Pakko saada sixpack

Viime viikon Helsingin sanomien Torstai-liitteessä oli koskettava kirjoitus Pakko saada sixpack. Siinä käsiteltiin ylimenevän treenaamisen ja räätälöidyn ruokavalion aiheuttama, viime aikoina huolestuttavasti yleistynyttä uudenlainen syömishäiriötä. Jutussa oli myös haastateltu fitneksen entistä Suomen mestaria Nora Yrjölää, joka oli joutunut oppimaan asiasta kantapään kautta. Aihetta on ehditty puimaan blogimaailmassa jo jonkin verran, mutta koen että joukkoon mahtuu vielä minunkin sanani. Olen saanut vuosien varrella nähdä ympäristössäni aivan tarpeeksi syömishäiriöitä. Pakonomaista jokaisen suupalan kalorienlaskentaa, ruoan täyttä rasvattomuutta, aterioiden välistä jättämistä, intensiivistä treenaamista paastotilassa, suklaalevyn syönnin hyvittämistä päivän syömättömyydellä, you name it. Lopputuloksena itkuisia, väsyneitä ja onnettomia ihmisiä. Veikkaan että näitä tapauksia riittää jokaisen (nuoren) naisen lähipiirissä, jos itse on onnistunut selviämään ilman. Paha olo säteilee lähipiiriinkin, mutta hoikka vartalo on se kaivatuin menestyksen merkki. Sitten treenatusta vartalosta tuli naiskehon uusi trendi. Lihaksesta tuli uusi laiha. Enää ei tarvinnut mahtua ihan niin pieniin vaatteisiin, jos kropan koostumus oli lihaksikas ja vaakakin sai näyttää hieman suurempaa lukua, sillä lihas painaa enemmän kuin läski. Homma meni kuitenkin monella yli. Kun nuori, hoikka, terve nainen punnitsee jokaikisen ateriansa komponentit vaa’alla, eikä syöminen ilman tietoa ruoan makroravinnekoostumuksesta onnistu, on jotain mielestäni pielessä. Ei ruoan kuulu hallita elämää, eikä syömisen kuulu olla  niin vaikeaa, että ateriaa ei osaa koostaa ilman vaakaa. Kun elimistö on tasapainossa (treeni, terveys, ruokavalio), pitäisi omien säätelymekanismien osata kertoa mikä riittää. Niin ihminen on suunniteltu.

Omassa ystäväpiirissäni överifitnessilmiö ei onneksi ole näkynyt. Olen varmaan itse se, jolla on suurin tarve liikuntaan. Liikunta on tärkeä osa omaa elämääni, mutta ainoa tavoite siinä on hyvän olon saaminen. Liikunta on yksi suurimmista iloistani, etenkin siksi, että tiedän myös liikuntakyvyttömyyden tuskan. Liikunta on kuulunut Pilkettä-blogin osa-alueisiin myös alusta asti, mutta se on kuitenkin ollu minimaalisessa roolissa esimerkiksi ruokaan verrattuna. Olen oikeastaan pelännyt kirjoittaa siitä (saatikka treenaamisesta ja syömisestä), ettei kukaan innostuisi ottamaan siitä ”vääränlaisia” viestejä. Niin moni tuntuu liikkuuvan hoikkuuden, ennemmin kuin ilon tähden. En halua käsitellä liikuntaa laihdutuskeinona, minulle se ei ole sitä. Kova treenaaminen ja alhaisen rasvaprosentin tavoittelu, niin yhdessä kuin erikseen, ovat naisille hurjaa hommaa. Se sotkee nopeasti hormonitasapainon, sillä suuri osa tärkeistä hormoneista (mm. sukupuoli- ja kilpirauhashormonit) ovat rasvapohjaisia, ja kehon rasva osallistuu hormonien tuotannon ja tasapainon säätelyyn. Esimerkiksi kuukautiskiertoon hyvä indikaattori – kuukautiset jäävät monilla pois ruokavalion ja rasituksen ollessa epätasapainossa. HUOM: E-pillerit huijaavat tässä tapauksessa, sillä ne aiheuttavat kuukautiset ”väkisin”, vaikka kroppa ei omillaan niitä pystyisikään tuottamaan. Mielipiteideni taustalla ovat biotieteiden opintoni, jotka sisältää mm. aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa, sekä omat kokemukseni aiheesta. Olen nuori, aktiivisesti liikuntaa harrastava hoikka nainen, ja vuosien varrella olen huomannut seuraavaa:

Hiilihydraatteja ei kannata jättää nollaan.Etenkin kun kropassa ei itsessään ole enää ylimääräistä energiaa varastoituna (alhainen rasvaprosentti), on hiilihydraattien määrää hyvä nostaa. Itse suosin tätä etenkin treenien jälkeen. Treenien jälkeen nautitut hiilihydraatit estävät kroppaa polttamasta omia varastojaan. Jos kropassa on vähän rasvaa, rupeaa se nopeasti hajottamaan energiaa myös lihaksista. Sille iskee myös pelko nälkiintymisestäja stressihormonien määrä nousee. Ruokavalion hiilihydraatit laskevat myös stressihormonien tuotantoa. Treenien jälkeen hiilihydraattien sietokyky on myös parempi, eivätkä ne aiheuta yhtä suurta insuliinipiikkiä kuin normaalisti.
Lue lisää: Olli Sovijärvi: VHH-paleo ja korkean intensiteetin urheilu- tie uupumukseen?

Rasvaa on oltava riittävästi.Rasva on välttämätön kehon toiminnalle, mm. säätelytekijänä ja hormonien raaka-aineena. Se myös lisää kylläisyyttä ja pienentää aterian aiheuttamaa insuliinipiikkiä. Unohda rasvanmäärää koskevat ravintosuositukset – ne ovat per***stä.

Lepopäiviä on pakko pitää.Joskus kolme päivää ilman mitään liikuntaa tuntui tuskaisalta. Se oli maksimi, sitten oli pakko päästä touhuamaan. Kyllä minulla rupeaa edelleenkiin jalat vipattamaan ennen pitkää toiminnan puutteessa, mutta olen huomannut, että toimettomat päivät maksavat itsensä moninkertaisina takaisin. Oikeasti. Ennen potkin itseni jumppaan pienestä väsymyksestä huolimatta, sillä kyllä se liikunta piristää. Juu, se piristää, koska silloin erittyy stressihormoneita, jotka selvittävät pään. Stressihormonit ovat alunperin ihmisen puolustusmekanismi vaaran uhatessa. Ne auttoivat esi-isiämme jaksamaan juosta pakoon väsymyksestä huolimatta. Jumpan kadottama väsymys on siis monesti ”huijausta”. Nykyään otan aamupäivän väsymyksen todella herkästi signaalina että tänään on parempi olla treenaamatta. Olen huomannut että väsyneenä treenaaminen johtaa nopeasti siihen että nukun seuraavat pari yötä kumman huonosti. On vaikea nukahtaa, heräilen yöllä monta kertaa ja aamulla olen edelleen väsynyt – elimistö on siis ollut stressitilassa. Jos malttaa treenin sijaan lepopäivän (tai pari), sujuu seuraava treenikerta yleensä poikkeuksellisen hyvin ja loistavalla fiiliksellä.

Kuuntele kroppaa.Väsyneenä (saatikka flunssaisena) ei kannata treenata. Kipu on varoitussignaali. Nälkä kertoo ruoantarpeesta. Kyltymätön ruoanhimo ja ahmiminen viestittävät monesti että nyt on menty pahasti yli (liikaa treeniä, liian vähän ruokaa, liian vähän rasvaa). Nukutko huonosti? Onko iltaisin vaikea nukahtaa tai heräätkö aamuyöstä kun sydän tuntuu käyvän ylikierroksilla? Kroppasi on todennäköisesti jonkin asteisessa hädässä. Se yrittää viestittää ettei tällaista rasitusta pystytä ylläpitämään nykyisellä energiansaannilla ja energiavarastoilla.

Pitäkää järki päässä ja pysykää terveinä. <3

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (4)
  1. Maito tappaa - Kauneus & Terveys -blogit
    21.11.2016, 20:32

    […] kummalliset käyttörajoitukset Gluteenista oireita ilman keliakiaa? Hyvä, paha punainen liha? Liian kova treeni, liian vähäinen syöminen Heraproteiinivalmisteet ja niiden laatuerot […]

  2. Havaintoja ja kehitystä salilla + mansikka-inkiväärismoothie | Pilkettä
    17.11.2014, 09:56

    […] Oikotie Optimaaliin-nettivalmennus Viikko kookoksenhimoisen koiran ehdoilla ja juoksutreeniä Pakko saada sixpack Leikkauksesta parantuminen, osa 3: Liikuntastoppi ja neljä […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *