Hetket mökiltä

Yhdeksän kuukauden ulkomailla asumisen jälkeen olen vihdoin päässyt nauttimaan Suomessa olemisesta. Halusimme aloittaa Suomi-loman mökiltä, sillä mikäpä sen parempi tapa päästä viimeisten viikkojen työrutistuksesta lomamoodiin kuin eristäytyä mökin rauhaan luonnon keskelle. Tällä mökillä kun netinkin kuuluvuus riittää vain välttämättömyyksiin ja sähköä saa vain aurinkopaneeleista. 😀 Aika erinomainen tapa aloittaa loma, jos minulta kysytään.

Mökillä minä…

  • Söin matkajäätelöksi salmiakkipuikon – ihan vaan koska salmiakkia
  • Bongasin perhosia – koira tökkäsi mökin hirrelle laskeutunutta perhosta nenällään, mutta ei sentään syönyt sitä
  • Nypin koirasta punkkeja
  • Pelasin krokettia (ja voitin kaikki kierrokset)
  • Otin pitkästä aikaa järkkärin esiin
  • Ajoin autoa ensimmäistä kertaa sitten yhdeksään kuukauteen – varmaan pidin ajotauko sitten ajokortin saamisen

  • Säikähdin monta kertaa kun olin hetken epävarma kummalla puolella tietä pitää ajaa
  • Puhuin miljoona kertaa asioista ”täällä Suomessa” kun tarkoitin oikeasti ”siellä kotona Cambridgessa”
  • Luin koti-ikävään (vaikka nautinkin Suomessa olemisesta) Watching the English-kirjaa englantilaisesta kulttuurista

On se vaan kiva olla Suomessa!

Kurkkaa myös: Parhaat gluteenittomat kesäreseptit vuosien varrelta

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Perhe Parisuhde Mieli Matkat

Grillilihapullat ja muuta mökkiruokaa

Terveiset mökiltä! Pääsimme kuin pääsimmekin lopulta nauttimaan Suomi-lomasta (kerron matkakokemuksistamme lisää blogissa myöhemmin tällä viikolla), enkä heti keksi parempaa tapaa kuin aloittaa sen mökkeilemällä – nauttimalla luonnonrauhasta, auringosta, tuulenhuminasta, järvestä, saunomistesta ja tietenkin RUOASTA. Olen ollut kerrostaloasukki niin pitkään, joten odotan aina mökkeilyltä erityisesti mahdollisuutta valmistaa ruokaa grillaamalla. Niinpä grillasimmekin koko mökkireissun ainakin kerran päivässä.

mökkiruokaparas perunasalaattiMökin grillimenu:

  • Raakamakkarat ja kevyempi perunasalaatti (tätä perunasalaattia tulee aina tehtyä kattilallinen niin että sitä riittää useammalle aterialle)
  • Halloumia, sinihomejuustoherkkusieniä, munakoisoa ja kesäkurpitsaa
  • Broileria, varsipaprikaa ja makeaa suippopaprikaa
  • Grillilihapullat ja kevyempi perunasalaatti 
  • Pasta kaikista grillijämistä (kaikki ylijääneet grillatut kasvikset, makkarat ja halloumit, sekä paketti fetaa murenneltuna – tähän voi pistää myös kaikki yrttijämät, jos sellaisia on jäänyt)
  • Grillatut banaanit hasselpähkinäsuklaatäytteellä

Yleisesti ottaen suurin osa grilliruoista meni tutulla kaavalla, ja mielestäni kesäinen grilliruoka ei yleensä edes tarvi kovin kummoisia kikkailuja. Kesäkasvikset maistuvat itsessään niin herkullisilta etteivät ne kaipaa paljoa muuta kuin hyvää oiliiviöjyä, suolaa ja mustapippuria. Joskus saatan lisätä yrttejä, valkosipulia tai sitruunaa, mutta sitäkään ei yleensä tarvi. Yksi uusi grilliresepti tuli kuitenkin löydettyä, ja se on kyllä tullut jäädäkseen repertuaariimme – nimittäin grillilihapullat.

grillilihapullatgrillilihapullat

Grillilihapullat

  • 400g rasvaisempaa naudanjauhelihaa
  • 1 tl suolaa
  • 2-4 valkosipulinkynttä (me tykätään että sitä on reippaasti)
  • 1 salottisipuli (tai kesäsipuli varsineen)
  • 2 tl makeaa savupaprikajauhetta
  • Hieman chilihiutaleita tai ripaus cayennepippuria
  • 2 tl kalakastiketta
  • 1-2 tl fariinisokeria, vaahterasiirappia tai vaikkapa juoksevaa hunajaa

Hienonna salottisipuli tai kesäsipuli. Sekoita sipulisilppu ja mausteet jauhelihan sekaan, murskaa joukkoon myös valkosipulin kynnet ja sekoita hyvin. Mikäli mahdollista, anna jauhelihan maustua jääkaapissa pari tuntia, mutta voit halutessasi jatkaa myös suoraan pullien kypsentämiseen. Muotoile jauhelihamassasta käsin pingispallon kokoisia pullia ja litistä pullia vähän litteiksi, jotta ne kypsyvät hieman paremmin ja ovat helpompia kääntää. Suosittelen kypsentämään pullat alumiinisellä ”grillitarjottimella” (sellainen jossa on reikiä – pullat kypsyvät hyvin, mutta grilli pysyy siistinä ja mikäli joku pulla sattuu hajoamaan, pysyy se tarjottimella), ja mikäli sinulla on sellainen, voit asetella pullat tarjottimelle sitä mukaa kun saat niitä pyöriteltyä. 400 g paketti jauhelihaa mahtuu pullamuodossa juuri näppärästi tällaiselle tarjottimelle. Kun grillin hiillos on sopiva, nosta tarjotin grilliritilän päälle ja anna pullien kypsyä rauhassa. Käännä grillilihapullat yläpuoli alaspäin kun rasva ja neste alkaa tihkua kunnolla lihapullien yläpinnalta. Jatka paistamista kunnes lihapullat ovat paistuneet myös toiselta puolelta. Paras mittari kypsyydelle on koostumuksen tunnustelu – kypsät pullat tuntuvat kiinteiltä pihdeillä tai haarukalla, ja voit leikata varmistuaksesi yhden pullan haarukalla keskeltä kahtia. Grillissä lämpö ei aina jakaannu tasaisesti, joten siirtele tarvittaessa pullia pakasta toiseen ja nosta nopeammin kypsyneet pullat lautasella odottamaan. Pullien olisi myös hyvä olla suht samankokoisia, jotta ne kypsyisivät samaan tahtiin. Nauti grillilihapullat esimerkiksi raikkaan perunasalaatin kanssa!

Lisää kesäreseptiruosikkejani:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Piha ja puutarha Ruoka ja juoma Hyvä olo