Sitruunainen manteli-ricottakakku on kuin pala taivasta

Rakastan italialaisia tuorejuustoja – mascarponea ja ricottaa. Mascarponesta tulee yleensä tehtyä juustokakkuja, jälkiruokamousseja (esim. suklaa-portviini- ja lime-kookosmousse ovat ihania) ja se sopii oivasti myös kirpeän risoton maun pyöristämiseen (ks. veriappelsiinirisotto ja sitruunarisotto). Ricottaa on kuitenkin tullut käytettyä vähemmän. Ricottaa käytetään aika paljon italialaisissa pastaruoissa, mutta minä otin sen tällä kertaa käyttöön jälkiruoassa. Onneksi, sillä sitruunainen manteli-ricottakakku on yksi parhaista mitä tiedän.

Ricotta tekee kakusta täydellisen mehevän

En muista koska olisin viimeksi tehnyt näin hyvää kakkua. Sitruunainen manteli-ricottakakku on kuin pala taivasta, ja vieläpä todella yksinkertainen tehdä. Kaiken lisäksi sitruunainen manteli-ricottakakku tarvitsee jauhoiksi vain mantelijauhoa, joten se on samalla myös gluteeniton. Täydellistä! Tätä maistellessa tulee mieleen ihana iltapäivähetki terassilla tai parvekkeella espresson ja ehkäpä limoncellon kera, vaikka kelit antavat odottaa itseään vielä hetken.  😉

Sitruunainen manteli-ricottakakku

125 g (normaalisuolaista) voita
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
2-2,5 dl sokeria
3 luomusitruunankuoret
Yhden sitruunan mehu
200 g mantelijauhoa (voit myös jauhaa itse manteleista)
250 g ricottaa
(Karvasmanteliaromia maun mukaan, ei pakollinen)
Kourallinen mantelilastuja
Tomusokeria koristeluun

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi, jämäkäksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa (seassa ei saa olla yhtään keltuaista, muuten se ei vaahdotu kunnolla). Lisää puoli desiä sokerista valkuaisvaahtoon pienissä erissä välillä sekoittaen – näin sen kuohkeus säilyy parhaiten. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja loput sokerista vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuaiset, sitruunankuoret, mehu, mantelijauho ja ricotta. Lisää halutessasi pikkuloraus karvasmanteliaromia – se sopii tähän erinomaisesti! Sekoita yksi kolmasosa valkuaisvaahdosta varovasti ricottataikinan joukkoon – vältä voimakasta vatkaamista. Kääntele loput valkuaisvaahdosta muun taikinan joukkoon, älä sekoita liikaa jotta kuohkeus säilyy. Kumoa taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 18 cm). Ripottele mantelilastut taikinan pnnalle ja paista kakkua uunissa 175 C asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikun avulla. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat sen vuoasta – kakku on parasta seuraavana päivänä. Siivilöi kakun päälle hieman tomusokeria koristeeksi ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan jogurttivaahdon kanssa. Myös tilkka italialaista sitruunalikööriä limoncelloa sopii varmasti tämän kakun kaveriksi kuin nenä päähän. 😉

Kokeile myös näitä:

Maailman paras pätkiskakku (gluteeniton)

Suussa sulava lakritsimutakakku (gluteeniton)

Taivaallinen Irish Coffee-juustokakku (gluteeniton)

Kommentit (8)
  1. Jäi sisältä kosteaksi ja tarttui kokeiltaessa tikkuun. Kun katson sinun kakkuasi ja vertaan omaa kakkuani, omani on noin 2 x korkeampi. Taitaa olla liian hyvä mun yleiskone, kun kuohkeuttaa niin hyvin?? Ensi kerralla teen kahteen samankokoiseen vuokaan. Maku on kyllä ok.

    1. Ehkä sinulle tuli sitten todella kuohkea valkuaisvaahto ja osasit sekoittaa sen muuhun taikinaan todella taidolla kuohkeuden säilyttäen. Silti olen aika yllättynyt. Käytän itsekin monitoimikonetta vaahdottamisessa, mutta vanha Braunini ei välttämättä ole sieltä tehokkaimmasta päästä. Muutan nyt kuitenkin varmuuden vuoksi reseptiin että isompikin vuoka sopii.

      PS. Mieleen tuli vielä yksi vinkki mitä voi tehdä jos kakku ei toimi niin kuin pitää. Ainakin murenevat ja/tai vähän liian kosteat kakut sopivat hyvin kakkutikkareiden tekemiseen:
      https://blogit.terve.fi/pilketta/kakku-meni-pieleen-tehdaan-cake-popseja/

  2. Oletko tosiaan tehnyt halkaisijaltaan 18 cm vuokaan?? Tein ohjeen mukaan ja kakusta tuli noin 15 cm korkea. Paistoaika oli yli tunti ja silti sisus ei ollut täysin kypsä. Ehkä oikeankokoisessa vuoassa olisi kypsynyt kokonaan. Roskiin menee suuri työ ja suuri kakku. Harmittaa!

    1. Voi ei, tosi kurja kuulla. Piti oikein tarkistusmitata vuoka mitä olen käyttänyt ja se on noin 19 cm halkaisijaltaan – ehdottomasti alle 20 cm. :/ Sanoisin että minulla kakku on ollut noin 10 cm korkea ja lopputulos on kyllä mehevä, ei mikään kuivakakku. Jäikö kakku siis keskeltä meheväksi vai ihan selvästi taikinaisen raa’aksi?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *