Mulled wine – lämmin viiniglögi pimeisiin iltoihin

Tänä syksynä/loppuvuonna yksi minua erityisesti ilahduttaneista asioista on ollut mulled wine, eli viiniglögi. Siihen minut tutustutti täällä Cambridgessa kaveripariskuntani, joka toimi myös lockdownin aikaisena tukikuplanani. Perinteistä suomalaista glögiä ei täällä saa kaupoista, vaan homman nimi on juurikin se mulled wine, jota saa kyllä kaupastakin, mutta siitä puuttuu sosiaalinen elementti ja ulkoilu, joten viiniglögikävelyt ovat ehdottomasti jotain mitä kannattaa kokeilla. Täällä the place hankkia mulled winea/viiniglögiä on Cambridge Wine Merchants – erinomainen viinikauppa, jolla on parikin toimipistettä Cambridgessa. Synkän marraskuun ja lockdownin aikana meille muodostuikin tavaksi käydä hakemassa pahvimukilliset viiniglögiä take awayna ja kävellä pitkin Cambridgen hiljaisia katuja illan pimeydessä. Mitä parhainta vertaistukea ulkosuomalaisille korona-aikaan!

mulled wine viiniglögi

Nyt joulun aikana viiniglögiä myyvät paikat ovat nekin oikeutetusti joululomalla, joten otimme poikaystävän kanssa viiniglögireseptin haltuun. Viinglögin tekeminen ei tosiaan ole vaikeaa ja siihen sopii hyvin edullisempikin punaviini – meillä vakioksi on asettunut Tescon Fruity Red, jolla on hintaa huimat 3.39 puntaa. 😀 Tässä se viinin laatu ei ole niin tärkeää, kunhan mausteita on reippaasti ja seura on hyvää. 😉

mulled wine viiniglögimulled wine viiniglögi

Mulled wine – lämmin viiniglögi

  • 1 plo (75 cl) edullista punaviiniä
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
  • 4 kokonaista neilikkaa
  • Pala tuoretta inkivääriä (maun mukaan)
  • 1-2 appelsiinia koosta riippuen
  • 4-6 rkl sokeria

Ota appelsiinista kuorimaveitsellä talteen muutama siivu appelsiininkuorta (ne lisätään tarjoiluvaiheessa suoraan mukeihin). Kuori appelsiinit ja leikkaa ne siivuiksi. Kuori myös inkivääri ja leikkaa se millin paksuisiksi siivuiksi. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna glögi melkein, muttei aivan, kiehuvaksi. Anna glögin hautua 15-20 minuuttia, mutta varo ettei se pääse kiehumaan. Tarkista viiniglögin mausteisuus ja makeus, ja kaada se mukeihin tarjoilua varten. Viimeistele mukilliset lisäämällä siivu appelsiininkuorta. Nauti lämpimänä.

Kokeile myös näitä herkullisia juomia:

Piparkakkulatte

Whisky Sour

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi ruoka-ja-juoma tapahtumat-ja-juhlat ystavat-ja-perhe

Mitä odotan joululta ja meidän joulupöytämme tänä vuonna

Tänä vuonna meillä on vähän erilainen joulu: vietämme sitä ensimmäistä kertaa poikaystävän kanssa ihan kaksistaan, ja vieläpä ulkomailla. Muutin lokakuussa Cambridgeen, ja joulukuun alussa poikaystävä ja koirakin seurasivat vihdoin perässä. Hänen saapumisensa ja karanteeninsa loppu sattui niin lähelle joulua, että tuntui vähän turhalta lähteä heti takaisin. Eikä matkustaminen tässä maailmantilanteessa ole niin mukavaakaan – etenkin kun Briteistä matkustettaessa pitäisi varautua kunnon karanteeniinkin. Niinpä päätimmekin ottaa ilon irti pariskuntajoulustamme melkein kahden kuukauden erossa olon jälkeen.

Vaikka onkin ehkä vähän hassua olla jouluna ulkomailla tai näkemättä oman kotitalouden ulkopuolisia ihmisiä, se tuntuu jotenkin juuri oikealta tänä vuonna. Tämä vuosi on ollut monella tapaa hyvin poikkeuksellinen – enkä nyt suinkaan puhu vain koronasta. Keväällä puskin väitöskirjani valmiiksi tiukalla temmolla, ja kun kesällä pääsin vihdoin itse huoahtamaan, oli poikaystävälläni töissä kiirepiikki emmekä ehtineet lomailemaan yhdessä mökkireissua ja joitain yksittäisiä kaupunkiretkiä pidempään. Syyskuussa palasin jälleen väitöskirjani pariin, väittelin tohtoriksi, viimeistelin työni Suomessa ja tadaa – sitten olikin jo aika muuttaa Britteihin. Muutin ensiksi yksin, ja ehdimme olla eri maissa noin 1,5 kuukautta ennen kuin poikaystävä ja koira seurasivat perässä. Jos siis kaipaan jotain joululta, niin se on juurikin se että me ehtisimme pysähtymään ihan kunnolla ja nauttimaan toistemme seurasta. Toteutukoon toiveeni. 😉

Viime vuosina olen viettänyt joulua usein Raumalla

Mitä odotan pariskuntajoulultamme?

Keskustelimme vähän minkälaisia toiveita meillä on joulunvietosta, ja kummankin listalta löytyivät hyvä ruoka, joululeffat ja pitkät kävelyt yhdessä. Koska meitä on nyt ihan vain kaksi,  päätimme ettei meidän tarvitse ruveta tekemään isoa, perinteistä joulukattausta, vaan voisimme valita suosikkiruokiamme (joko jouluisia tai sitten ei), ja syödä niitä yksi tai kaksi kerrallaan niin että huolella valmistettu ruoka saa ansaitsemansa kunnian. Jouluisempia ruokia edustaa ehkä parhaiten gluteeniton saaristolaisleipä kalalajitelman kera, paikallisen teurastamon joulukinkku ja jouluiset jälkiruoat. Lisäksi jaamme kokkausvastuun tasaisesti: poikaystävän bravuureihin kuuluvat maa-artisokkakeitto, risotto ja joulutortut, minulla on päävastuu ankasta, jälkkäreistä ja juustojen valitsemisesta. Muuten kaikki tehdään tiimityönä ja apukokki auttaa päävastuussa olevaa.

Jouluruokamme juomapareineen

Ateria 1

  • Kermainen maa-artisokkakeitto
  • Gluteeniton saaristolaisleipä & kalalajitelma
  • brittiläinen valkoviini (sekoitus paikallisia rypäleitä – odotan mielenkiinnolla)

Ateria 2

  • Sahrami-sitruunarisotto jättikatkaravuilla
  • Bollinger-samppanja (tähän on parikin vaihtoehtoa, to be decided)
  • Portviinipäärynät ja inkiväärivanukas

Ateria 3

Ateria 4

Lisäksi (milloin sitten sattuukaan maistumaan)

Juomat (viinien lisäksi)

Maistuisiko? Luulisi että tällaisella ruokamäärällä ainakin selviää hengissä joulun yli. 😉

Lisää aiheesta ulkosuomalaisuus:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi ruoka-ja-juoma parisuhde