannut varautua siihen tavaran määrään. :D) Niinpä tavarat ovat odottaneet matkalaukussa ja Ikea-kasseissa tilan löytymistä, ja kaappien vapauduttua löytäneet paikkojaan vähitellen. Lisäksi itselläni on ollut töissä taas kova kiire artikkelikorjausten kanssa (ks. Elämää tiedenaisena), joten sekään ei ole juuri auttanut kodin siistimisessä. Seliseli.

Juustoilta ja lautapelejä

Viime viikolla tuli kuitenkin se pakkotilanne kun kaveripariskunta tuli kyläilemään ja pelaamaan lautapelejä. Ei tällaisen illan järjestämisestä puhuttukaan kuin 10 kuukautta ennen kuin se lopulta tapahtui, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Koska siivoomiseen meni huomattavasti aikaa, ruokapuoli pidettiin tällä kertaa helppona – sellaisena, jonka valmistaminen sujuisi helposti. Niinpä päädyimmekin tarjoamaan juustoja lisukkeineen, ja suunniteltu kirsikkapiirakkakin muuttui viime hetkellä kirsikka-valkosuklaapavlovaksi. Kirsikka-valkosuklaapavlova on muuten todella helppo ja nopea tehdä, jos ostaa pohjan valmiina, halutessaan sen voi toki tehdä itsekin. Kirsikka-valkosuklaapavlovan resepti löytyy täältä.

kirsikkapavlovaKirsikka-valkosuklaapavlova on helppo tehdä

Juustoilta on helppo järjestää

Juustot ovat lähellä sydäntäni, sillä olin usean vuoden ajan juustomyyjänä opiskelujen ohella. Olen siis päässyt tutustumaan mitä erilaisimpiin juustoihin, ja töissä tuli opittua koostamaan juustolajitelmia ja -tarjottimiakin. Se onkin mielestäni kovin hauskaa, ja teen sitä edelleen mielelläni tilaisuuden tullen.

juustoiltaCluedo-illan juustolajitelma

Tämän kertaisen juustoillan menu:

Castello Mild Blue-sinihomejuusto
President Brie-valkohomejuusto
Ossay Iraty, ranskalainen lampaanmaitojuusto
Vuoden kypsytetty gouda
Viinirypäleitä
Viikunahilloa
Kirsikoita

Juomana ripassoa ja roséta

Yleensä teen vielä siemennäkkäriä, mutta tällä kertaa se jäi kiireen takia tekemättä. Itse en suosittele suolakeksejä juustotarjottimelle, sillä ne lähinnä peittävät juustojen maut, mutta joskus niitäkin tulee hankittua vieraille, sillä moni odottaa niitä.

Blogissa on aiemminkin kerrottu juustoilloista:

Juustoilta vuohenjuustotäytteisillä persikoilla
Sideways, merlot ja espanjalaiset juustot
Vuohen- ja lampaanmaitojuustojen teemailta
Roquefort-sinihomejuusto & Samos Nectar-jälkiruokaviini

Juustoiltaan sopivia reseptejä:

Kuminalla maustettu aprikoosihillo
Persikka-rosmariinihillo juustoille
Siemennäkkäri
Vuohenjuustolla täytetyt persikat

Lisää vinkkejä juustolajitelmaan löytyy Juustoesittelyt-hakemistosta.

Samankaltaisia kirjoituksia:

Tyttöjen kanssa Tallinnassa – Rukis, Must Puudel ja SALT
Samppanjan arvoiset hetket