Stressi voi tuntua samalta kuin kilpirauhasen vajaatoiminta

Ainainen väsymys, vaikka nukkuisi kuinka paljon tahansa

Tuntuu kuin pää olisi sumuinen

Joka paikkaa kolottaa ja olo on voimaton niin henkisesti kuin fyysisestikin

Mieliala on alhaalla, masentaa, välillä itkettääkin

Vetäytyminen sosiaalisista suhteista ja tapahtumista

Haluttomuus ja saamattomuus – aika lailla kaikessa

Vatsa on koko ajan sekaisin

Paino nousee, vaikka söisi terveellisesti ja liikkuisi

Kuulostaa ihan kilpirauhasen vajaatoiminnalta, pitäisi varmaan käydä mittauttamassa kilpirauhasarvot ja niistä riippuen pyytää koelääkitystä. Epäiltyä kilpirauhasen vajaatoimintaa tutkii yleensä ensimmäiseksi yleislääkäri, eikä heillä ole kaikilla juurikaan kokemusta kyseisestä sairaudesta. Silloin katsotaan viitearvoja ja Käypä hoito-suosituksia. Moni harmistuu kun lääkäri toteaa että arvot ovat viitteissä. Eikö lääkäri kuunnellut oireita? Sitten etsitään Facebookin ryhmistä ja muualta netistä tietoa mistä löytää lääkäri, joka suostuu määräämään lääkkeet kyseisillä labra-arvoilla.

Minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta vuonna 2014, ks. On se vajaatoiminta. Se ei ollut helppoa, ja matkan varrelle mahtui vääntöä viitearvoista ja eri lääkitysvaihtoehdoista. En siis missään nimessä väitä homman olevan niin mustavalkoista. Faktaa kuitenkin on että kilpirauhasen vajaatoiminta on saanut eräänlaisen muotisairauden aseman ja moni miettii voisiko heillä itsellään olla se.

kilpirauhanen-seleeniParaapähkinöissä on runsaasti seleeniä, joka on hyväksi kilpirauhaselle

Se ettei saa kilpirauhasen vajaatoiminta-diagnoosia ei kuitenkaan tarkoita että lääkäri olisi epäpätevä, vaikka parantamisenvaraa toki esiintyy paikoitellen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon mikä muu voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisia oireita. Yksi suuri ja hyvin tavallinen tekijä on stressi.

Stressi voi olla henkistä, fyysistä tai sosiaalista. Onko töissä paineita? Onko ihmissuhderintamalla haasteita tai vastoinkäymisiä? Treenaatko liikaa etkä palaudu siitä? Nukutko hyvin? Stressi heikentää unenlaatua, ja huono unenlaatu on stressitekijä. Voit tuntea olosi väsyneeksi ja kurjaksi vaikka nukkuisit 10 tuntia jos uni on laadultaan heikkoa.

kilpirauhanen-stressi

Sain itse vastikään muistutuksen siitä kuinka stressi tuntuu hyvin samalta kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Alkuvuosi on ollut töissä hyvin kiireinen ja teemme tutkimusta deadlinellä. Kummasti muutamia viikkoja tämän kiirekauden alettua minulla alkoi olla kovin vajaatoimintainen olo, ihan kuin lääkitys ei riittäisi. Totuus on, että olen tehnyt töitä monta viikkoa putkeen seitsemän päivää viikossa ja nukun levottomasti. Syy vajaatoimintaiselle ololle löytyi.

Monesti diagnoosin saaminen tuntuu helpommalta kuin elämäntapamuutokset. On vaikea myöntää itselleen olleensa viimeiset 10 vuotta liian kuormittavassa työssä, ja vielä vaikeampaa uskaltaa tehdä muutos siihen. Diagnoosista halutaan selitys kurjalle ololle, vaikka syy voikin olla jossain muualla ja monen tekijän summa. Jatkuvien oireiden takia kannattaa mennä lääkärille, mutta myös muut vaihtoehdot ja syyt ololle kannattaa ottaa huomioon ja harkita tarvetta elämäntapamuutoksille. Niillä voi olla lääkitystä suurempi vaikutus.

kilpirauhasen-vajaatoiminta

Kommentit (2)
  1. Ruoka- ja treenipäiväkirja huhtikuulta - Pilkettä
    3.5.2017, 17:16

    […] saantiin. Bataatti ja riisi ovat yksiä suosikeistani. Hiilihydraattien tarve on korostunut kilpirauhasen vajaatoiminnan myötä – riittävä hiilihydraattien saanti auttaa kilpirauhashormoneja muuntumaan […]

  2. Harhaluuloja hävittävä Aktivoi aineenvaihduntasi-kirja - Pilkettä
    5.3.2017, 09:32

    […] ja kirjan kirjoittajalla on vielä lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta itseni tavoin (ks. Stressi voi tuntua samalta kuin kilpirauhasen vajaatoiminta). Tulee vähän sellainen fiilis että vihdoinkin joku tietää mistä puhuu. Lisäksi kirja on […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *