Putkiremontti koettelee hermoja

Voihan putkiremontti. Kyllähän minua siitä varoiteltiin, ja edellisen putkiremontin koin perheeni kanssa teini-ikäisenä: kaksi aikuista ja kaksi teinityttöä koko kesän 30 neliön yksilössä, oh my. Silti minä ostin 1,5 vuotta sitten asunnon, jossa putkiremontti oli tulossa. Vanhempani kuittailivat että kai sitä nuorena jaksaa, ja olin itse optimistinen siitä että kyllä se jotenkin järjestyy. Kaveri kommentoi että eihän putkiremontista saa ikinä rahojaan takaisin, mutta toiset taas hehkuttivat kuinka se nosti asunnon arvoa. Päädyin itse olettamukseen että oman asuntoni kohdalla pitäisi saada ainakin ”omat takaisin”, sillä se on kätevä pieni kaksio lähellä keskustaa ja siten haluttu kohde.

nolan-issac-38303

Putkiremonttini on sellainen ”perinteinen” linjasaneeraus ja koko kylpyhuone tuhotaan täysin ja asbestipurkujen takia asunto on asumiskelvoton (ei siellä toki olisi sähköä ja vettäkään). Muutin kesällä remonttievakkoon poikaystävän asuntoon koiran kanssa (ks. Kun ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen). Minulla oli siis valtavan hyvä tuuri sen suhteen, ettei tarvinnut kikkailla vuokra-asuntojen kanssa – silloin kun koin edellisen putkiremontin perheeni kanssa, venyi tuo remontti aina viikko viikolta aluksi ilmoitetusta. Nykyisen taloyhtiöni kohdalla remonttifirma lupasi että remontti loppuu tasan sinä päivänä kuin on ilmoitettu – ei yhtään myöhemmin, muttei myöskään yhtään sen aiemmin. Jos myöhästyminen uhkaa, palkataan lisää henkilökuntaa, ja jos homma meinaa valmistua etuajassa niin tarvittaessa vaikka lomaillaan. Ei minua olisi haitannut että asuntoni valmistuisi etuajassa, mutta minulla tosiaan on turvallisesti katto pään päällä joka tapauksessa.

putkiremontti

Aikataulut paukkuvat

Ensimmäiset toimet putkiremontin eteen taloyhtiössäni tehtiin elokuussa, ja syyskuun puolessa välissä oli asuntokierros, jossa piti katsoa läpi kaikki toimenpiteet mitä kuhunkin huoneistoon tehtäisiin. Putkiremonttiyhtiö on koonnut eräänlaisen standardipaketin, jonka hinta on sovittu taloyhtiön kanssa ja siihen kuuluu tietty hana, tietyt kaakelit, tietty vessanpönttö jne. Jos niihin haluaa muutoksia (esim. jotkut spessummat kaakelit tai design-lavuaari), maksaa tuote lisää ja samoin sen asennus. Monesti asukas/asunnonomistaja saa hyvitystä paketin hinnasta jos ei ota jotain paketin tuotetta vaan korvaa sen omalla (esimerkiksi vessanpöntön hinnan jos hankkii oman vessanpöntön paketin mallin tilalle). Minulle rakennusmestari kuitenkin ilmoitti että ei sieltä ruveta mitään sellaisia pikkusummia irrottelemaan. Papereissa luki että omasta tuotteesta menee tuotteen hinta ja siihen vaadittava työ, mikäli työ on merkittävästi suurempi kuin pakettiratkaisun tuotteen asentaminen olisi. Selailin pari päivää innoissani Ikean, K-Raudan ja Bauhausin sivuja, ja huomasin että sieltä olisi saanut suurimman osan tuotteista vähintään puolet halvemmalla kuin remonttiyhtiön tarjoamista tuotteista, mutta kun kyselin kaikenlaisista vaihtoehdoista rakennusmestarilta, tuli hyvin selväksi että mikään kikkailu ei saisi remontista sen halvempaa. Kaikkeen iskettiin päälle asennuskulut, jotka olivat 40 e, 80 e tai 120 e.  Kaksi ovea suihkuun (ns. vihtaovet) olisi maksanut 300 e, allaskaappi 400 e ja lämmitettävä pyyhekuivausteline 200-400e. Keittiöremonttien tarjoukset olivat hatusta heitettynä 10-15 000 e mikä ei sekään minusta kuulostanut kovin edulliselta, etenkään kun ajattelisi remonttifirman saavan jotain paljousalennusta.

charles-deluvio-456791

Intoni lisäremontteihin karisi nopeasti. Kysyin kuitenkin tarjouksen neljästä eri lisätyöstä. Tarjouksia luvattiin lähetettäväksi parissa päivässä, mutta ensimmäinen tuli kuukauden päästä ja siinä oli vasta yksi neljästä tarjouksesta. Loppujen perään soittelin kahden kuukauden kohdalla (koko remonttiaika minun asunnossani oli noin 2,5 kuukautta). Vieläkään en ole saanut tarjouksia kahdesta lisätyöstä, ja remontin pitäisi valmistua tällä viikolla.

dan-watson-4326

Putkiremontti kiristää hermoja – etenkin siksi että sitä ei pysty itse kontrolloimaan. Jatkuvasti on sellainen tunne, että ei tiedä mitä siellä oikein tapahtuu. Luotan kyllä että kyllä remonttimiehet ihan asiansa osaavat, en epäile sitä mitenkään, mutta hinnoittelu ei tunnu läpinäkyvältä ja yhteydenpito yhtiön kanssa ei toimi ihan niin smoothisti kuin haluaisin. Hinnat tuntuvat minusta suolaisilta, mutta tietty niissä on sisällä myös muita piilokuluja, joita yrityksiltä menee mitä minä en tiedä. Onneksi minulla ei ole mitään suuria visioita siitä miltä remontoidun kylpyhuoneen pitäisi näyttää, sillä apurahatutkijana työskentelevänä ensiasunnonomistajana remonttibudjettia ei juuri ole, ja lisäksi näen asuvani tässä asunnossa vain joitain vuosia – viiden vuoden päästä veikkaisin asuvani jo jossain muualla. Olen kuitenkin jossain määrin kontrollinhaluinen ja haluan tietää kaiken tarkasti – epämääräiset suunnitelmat vain ärsyttävät minua. Putkiremontti vaatii tiettyä asennetta ja omalla kohdallani irti päästämistä – kaikkea ei pysty kontrolloimaan.

Miltäköhän asuntoni näyttää ensi viikolla kun putkiremontti valmis?

Lisää asumisaiheisia kirjoituksia:

10 neliötä per eliö – ja elämä hymyilee
Pakastimen tyhjennys – vinkit mitä kokata resepteineen
Koska kannattaa muuttaa yhteen?
Kun ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen
Yhteinen tili poikaystävän kanssa – kannattaako?
Vuosi omassa kodissa – ensiasunto ASP-lainalla
Miksi kotona on vaikea nukkua?
Kurkkaus kotiin – kaksio Eskilstunassa
Kurkkaus kotiin – yksiö 20-luvun kivitalossa
Ihastuttava Turun Martti

turku-marttiMartti on yksi Turun sympaattisimmista asuinalueista 😉

Kommentit (9)
  1. Kaverilleni on tulossa putkiremontti Porissa ja olen jo luvannut hänelle majapaikan remontin ajaksi. Täytyy hänelle jakaa tämä kirjoitus, että tietää mitä yllätyksiä voi tulla. Hän haluaisi myös vaikuttaa hanaan, kaakeliin jne. Hyvin usein monet haluavat tietenkin itse valita omat laatat ja hanat. Tämä tosin voi venyttää aikataulua mikäli tuotteiden saatavuudessa on ongelmia. Hyvää kesän odotusta! https://www.makila.com/linjasaneeraus

  2. Putkiremontti on kyllä kärsivällisyyttä vaativa koettelemus. Edellisessä asunnossamme olimme usean kuukauden evakossa ja nyt omakotitalossamme täällä Vaasassa pitäisi kutsua putkimies tarkastamaan putkien kunto. Toivotaan, että säästytään isommalta remontilta tällä kertaa. https://www.palosaarenputkipalvelu.fi/putkiremontit

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *