Ruokaisa punajuurilaatikko jauhelihalla ja hirssillä

Syksy on juuresten aikaa ja ihan aiheeseen liittymättä, silloin tuntuu riittävän kiirettäkin vaikka muille jakaa. Me olemme viimeisen vuoden aikana suunnitelleet poikaystäväni kanssa viikon ateriat etukäteen, ja näin kiireessäkin tulee syötyä fiksusti (meal prep-aiheisia kirjoituksia löytyy täältä). Lisäksi pyrin ruokien suunnittelun avulla pitämään huolen siitä että lautaselle päätyy ainakin osittain satokauden mukaisia vihanneksia ja hedelmiä, ja siinä ne juureksetkin tulevat kuvaan. Sain hiljattain osan äitini kasvimaasadosta, ja sieltähän tuli kerrassaan valtavia punajuuria. Äiti on jo vuosia hehkuttanut punajuurilaatikkoa, johon tulee hirssiä, ja myönnyin vihdoin kokeilemaan sitä. Pikkumuutos oli kuitenkin pakko tehdä: halusin että punajuurilaatikosta tulee vielä ruokaisampi ja lisäsin sen joukkoon proteiininlähteeksi jauhelihaa (lapsuudessani herkkuani oli äidin tekemä punajuuri-jauhelihakastike). Herkullista ja täyttävää – ja kerralla syntyy useampikin annos! 😉

Punajuurilaatikko jauhelihalla ja hirssillä

  • 1 kg punajuuria
  • 800 g jauhelihaa
  • 2 dl hirssiä
  • 1 l kasvilientä (liemikuutioista pakkauksen ohjeen mukaan tehtyä)
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 tl kuivattua rosmariinia
  • 1-2 tl kuivattua timjamia
  • Mustapippuria
  • 1/2 dl (gluteenitonta) soijakastiketta
  • Oliiviöljyä

Kuori punajuuret ja keitä punajuuret kypsiksi. Anna punajuurien jäähtyä hieman ja raasta ne sitten raastimen tai monitoimikoneen avulla karkeaksi raasteeksi. Huuhtele hirssi siivilässä ja keitä sitä kasviliemessä 15-20 minuuttia. Hirssin joukkoon saa jääädä ylimääräistä nestettä, se tuo kosteutta punajuurilaatikkoon.  Paista hirssin kypsyessä jauheliha. Murskaa joukkoon valkosipulinkynnet ja silputtu sipuli, mausta suolalla, mustapippruilla ja yrteillä.  Sekoita punajuuriraaste, hirssi ja jauheliha isossa kulhossa tai kattilassa. Maista ruoan suolaisuutta ja lisää halutessasi soijakastiketta (itse tykkään laittaa ruokaan mukavasti suolaa, mutta jos pidät vähäsuolaisesta ruoasta, saattaa suolaisuus riittää sinulle ilman soijaakin). Kumoa punajuurilaatikko kahteen öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa 175 C asteessa noin puoli tuntia.

Kokeile myös näitä punajuurireseptejä:

hyvinvointi ruoka-ja-juoma

Ruoka- ja leivontablogit mukana Roosa nauha-kampanjassa

Syöpä. Maailmassa, jossa niin moni sairaus on nykyään hoidettavissa lääkkeillä, on syöpä edelleen pelottava mörkö. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja siihen sairastuu vuosittain yli 6000 suomalaista. Lokakuussa kampanjoidaan maailmanlaajuisesti rintasyövän hoidon puolesta, ja se tunnetaankin vaaleanpunaisena kuukautena. Suomessa Syöpäsäätiö kerää rahaa rintasyövän tutkimukseen ja hoidon kehittämiseen. Roosa nauha on varmasti useimmille tuttu, ja sen lisäksi yritykset ja yksityishenkilöt voivat järjestää omia keräyksiään Roosa nauha-kampanjan tueksi. Tänä vuonna Sweet Food O’Mine-blogin Sari kysyi kiinnostaisiko minua lähteä mukaan ruoka- ja leivontabloggaajien yhteiseen Roosa nauha-keräykseen, ja tottakai minua kiinnosti. Kampanja on lähtenyt vauhdilla liikenteeseen: kampanjan keräystavoitteeksi asetettiin 2000 €, ja tässä kohdassa 1000 € on juuri ylitetty. Olisipa hienoa jos pääsisimme yli tavoitteen!

Ruoka- ja leivontablogien Roosa nauha-keräykseen pääsee osallistumaan Syöpäsäätiön sivujen kautta (linkki). Osallistua voi 25.10.19 asti.

Tämä aihe on lähellä sydäntäni, sillä sen lisäksi että olen nähnyt rintasyövän läheltä, työskentelen itse syöpätutkimuksen parissa. Syöpäsolut ovat minun pääasiallinen työvälineeni ja näen niitä ihan konkreettisesti päivittäin. Työssäni tutkin muun muassa miten syöpäsolujen liikkumista säädellään, ja syöpäsolujen liikkuminen on vuorostaan on keskeisessä roolissa etäpesäkkeiden muodostumisessa. Syöpäsäätiö ja muut järjestöt ovat äärimmäisen tärkeitä tukijoita tutkimuksessa, ja kaiken suuruilla lahjoituksilla on väliä – pienistäkin puroista voi kasvaa suuri joki.

Vinkki: kokeile Roosa nauha-teeman värien mukaista jälkiruokaa – vegaanista puolukkamoussea suolakaramellikastikkeella. 😉

sairaudet syopa rintasyopa naisen-terveys