Kuinka suunnittelet itsellesi hyvän elämän

Nyt tuli luettua niin mielenkiintoinen kirja, että siitä pitää kertoa blogissa. Kyseessä on Stanfordin yliopiston Designing Your Life-kurssiin perustuva saman niminen kirja. Design alkaa ongelmasta, mutta kuinka käyttää designiä työkaluna onnellisen elämän suunnitteluun? Tähän pureutuvat Design Your Life-kirjan kirjoittaneet Bill Burnett ja Dave Evans. Kirjan tavoitteena on nimensä mukaisesti auttaa lukijaansa käyttää designin eli suunnittelun työkaluja oman elämän rakentamiseen, eikä suinkaan vaan uraa tuijottaen. Huomioon otetaan myös terveys ja hyvinvointi, rakkaus ja sosiaaliset suhteet, ja omat huvin aiheet.

designing-your-life

Ura on tärkeä, ja siitä puhutaan kirjassa paljon. Tietty koulutus tai ammatti, eivät kuitenkaan kerro yksiselitteisesti siitä minkälaista työtä tulet tekemään (tästä on kirjassa paljon käytännön esimerkkejä!). Lääkäri, juristi, biologi, ekonomi – ne ovat vain epämääräisiä suuntaviittoja siinä mihin voit päätyä. Hyvän uran/elämän löytäminen ei tarvitse olla niin vaikea kuin mitä se itse kirjailijoille oli, ja kirja sisältääkin muun muassa tehtäviä, joiden avulla voit päästä paremmin selville siitä mitä oikeasti haluat. Haluatko edelleen eläinlääkäriksi, kuten viisivuotiaana päätit, ja onko kovaa palkkaa. Väärässäkin valinnassa voi ”menestyä” – ja sitten ihmettelee 10 vuoden päästä miksi olo on niin kurja.

urasuunnitteluMinusta piti pitkään tulla eläinlääkäri, mutta ehkä onkin ihan hyvä vaihtoehto olla iloisen koiran omistaja, ja tehdä työkseen jotain muuta

Yksi kirjan yllätyksellisimmistä ohjeita oli ”unohda intohimo”. Suurin osa ei tiedä sitä, mutta se ei estä suunnittelemasta ja saavuttamista hyvää elämää. Intohimon unohtaminen ei tarkoita, ettetkö tekisi sinua kiinnostavaa työtä, vaan että et jää odottamaan että intohimoinen kutsumusammatti iskisi sinuun yhtenä päivänä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Hyvä keino puntaroida eri tulevaisuuden vaihtoehtoja on kuvitella esimerkit omsita vaihtoehdoistaan ja lähteä sen jälkeen prototyyppaamaan niitä. Yksi hyvä keino on pyrkiä pääsemään jonkun kiinnostavaa elämää elävän/työtä tekevä juttusille ja kuulemaan suoraan häneltä hänen elämästään. Ei työnhakumielessä, vaan ihan vain oppiaksesi.

työmatkaMinusta tulikin biokemisti, ks. Elämää tiedenaisena

Jos harkitset uramuutosta, tai muuta suurta elämänmuutosta ja huomaat valittavasi mahdottomasta tilanteesta lähipiirillesi, mieti mitkä ongelmat ovat todellisia. Painovoimaa et voi kumota, mutta jos et ikinä pysty etenemään haluamaasi työpaikkaan, ehkä se olisikin mahdollista toisessa firmassa? Etsi tiesi niiden ympäri jos ne ovat OIKEASTI mahdottomia. Kehitä myös vastustuskykyä epäonnistumisille, niistä voi oppia paljon. 😉

Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi yliopisto-opiskelijoille, mutta se on hyvää luettavaa kaiken ikäisille – etenkin jos suunnittelee uramuutosta tai kokee ettei elämä ole täysin tyydyttävää tai balanssissa. Jos ostat kirjan itsellesi, kannattaa innostaa kaveri tai pari lukemaan sitä samaan aikaan, sillä kirjan tehtäviä suositellaan käytäväksi läpi toisten kanssa – näin kukin saa tukea omaan suunnitteluunsa. Tämä kirja sopii erinomaisesti lahjaksi tuoreelle ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle!

PS. Designing Your Lifen saa tilattua ainakin Adlibrikseltä, ja siitä on saatavilla myös äänikirja!

Aiempia kirja-arvosteluita:
Talouden personal trainer – Kukkaron kuningatar-kirja
Harhaluuloja hävittävä Aktivoi aineenvaihduntasi-kirja
Arvostelussa Lohturuokaa-kirja ja bataattimutakakkutesti
Proteiiniversio omenapiirakasta ja Hanna Skytän FuelFood
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä

Kommentit (2)
  1. Päiväni kansikuvatyttönä - Pilkettä
    9.5.2017, 16:16

    […] Edellinen kirjoitukseni: Kuinka suunnittelet itsellesi hyvän elämän […]

  2. Päiväni kansikuvatyttönä - Pilkettä
    9.5.2017, 16:16

    […] Edellinen kirjoitukseni: Kuinka suunnittelet itsellesi hyvän elämän […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *