Porkkana-inkiväärikeittoa halloumilla ja siemennäkkäri vol. 2

Viime viikonloppu sujui poikkeuksellisen kivoissa merkeissä kun ystäväni tuli viettämään viikonloppua luoksemme Turkuun. Viimeksi kun hän oli täällä vietimme laatuaikaa kotona herkutellen, pyörähdimme hieman viinillä ja leikimme turisteja Turussa. Tällä kertaa kävimme katsomassa KY-speksin, ja illallistimme meksikolaisessa hengessä. Pääosassa illallisilla oli porsaan kasslerista tehty pulled pork (kirjoittelen tästä myöhemmin), joten lounaaksi teki mieli jotain erilaista – ruoaksi valikoitui porkkanakeitto. En juuri harrasta kevytruokia, mutta tiedän että sopivan mausteinen porkkanakeitto on hyvän olon ruokaa. Siihen kylkeen vielä halloumia ja muita juustoja proteiininlähteeksi, ja siemennäkkäriä kyytipojaksi, niin tarjolla on  maukasta ja täyttävää kasvisruokaa. 🙂 Siemennäkkäriä tuli tehtyä varta vasten ystävääni varten – hän on aiemmin kehunut sitä kovasti (siemennäkkäri on kyllä aina ollut hitti vieraideni keskuudessa). Aiemmin olen tehnyt Cecilia Folkessonin blogista bongaamaani siemennäkkäriä jo pitkään. Se kuuluu yksiin blogini suosituimmista resepteistä eikä ihme – se on helppoa tehdä, siihen tarvii vain vähän raaka-aineita ja se on kaiken lisäksi todella hyvää. Nyt satuin kuitenkin törmäämään 56kilo-blogissa hyvin samankaltaiseen reseptiin, toinen lienee variaatio toisesta. Päätin ottaa tämän kakkosversionkin kokeiluun. Siihen tulee hieman enemmän eri aineita, mutta peruskaava on sama. Kokeile molempia ja valitse mieleisesi – tai tee sitä johon löytyy valmiiksi kaapista raaka-aineet. 😉

porkkanakeitto

PORKKANAKEITTO INKIVÄÄRILLÄ JA HALLOUMILLA

  • 500 g porkkanoita
  • Pala juuriselleriä
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2-3 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
  • ½ punainen chili
  • 1 tl currya
  • 1 tl jeeraa
  • ¼ tl kanelia
  • Hyppysellinen jauhettua neilikkaa
  • 6 dl kasvis-, kana- tai lihalientä
  • 1 dl kermaa, turkkilaista jogurttia tai kookosmaitoa
  • Oliivi- tai kookosöljyä
  • Suolaa
  • 1 pkt halloumia

Lisäksi:

  • Siemennäkkäriä
  • Leivänpäällisiä (juustoa, leikkeleitä, voita, tuorejuustoa…)
  • Raejuustoa

Hienonna chili, raasta inkivääri ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullosta niitä öljytilkassa kattilassa. Kuori ja pilko porkkanat, juuriselleri ja sipuli, lisää ne kattilaan. Lisää kattilaan liemi ja keitä kasvikset kypsiksi. Paista tällä välin siivutettu halloumi pannulla kauniin väriseksi. Nosta siivut talouspaperille kuivumaan. Kun kasvikset ovat kypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Nosta kattila takaisin liedelle ja mausta currylla, jeeralla, kanelilla ja neilikalla. Lisää myös kerma/jogurtti/kookosmaito. Tarkista maku. Voit ohentaa keittoa halutessasi lisäämällä lientä tai kermaa. Pilko halloumisiivut krutongeiksi. Tarjoa porkkanakeitto lämpimänä halloumin kera.

Keiton liemenä oli tällä kertaa karitsanpotkien valmistuksesta jäänyttä herkkulientä. 😉

siemennäkkäri

SIEMENNÄKKÄRI 2.

  • ¾ dl auringonkukansiemeniä
  • ½ dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • 1 rkl chiansiemeniä
  • 2 rkl pofiberiä
  • 1 rkl psylliumia
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
  • Suolaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kuumenna vesi ja lisää kookosöljy siihen sulamaan. Kun se on sulanut, lisää kuivat aineet nesteeseen samalla sekoittaen. Kumoa taikina leivinpaperilla peitetylle pellille ja tasoita se levyksi lastan avulla. Paista uunissa 150 ˚C asteessa 45-60 minuuttia. Ota leipä uunista ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi (pitsaleikkuri voi olla näppärä). Nostele palat ritilälle ja ritilä uuniin. Sammuta uuni ja anna näkkäreiden kuivua uunissa muutama tunti. Kiilaa uuni auki esim. pannunalustalla tai lastalla, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu pois.

Eri siementen määriä voi tarpeen vaatiessa varioida, kunhan kokonaismäärä pysyy suunnilleen samana. Kannattaa myös huomioda, että pellavan- ja chiasiemenet imevät moninkertaisesti nestettä muihin verrattuna ja muodostavat näkkäriä yhteen sitovaa ”limaa”. En siis lähtisi vaihtamaan pellavansiemeniä kurpitsansiemeniin, mutta chiansiemenet voi vallan mainiosti korvata pellavansiemenillä. 😉

Lisää reseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

 

Kommentit (26)
  1. Värikäs parmesaani-kukkakaaligratiini - Pilkettä
    21.2.2018, 17:17

    […] lämmintä, kuten keittoja – kannattaa muuten kokeilla mausteista paprika-bataattikeittoa ja porkkana-inkiväärisosekeittoa! Sosekeitot ovat suosikkejani lämpimistä kasvisruoista, mutta niiden lisäksi olen suuri juuston […]

  2. Kuminalla maustettu aprikoosihillo juustoille - Pilkettä
    29.10.2017, 09:16

    […] mukaan koitan kuitenkin tehdä välillä lisukkeita itsekin. Yksi hyvä on siemennäkkäri, sinihomejuustojen klassikkokaveri ovat viljattomat piparkakut ja olen aiemmin tehnyt myös […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *