Ruokamatkailija Pariisissa – macaroneja ja maitotuotteita

No niin, kolmeosainen kirjoitussarjani Pariisinmatkastamme saanut päätöksensä toisella ruoka-aiheisella kirjoituksella. Kirjoittelin jo aiemmin ravintola- ja kahvilakokemuksesta, koska olen suuri ruoanystävä, juttua riitti enemmän kuin yhteen kirjoitukseen mahtui. Niinpä tässä kirjoituksessa käyn läpi vielä joitain havaintoja ja selkeimmin mieleen jääneitä ruokajuttuja. 😉

Aiemmat Pariisi-kirjoitukset:
Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset
Pariisin nähtävyydet ja ostokset


GLUTEENITTOMANA RANSKASSA

Vieraiden kielien osaaminen Ranskassa on vielä melko lapsenkengissä. Jos henkilökunnalta kysyi do you speak English, näytettiin vastaukseksi yleensä sormia yhteen puristamalla että vähän. Keskimääräisesti meillä oli aika hyvä tuuri tarjoilijoiden kanssa (Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset-kirjoituksesta Au P’tit Douain, Bistro Saint Dominiquen, Juvenilesin ja Shakespeare & Companyn henkilökunta puhui varsin sujuvaa englantia, joskin kaksi jälkimmäistä olivatkin vähän kansainvälisemmät muutenkin). Monesti piti kuitenkin varmistaa kunnolla, että henkilökunta ymmärsi mitä haettiin. Yleensä aloitin kysymällä englanniksi olisiko tuote/ruoka gluten free, ja sitten varmistin vielä asian yrittämällä ranskaksi est-ce sans gluten? Jos sekin näytti vielä epävarmalta mainitsin vehnäjauhon, farine de blé. Yleensä koin yhteisymmärryksen löytyvän, kerran palautin annoksen keittiöön paahdetun sipulin takia, sillä ainakin Suomessa siinä on vehnäjauhoa (ks. Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset). Terriineihin ja pateisiin kannattaa suhtautua varauksella, niissä on usein jauhoa.


Sanastoa keliaakikolle:

Avec = jonkun kanssa, sisältää jotain
Sans = ilman jotain, ei sisällä jotain
Est-ce avec gluten = onko siinä gluteenia?

Est-ce sans gluten = onko se gluteenitonta?

Farine de blé = vehnäjauho
Farine de sarron = tattarijauho
Riz = riisi

Vinkki: Pariisista löytyy ainakin pari gluteenitonta leipomoa. Itse en niihin ehtinyt (en yleensäkään syö muita kuin itse tehtyjä gluteenittomia leivonnaisia), mutta jos jota kuta kiinnostaa niin kannattaa googlettaa Thank you, my deer sekä Helmut Newcake. Kertokaa sitten minulle millaisia olivat! 😉 Lisää gluteenittomia paikkoja löytyy Paris by mouth-sivustolta. 😉

PS. Tämä ei paljoa keliaakikkoa lämmitä (tai ainahan kaikkea voi ihailla, kuten minä teen!), mutta leivonnaisten ystävälle tiedoksi että yleisesti pariisilaisten pâtisserieiden ikkunat olivat täynnä mitä moninaisimpia leivonnaisten taideteoksia. Kakkuja oli joka lähtöön, ja koristeluun oli todella panostettu. Tässä alla oleva lumiukkomarenkikakku oli suosikkini. 😉

1212lumiukko.jpg

MACARONIEN MAA

Mantelijauhoista ja kananmunan valkuaisista valmistettavat ranskalaiset macaronit ovat malliesimerkki gluteenittimasta leivoksista – siksi yllätyinkin kuinka hankalaa gluteenittomien macaronien löytäminen todellisuudessa oli. Marketeista saatavien macaronien tuoteselosteesta löytyi vehnäjauho ja sama tilanne oli ainakin yhdeksässä kymmenestä pâtisseriestä/boulangeriestä (pâtisserie on makeisiin leivonnaisiin erikoistunut leipomo, kun taas boulangerie on perinteisempi ”leipäleipomo”. Monesti niitä näki kyllä toimivan toistensa yhteydessä). Arnaud Delmontelissä macaronien sanottiin olevan gluteenittomia, mutta meillä oli sinne sattuessa vielä monen tunnin kävelymatka edessä joten ne jäivät ostamatta. Muuten suklaakaupat osoittautuivat parhaiksi paikaksi gluteenittomien macaronien ostamiseen. Se käy sinänsä järkeen, sillä niissä ei muutenkaan läträtä vehnäjauhoilla. 😉 Ensimmäinen löytämämme paikka olo Eiffel-tornin lähellä sijaitseva Grégory Renard (minimacaronit 1,20 € kpl). Lisäksi gluteenittomia macaroneja myy Amorino-ketju, joiden myymälöitä on ympäri Pariisia. Amorino myy myös italialaistyyppisiä herkkujäätelöitä sekä jäätelötäytteisiä macaroneja! Lentokentältä löytyi vielä Laduréen macaronkoju, josta löytyi vielä uusia makuja, gluteenittomina. 😉 Tässä kohdassa macaroneihin oli kulunut jo monta kymppiä, mutta uskottelin itselleni säästäväni ne joululahjaksi itselleni. Kuka uskoo että ne säilyvät siihen asti…
Suklaakauppoja oli myös melko paljon, aika pitkälti sellaisia laatukonvehteihin keskittyviä. Ne jäivät kuitenkin nyt toiseen kertaan, sillä täytin niin sokerikiintiöni kuin herkkubudjettini macaroneilla… Macaronit ja suklaakonvehdit myydään lähes poikkeuksetta hyvin kauniissa rasioissa ja laatikoissa, sellaisissa, joita ei edes raaskisi heittää pois!

Gluteenittomia macaroneja:

 • Amorino-ketju (kansainvälinen artesaanijäätelö- ja -macaronketju, myös jäätelötäytteisiä macaroneja)
 • Arnaud Delmontel? (pariisilainen leipomoketju, en ehtinyt ostaa täältä, enkä jäänyt tuplavarmistamaan, mutta kokeilun arvoinen)
 • Grégory Renard – artesaanisuklaata ja -macaroneja pariisilaisliike, myymälä mm. Eiffel-tornin lähellä, käy samalla Bistro Saint Dominiquessa syömässä ;). Macaronit ovat edullisempia kuin muualla, ja makuvaihtoehtoja on paljon. Erityisesti suolakaramelli ja suolasuklaa olivat ihanat! Myös Chocoparis- ja Paris by mouth-sivustot kehuvat. ;))
 • Ladurée-ketju (kansainvälinen, itse bongasin ainakin lentokentän 2D-terminaalissa, makuvaihtoehtoja joita muualta ei löytynyt, esim. ruusunterälehti, ”Marie Antoinette” (mustaa teetä, ruusua ja hunajaa), lakritsi ja kastanja)

1212macaron1.jpg

1212macaron3.jpg

1212macaron4.jpg

1212macaron5.jpg

1212macaron6.jpg
Macaron-/suklaarasioita

RUOKAKAUPAT JA AAMIAISKAMAT

Ulkomailla ruokakaupat ovat minulle lähes yhtä kiehtovia kuin nähtävyydet. On kiva nähdä kuinka valikoimat eroavat kotimaasta. Ranskassa silmiin pistivät erilaiset pateet, laaja valikoima Suomessa ”erikoisempia” ruhonosia perusmarketeissa sekä totta kai ne juustot. Myös luomukasviksia oli yleensä hyvä valikoima.
Me ostimme keittiölliselle huoneistollemme aamiaiseksi kananmunia, kinkkua, rillettejä (lihatahna, karkeampi kuin patee), juustoja, fromage blancia, karhunvatukkahilloa, tummaa suklaata, porkkanasalaattia dijonvinaigretella ja hedelmiä. Kilon ämpäri fromage blancia maksoi 1,45 €, ja teollisen comtén kilohinta oli 13 €, siinä missä sama juusto maksaa Suomessa ainakin tuplat. Roquefortia sai halvimmillaan 13 €/kg, siinä missä Suomessa siitä saa yleensä pulittaa 40 €/kg (Lidlissä vähän vähemmän). Leipomoita on joka kulmassa, joten viljojen ystävä voi kipaista aamulla hakemaan itselleen tuoreen croisantin tai patongin.

1212aamiainen1.jpg
Aamiaispöytä

1212ruokakauppa2.jpg
Lähimarketin hanhenmaksapateehylly (muut pateet jatkuivat toisessa hyllyssä)

MAITOTUOTEÖVERIT RANSKALAISITTAIN

Olen viimeiset pari vuotta vetänyt paleon tapaisella ruokavaliolla, ja maitotuotteista olen käyttänyt lähinnä voita (ks. So long, rahka!). Nyt päätin kuitenkin että Ranskassa tulee syötyä aivan mitä lystää, juuri sitä mitä mieli tekee. Pidän kyllä kovasti maitotuotteista, ja erityisesti rahka ja juustot ovat lähellä sydäntäni. Aamiaiseksi ostimme kämpille mm. vuohentuorejuustoa (kuvassa, hapanta ja ihanaa! Söin suoraan lusikalla purkista.), comtea sekä rahkankaltaista fromage blancia, jota minä vetelin ilolla sellaisenaan. Miehelle se maistui karhunvatukkahillon kera. Fromage blanc oli yleinen näky myös ravintoloiden jälkiruokalistoilla, mutta sitä en siellä kokeillut, sillä suosin juustolajitelmia ja creme bruleeta. 😉 Erinäisiä maitojälkkäreitä mahtui lomaani viisi neljälle päivälle, hyvällä omalla tunnolla tottakai. Ilman maitotuotteitakin reissussa olisi pärjännyt (yksi pääruokani taisi sisältää voita, muuten niissä ei ollut maitotuotteita), jos jälkiruokaa ei ole pakko saada, mutta minä halusin nauttia täysillä. 😉

Maista maitotuotteista:

 • Fromage blanc – rahkan ja jogurtin välimuoto
 • Juustot – ranskalaiset klassikot, kuten beaufort, brie de meaux, comté, morbier, reblochon, roquefort, tomme de savoye – täältä löytyy joka makuun jotain, kurkkaa lista blogissa julkaissuista juustoesittelyistä 😉
 • Vanukkaat – crème brûlée, crème caramel

1212ruokakauppa1.jpg
YKSI lähimarketin monesta juustohyllystä

1212aamiainen2.jpgVuohentuorejuustoa suoraan purkista suuhun


KATURUOKAA

Ranskalaiset katukioskit ovat täynnä suolaisia ja makeita kreppejä, etenkin Nutella vaikuttaisi olevan suosittu täyte. Myös jonkinlaista täytettyä patonkia tai leipää saa joka paikasta. Viljoja välttävä voi poiketa hakemaan leikkelevalikoiman (charcuterie) boucheriestä tai juustoja fromageriestä. Hauskana eksoottisuutena kaduilta voi myös ostaa paahdettuja kastanjoita. 😉 Krepithän eivät minulle sovi, mutta kastanjoita tuli kyllä maistettua. 😉 Kiinalaista take awayta sai myös joka kulmasta. Sellaista tulikin testattua, ks. Pariisin ravintola- ja kahvilakokemukset-kirjoitus. Löytyi gluteenitonta ja maistui hyvältä.

0812noutokinkki2.jpgNoutokinkkiä hotellilla salaattipussin kera


Seuraavalla kerralla haaveissa on seuraavat:

 • Nestemäiset ruokatuliaiset (viiniä ja dijon-sinappia nyt ainakin, meillä oli tällä kertaa vain käsimatkatavarat)
 • Jättimacaronit
 • Täytetyt jättimacaronit (mielellään vadelmakastiketta ja kermavaahdolla – näyttivät ihanilta!)
 • Hanhenmaksa? (se on kovin epäeettistä, mutta kyllähän sen maku kiinnostaisi – ehken kuitenkaan maistaisi.)
 • Helmut Newcake / Thank you, my deer (gluteenittomia leipomoita)
 • Saint Dominique illalla (tosi kiva ravintola Eiffel-tornin lähellä)
 • Juveniles pitkällä kaavalla (tosi kiva, pieni viiniravintola)

1212macaron2.jpg
Viimeiset joululahja minulle-macaronini yhteen rasiaan koottuna, pienemmät Amorinosta, isommat Ladurésta. Makuina Marie Antoinette, lakritsi, ruusunterälehti, marjat & mausteeet, suolakaramelli, sitruuna, vadelma ja suklaa.

1212sinappi.jpgLentokentältä olisi saanut vielä sinappia keraamisissa purkeissa

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (2)
 1. Mont d'Or - jumalainen juusto - Pilkettä
  21.11.2017, 13:00

  […] jota kypsytetään puurasiassa kolme viikkoa. Meille Mont d’Or tarttui mukaan tuliaisena joulukuiselta Ranskan matkalta. Mont d’Oria saa Ranskassa joka paikasta, mutta Suomessa sitä voi joutua vähän […]

 2. Berliinin reissu ja päivä Potsdamissa - Kauneus & Terveys -blogit
  27.10.2016, 15:46

  […] – ihana ketju, jonka bongasin Pariisissa. Gluteenittomia macaroneja (yllättävän vaikeita löytää) ja gelatoa, espresso vielä kylkeen. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *