Vähemmän perinteinen pörkölt ja pehmeät punaviinitryffelit
Kävimme kesällä poikaystäväni kanssa Budapestissä (kts. Herkuttelua Budapestissä). Tuolloin opimme että se unkarilainen, paprikainen lihapata, jonka suurin osa tuntee gulassina, on oikeasti pörköltiä. Kokkasimme pörköltiä (kts. Unkarilaista lihapataa ja marjoja mascarponemoussella) myös loppukesästä ja silloin toteutimme sen varsin perinteisellä kaavalla. Nyt poikaystäväni sattui kuitenkin bongaamaan Iltasanomien Ruokalan pörköltreseptin. Siinä oli perinteisten paprikan ja sipulin lisäksi vaikka mitä jännittävää: makkaraa, hapankaalia ja suolakurkkua muun muassa! Maukas pata houkutti ja pääsi testiin. Pörköltiä tai ei, mutta superhyvää ainakin! Kasvikset hajosivat ihanasti kypsyessään, ja hapankaali ja suolakurkut toivat siihen kivan lisän. Nauta oli mureaa, ja makkara maukasta. Tätä tulee varmasti tehtyä toistekin!Ruokajuomana meillä oli sopivasti Egri Bikavéria (”häränverta”), unkarintulisaisia. 😉 Paras viinituliaisemme Unkarista oli kyllä Anna Borház Hétvölgyi Táltos (kts. Illallisten riemuvoitto: osso buccoa ja gremolataa), mutta kyllä tämäkin oli taas kivaa makumuistelua. 😉 Maittavan illallisen päätteeksi maistuivat pehmeät punaviinitryffelit. (Niin koska meille nyt eivät tryffelit maistuisi?)
PÖRKÖLT / UNKARILAINEN LIHAPATA
600 g naudan lapaa, rintaa tai paistia
300g mausteista raakamakkaraa
2 porkkanaa
2 sipulia
½ punainen paprika
½ vihreä paprika
3 rkl tomaattipyrettä
1 rkl makeaa paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta tai sambal oelekia
1 laakerinlehti
Suolaa
Mustapippuria
Vähän lihalientä
200 g hapankaalia
2 suolakurkkua
Voita ja/tai oliiviöljyä
Kuutioi liha, mausta suolalla ja pippurilla ja ruskista voin ja öljyn seoksessa. Siirrä lihat pataan. Pilko makkara, porkkanat, sipulit ja paprikat ja kuullota niitä hetki lihojen paistopannulla. Sekoita joukkoon tomaattipyree, paprikajauhe, chili, laakerinlehti ja hieman lisää pippuria ja suolaa. Siirrä ainekset pataan ja sekoita hyvin. Lisää lihalientä niin että pohjalle tulee muutaman sentin kerros (ei liikaa!) ja kiehauta pata. Peitä pata kannella ja kypsennä sitä uunissa 150 ˚C asteessa 2-3 tuntia (meillä 3 tuntia). Lisää lopuksi hapankaali ja kuutioitu suolakurkku. Anna niiden kuumentua ja tarjoa pata sitten haluamiesi lisukkeiden kera.
EDIT. Kirjoittelin myöhemmässä postauksessa hieman lisää valmistus- ja tekniikkavinkkejä.
Padan lihaliemenä käytimme pulled porkista syntynyttä, pakastimessa säilytettyä lihalientä. Siinä riittikin makua! 🙂
PUNAVIINITRYFFELIT
250 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
25 g voita
0,5 dl punaviinia
Kaakaojauhetta kuorrutukseen
Sulata voi kattilassa, lisää kerma ja anna seoksen kuumentua. Lisää joukkoon pilkottu suklaa ja sekoittele miedolla lämmöllä kunnes suklaa on sulanut. Lisää punaviini ja anna alkoholin ja ylimääräisen kosteuden kiehahtaa pois. Sekoita massa tasaiseksi ja nosta jääkaappiin jäähtymään ainakin pariksi tunniksi. Muotoile kylmästä massasta haluamasi kokoisia palloja. Nosta pallot muutamaksi minuutiksi taas jääkaappiin ja pyörittele pallot sitten kaakaojauheessa. Säilytä jääkaapissa ja ota huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen tarjoilua.
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
[…] kanelimantelit Piparkakkusuklaatryffelit Pipariproteiinipallot (terveellisempi vaihtoehto ;)) Punaviinitryffelit Valkoinen raakasuklaa […]
[…] kanelimantelit Piparkakkusuklaatryffelit Pipariproteiinipallot (terveellisempi vaihtoehto ;)) Punaviinitryffelit Suklaalla kuorrutetut aprikoosit (kuin söisi sacherkakkua!) Suklaa-maapähkinävoifudge Valkoinen […]