Pariisin nähtävyydet ja ostokset

Nonniin, kirjoitussarja Pariisin matkasta saa jatkoa nähtävyyksillä ja ostoksilla. Ensimmäinen osa oli Pariisin ravintola- ja kahvilakokemuksista, ja kolmas oli myös ruoka-aiheinen, Ruokamatkailija Pariisissa – macaroneja ja maitotuotteita. 😉

LIIKKUMINEN PARIISISSA

Pariisin keskusta on oikeastaan suht pieni, joten perushyväkuntoinen pärjää pitkälle kävelemälläkin. Käveltyä tuli yli 15 km/päivä, mutta jopa minun vänkyräjalkani kestivät kun oli omat tukipohjalliset kengissä. 😉 Meidän hotellimme sijaitsi Montmartressa, aivan Moulin Rougen lähellä, ja sieltä käveli noin puolessa tunnissa Louvrelle. Lisäksi Pariisin metroverkko on laaja, nopea ja helppokäyttöinen jopa ranskaa taitamattomalle turistille. Kuulutukset ja kyltit ovat ranskaksi, mutta lippuautomaatit ovat englanniksikin. 10 lipun paketti maksaa reilu 10 €. Sinisellä merkitty sortie tarkoittaa uloskäyntiä. Lentokentältä kaupunkiin pääsee RER B-junilla, joista pääsee vaihtamaan metroverkkoon. Hintaa junalipulla on 10 €/suunta.

Yleinen vinkki: useissa nähtävyyksissä on asetettu kokorajoitus sisään vietäville laukuille, liekö peruja Pariisin terrori-iskusta. Kannattaa siis ottaa vain pieni laukku mukaan. Myös metallinpaljastimia ja laukkujen läpivalaisuja on odotettavissa.


EIFFEL-TORNI / TOUR EIFFEL

1012eiffel.jpg

Valtava, näyttävä rautahäkkyrä, jonka pienoismalleja myydään ihan jokaikisessä kulmassa. Meinasimme ensiksi lähteä käymään hissillä ylhäällä, mutta jonolla riitti pituutta, vaikka näin joulukuussa oli low season ja muutenkin kuulemma vähän turisteja terrori-iskujen takia. Jono liikkui niiin hitaasti, että siinä seisoskellessa olisi mennyt ainakin tunti, joten päätimme käyttää vähän aikaa tekemällä jotain muuta. Sitä paitsi olimme jo ihailleet maisemia niin Sacré-Coeurilta ja riemukaarelta.

Vinkki: Eiffel-tornille ei opaskirjojen ja internetin mukaan kannata lähteä ilman ruokapaikkasuunnitelmaa. Me haimme vinkkiä Paris by mouthin Not terrible near Eiffel-sivulta, mutta päädyimme sen vilnkkaamia paikkoja etsiessämme pysähtymään Bistro Saint Dominiqueen, joka osoittautui ihanaksi paikaksi! Lue tarkemmattiedot Pariisin-kirjoituksesta. Matkanvarrella kannattaa pysähtyä myös Gregory Renardin kauppaan ostamaan gluteenittomia macaroneja ja suklaata (näistä lisää seuraavassa kirjoituksessa!!!). 😉

Vinkki: Eiffel-torniin pystyy ilmeisesti myös varaamaan pääsyn hissille, näin ainakin sellaiseen tarkoitetun sisäänpääsyn. Kannattaa selvittää asia, jos haluaa päästä ylös, muttei ole valmis kuluttamaan siihen useampaa tuntia.

LOUVRE / MUSÉE DU LOUVRE

Louvren taidemuseo on toki yksi Pariisin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Museo on valtavan kokoinen ja näyttelyitä monen monta – ei kannata edes yrittää nähdä niitä kaikkia, vaan valita ne itseä kiinnostavimmat. Me tutustuimme pääasiassa islamilaisiin taiteisiin, kreikkalais-roomalaisiin patsaisiin ja matkalla Mona Lisan luo myös italialaisiin taidemaalareihin. Kannattaa harkita onko Mona Lisalle tunkeminen sen arvoista. Suurin osa turisteista tuntuu rynnivän vain sitä kohti sokeasti jättäen kaiken muun hienon taiteen huomaamatta. Tungos yltyy mitä lähemmäs Mona Lisaa tullaan, mutta jos valitsee keskittyä muihin teoksiin, saakin äkkiä liikkua aivan rauhassa ja tutkailla teoksia niin kauan kuin huvittaa. Museo on niin suuri, että se vetää suuremmatkin ihmismassat sisäänsä. Pitkäkin sisäänpääsyjono liikkuu nopeasti (toisin kuin Eiffel-tornilla).

Vinkki: Louvreen on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. 😉

Vinkki: Jos Louvre on jo nähty tai se on liian turisteille, kokeile Orsay-museota. Meillä tämä jäi vielä seuraavaan kertaan tuon ilmaisen sunnuntaisisäänpääsyn takia.

Vinkki: Kiva ravintola Juveniles on suht lähellä Louvrea, ks. Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset. 😉

NOTRE-DAME


1012notredame1.jpg

Seinen keskellä olevalla saarella sijaitseva, Kivihirviöistään (ja Notre-Damen kellonsoittaja-elokuvasta) tunnettu Notre-Damen katedraali on komea ilmestys jo ulkonakin päin. Sisäänpääsy Notre-Dameen on ilmainen, mutta me jätimme sen tällä kertaa pitkän päivän ja pitkän jonon takia väliin. Kannattaa sitä kuitenkin käydä katsomassa.


Vinkki: Käy samalla ihailemassa Seineä. Jos haluaa pidemmän kävelyretken, voi Notre-Damelta jatkaa Seinen eteläpuolelle, ja siitä latinalaiskortteleihin, josta löytyy paljon ravintoloita. Myös Panthéon ja Luxemburgin puisto ovat lähellä (lisää tämän tekstin loppupuolella). Seinen varrella, ainakin pohjoispuolella, on myös paljon grafiikkaa- ja kuvaprinttejä myyviä kojuja.

Vinkki: Aivan Notre-Damen vieressä, Seinen eteläpuolella sijaitsee myös pieni ja sympaattinen, englanninkielisiin kirjoihin keskittyvä Shakespeare & Company-kirjakauppa sekä sen kahvila, joissa kannattaa käydä. Lue lisää Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset-kirjoituksesta. Aivan läheltä Notre-Damea löytyy myös viherkasvitori (Marché aux fleurs), jossa on la Maison de Orchidée-orkideakauppa, jos joku on niiden ystävä/orkideaharrataja. Lue lisää tämän tekstin lopusta. 😉

1012notredame2.jpg
Notre-Dame edestä ja näkymä Shakespeare & Company-kahvilan ikkunasta

RIEMUKAARI / ARC DE TRIOMPHE

1012riemukaari1.jpg

1012riemukaari2.jpg

Olen käynyt Pariisissa kerran aiemminkin (noin viisi vuotta sitten siskoni kanssa), ja se jäi nähtävyykaistä parhaiten mieleeni. Kaaren päälle pääsee kiipeämään portaita pitkin, ja sieltä aukeavat näkymät pitkälle Pariisin yli. Tiet lähtevät säteittäin riemukaaresta joka suuntaan. Portaat ylös kiipeää melko kivuttomasti. Hinta on aikuisille 9,50 €, alle 25-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Vinkki: Yhdistä tämä kävelyyn Champs-Élysées’tä pitkin. 😉 Champs-Élysées’n päässä oli myös joulutori, obeliski ja maailmanpyörä.

SACRÉ-COEUR


1012sacrecoeur.jpg

Sacré-Coeur on komea, valkoinen, kukkulan päällä oleva basilika, jossa aukeaa kerrassaan mahtavat näkymät Pariisin yli (Pohjoisesta katsottuna). Kukkulalle voi kivuta puiston läpi portaita tai keventää menoa funikulaarilla. Kirkko on myös sisältä hyvin kaunis, ja se on ihan oikeasti suosittu rukoilijoiden keskuudessa. Arvostan sitä, että kirkon keskiosa olikin rajattu nimenomaan uskovaisille, ja turisteja pyydettiin olemaan menemättä alueelle. Niin monesti tämän kaltaisista vanhoista, hienoista kirkoista tuntuu tulleen ensisijaisesti turistinähtävyyksiä. Sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen.

Vinkki: Yhdistä kävelyyn ja ruokailuun kauniilla Montmartren alueella. Jos joku on kiinnostunut elokuvista, niin kävelymatkan päässä rue l’Epicillä sijaitsee ”Amélien kahvila”, Café des 2 Moulins (15 rue Lepic).

Vinkki: Me päädyimme tällä retkellä ruokapaikkaan, joka oli ihan ok, muttei erikoinen. Hyviä ruokapaikkoja voi koittaa etsiä Paris by mouthin Not terrible near Sacre Coeur-listalta, vaikka en voi itse taata sivun suosituksista. 😉

Vinkki: Monmartren ”huipulla”, Sacré-Coeurin tasolla, kartalla hieman sen takavasemmalla on paljon putiikkeja, jotka myyvät printtikuvia, grafiikkaa sekä käsin maalattuja tauluja. Täältä saat myös muotokuvan tai pilapiirroksen itsestäsi.

PUISTOT

1012luxembourg.jpg

Pariisissa on useampi puisto, jossa on kiva kävellä. Näin joulukuussakin ne olivat kivoja, vaikkakin ne kukoistavat varmaan vähän eri tavalla keväällä ja kesällä. Kävelimme Luxemburgin puiston (Jardin du Luxembourg, 6. kaupunginosa) läpi Panthéon-latinalaiskorttelit-Notre-Dame-kierroksellamme, ja aikaisemmalla Pariisin reissulla kävin tutustumassa kasvitieteelliseen puutarhaan (Jardin des plantes, 5. kaupunginosa). Jälkimmäinen on aivan luonnontieteellisen museon (Muséum natural d’Histoire naturalle) vieressä, suosittelen sitäkin lämpimästi. 😉

ENSI KERTAAN

 • Eiffel-torniin kiipeäminen (se jono…
 • Moulin Rouge tai joku muu kabaree (hinnat 150+ €)
 • Notre Dame sisältä
 • Kirpputorit (Montmartren alueella oli myös paljon kiinnostavan näköisiä vintage-putiikkeja!)
 • Musée d’Orsay (kaveri kehui, mutta nyt Louvre vei voitin ilmaisella sisäänpääsyllä)
 • Luonnontieteellinen museo (Muséum natural d’Histoire naturalle), olen käynyt siellä kerran aiemminkin ja se oli hieno
 • Viinimuseo?

OSTOKSET JA TULIAISET

Emme shoppaileet tällä retkellä oikeastaan yhtään, mutta matkanvarrelta sattui mukaan sitä sun tätä. Tuliaisostoksissa hommaa rajoitti se, että olimme liikkeillä vain käsimatkatavaroiden kanssa, enkä siten voineet ostaa yli desin nestepakkauksia (kuten viinejä, paitsi sitten lentokentältä). Viinakauppoja ja viinibaareja/-ravintoloita, joista pulloja voi ostaa mukaan, löytyy helposti. Ne jäivät nyt meiltä tutkimatta, mutta kävimme esimerkiksi kivassa Juveniles-viiniravintolassa, jota jotain olisi kyllä voinut tarttua mukaan (ks. Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset).


1012shakespeare.jpg

0812shakespeare1.jpg

Shakespeare & Company on englanninkielisiin kirjoihin keskittyvä antikvariaatti, kirjakauppa ja kahvila Notre Damen vierestä, lue lisää tämän kirjoituksen Notre Dame-kohdasta ja Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset-kirjoituksesta.

1012orchideemaison.jpg

En ole tästä aiemmin täällä maininnut, mutta olin aikoinani innokas orkideaharrastaja, ja niitä löytyi kotoa parhaimmillaan varmaan 20-30. Muuttojen myötä harrastus kuitenkin jäi, ja viime vuosina meillä on ollut kotona yksi lahjaksi saatu, valkoinen, kiltisti vuosittain kukkiva perhosorkidea, phalaenopsis, sekä sen Ikeasta ostettu miniversio, jolla ei ole ollut kukkimisintoa moneen vuoteen. Orkideojen suku on laaja, mutta Suomesta saa vain muutamaa tyyppiä. Olen aikoinani jopa tilaillut orkideoja ulkomailta. Nyt satuimme kuitenkin vahingossa törmäämään la Maison de l’Orchidée-orkideakauppaan matkalla Notre Dameen, ja vanha liekki roihahti: mukaan tarttui Cattleya Labelle Blanc ruschia/fuschia(?). Kuullostaa varmaan heprealta, jos ei ole sen kiinnostuneempi kasveista. En kuitenkaan suunnittele orkideaharrastuksen uudelleen aloittamista, se vie helposti koko käden. Sitäpaitsi nykymottoni on, että meille hankitaan vain kasveja, jotka selviävät miehenikin hoidolla. 😉 Toivottavasti tämä Cattleya kuitenkin joskus kukkii.

la Maison de l’Orchidée
Marché aux fleurs
Reine Elisabeth II
Île de la cité
47, 49 Place Louis Lépine

1012elainkauppa.jpg

Ranskassa koiria ja kissoja myydään eläinkaupoissa lasiakvaarioissa, ei kiva. Sieltä oli saanut Faithille pikkusiskon tai -veljen, sukutauluton spitzin pentu olisi lähtenyt suolaiseen 2600-2900 € hintaan (rekisteröity, sukutaulullinen mittelspitz maksaa Suomessa noin 1200 €). Ei ostettu. Eläinkauppoja on paljon esimerkiksi Seinen pohjoisrannan varrella.

1012sacrecouer2.jpgMeidän tuliaiset:
Cattleya-orkidea Notre-Damen lähellä sijaitsevalta kukkatorilta
Juustoja
Grafiikkaa, printtikuva ja -juliste Seinen varren kojusta
Mustavalkoinen valokuvaseinäkalenteri Pariisista
H&M:sta T-paita ja kietaisujakku
Macaroneja (tästä tulossa lisää kolmannessa Pariisi-kirjoituksessa!)
Viinejä lentokentältä
”Peruskosmetiikkaa” lentokentältä

Koiravahtina olleelle poikaystävän äidille meni samanlainen seinäkalenteri, pari juustoa (Neufchâtel ja Tomme de Savoye) ja rasia macaroneja. 😉

0812jalkkarimacaronit.jpg

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (4)
 1. Kuka blogia kirjoittaa - Kauneus & Terveys -blogit
  3.11.2016, 09:48

  […] Pariisi 2016 […]

 2. Julisteita ja tauluja olohuoneeseen - Kauneus & Terveys -blogit
  27.10.2016, 17:52

  […] mahtuu sitten vielä ehkä Madridista hankitut, retrohenkiset, keraamiset purkit, tai pienempi Pariisista tuotu printtikuva. Ne toivat kivasti piristystä muuten melko hillittyyn värimaailmaan. Pariisista tuotu iso […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *