Vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut – sopii myös pannariksi

Olin pari viikkoa sitten niiiiiin onnessani kun sain äidillä kylälillessäni äidin tekemiä pinaattilettuja. Ne olivat yksi lapsuuteni suosikkiruoista. Innostuin siitä niin että lähdin oitis kehittelemään gluteenitonta pinaattilettureseptiä – äidiltähän on ihan turha kysyä mitään reseptejä, sillä hän tekee taikinan kuin taikinan lisäillen jauhoja ja nestettä rautaisella näppituntumalla. Resepti on toisin sanottuna joka kerta vähän erilainen. 😀 Minä kuitenkin kirjasin käyttämäni jauhot tällä kertaa huolella ylös, ja tässä seuraa nyt vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut.

Vaivattomuutta arvostava (=laiska) tekee lettujen sijaan pinaattipannarin uunissa
Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin tunnustaa että olen vähän laiska paistamaan lettuja, sillä yhtä hyvin samasta taikinasta voi tehdä myös pannukakun, joka valmistuu melkein itsestään uunissa. Maku on aivan yhtä hyvä. Gluteenittomuuden lisäksi näistä pinaattiletuista tuli puolivahingossa myös vegaanisia, sillä käytin niissä kikhernejauhoja. Kikherneet ovatkin varsinasita ihmetavaraa. Säilöttyjen kikherneiden liemestä voi tehdä valkuaisvaahdon kaltaisen kuohkean vaahdon, joka sopii muun muassa vegaaniseen marenkiin, suklaamousseen ja jäätelöön. Kikhernejauho, jota näissä letuissakin käytettiin, hyydyttää lettu- ja pannaritaikinoita munan tavoin, ja siitä tehdään jopa vegaanisia munakkaita. Säilötyistä kikherneistä saa myös ruokaisan pohjan makeaan aamiaispiirakkaan. Kannattaa tutustua!

Vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut

  • 1 ps (150 g) pakastepinaattia sulatettuna
  • 3 dl kasvimaitoa (tarkista gluteenittomuus tarvittaessa, monet kauramaidot eivät ole gluteenittomia)
  • 2 dl kikhernejauhoja
  • 1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1-2 tl psylliumia – ei pakollinen, mutta helpottaa lettujen koossa pysymistä
  • Öljyä paistamiseen (jos lettujen ei tarvitse olla maidottomia/vegaanisia, suosittelen maun puolesta voita ;))

Sekoita pinaatti ja maito keskenään. Sekoita kuivat ainekset erillisessä kulhossa ja lisää ne sitten maito-pinaattiseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen turvota ja tekeytyä noin vartti. Kuumenna rasva pannulla ja lisää sitten taikinaa kuumalle pannalle. VPaista letut keskilämmöllä kypsiksi kummaltakin puolelta. Jos teet lettujen sijaan pinaattipannarin, kumoa taikina leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan (koko n. 20×30 cm) ja paista sitä uunissa 200 C asteessa 15-20 minuuttia vuoan koosta ja pannarin paksuudesta riippuen. Nauti haluamiesi lisukkeiden kera.
Lisää vegaanisia reseptejä:

Lisää gluteenittomia lettu- ja pannarireseptejä löytyy reseptihakemiston Aamiainen ja välipalat-osiosta. 😉

treeni-ja-ravinto
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.