Vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut – sopii myös pannariksi

Olin pari viikkoa sitten niiiiiin onnessani kun sain äidillä kylälillessäni äidin tekemiä pinaattilettuja. Ne olivat yksi lapsuuteni suosikkiruoista. Innostuin siitä niin että lähdin oitis kehittelemään gluteenitonta pinaattilettureseptiä – äidiltähän on ihan turha kysyä mitään reseptejä, sillä hän tekee taikinan kuin taikinan lisäillen jauhoja ja nestettä rautaisella näppituntumalla. Resepti on toisin sanottuna joka kerta vähän erilainen. 😀 Minä kuitenkin kirjasin käyttämäni jauhot tällä kertaa huolella ylös, ja tässä seuraa nyt vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut.

Vaivattomuutta arvostava (=laiska) tekee lettujen sijaan pinaattipannarin uunissa
Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin tunnustaa että olen vähän laiska paistamaan lettuja, sillä yhtä hyvin samasta taikinasta voi tehdä myös pannukakun, joka valmistuu melkein itsestään uunissa. Maku on aivan yhtä hyvä. Gluteenittomuuden lisäksi näistä pinaattiletuista tuli puolivahingossa myös vegaanisia, sillä käytin niissä kikhernejauhoja. Kikherneet ovatkin varsinasita ihmetavaraa. Säilöttyjen kikherneiden liemestä voi tehdä valkuaisvaahdon kaltaisen kuohkean vaahdon, joka sopii muun muassa vegaaniseen marenkiin, suklaamousseen ja jäätelöön. Kikhernejauho, jota näissä letuissakin käytettiin, hyydyttää lettu- ja pannaritaikinoita munan tavoin, ja siitä tehdään jopa vegaanisia munakkaita. Säilötyistä kikherneistä saa myös ruokaisan pohjan makeaan aamiaispiirakkaan. Kannattaa tutustua!

Vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut

  • 1 ps (150 g) pakastepinaattia sulatettuna
  • 3 dl kasvimaitoa (tarkista gluteenittomuus tarvittaessa, monet kauramaidot eivät ole gluteenittomia)
  • 2 dl kikhernejauhoja
  • 1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1-2 tl psylliumia – ei pakollinen, mutta helpottaa lettujen koossa pysymistä
  • Öljyä paistamiseen (jos lettujen ei tarvitse olla maidottomia/vegaanisia, suosittelen maun puolesta voita ;))

Sekoita pinaatti ja maito keskenään. Sekoita kuivat ainekset erillisessä kulhossa ja lisää ne sitten maito-pinaattiseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen turvota ja tekeytyä noin vartti. Kuumenna rasva pannulla ja lisää sitten taikinaa kuumalle pannalle. VPaista letut keskilämmöllä kypsiksi kummaltakin puolelta. Jos teet lettujen sijaan pinaattipannarin, kumoa taikina leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan (koko n. 20×30 cm) ja paista sitä uunissa 200 C asteessa 15-20 minuuttia vuoan koosta ja pannarin paksuudesta riippuen. Nauti haluamiesi lisukkeiden kera.
Lisää vegaanisia reseptejä:

Lisää gluteenittomia lettu- ja pannarireseptejä löytyy reseptihakemiston Aamiainen ja välipalat-osiosta. 😉

Kommentit (4)
  1. Kyllä maistui!
    16.2.2021, 10:59

    Pannukakkuna toteutettuna resepti oli äärimmäisen helppo ja maukas. Tämä jää perheemme ruokalistalle! 🙂 Moniallergisen taaperon vanhempana mietin, voisiko reseptiä varioida vaihtamalla pinaatin johonkin muuhun raaka-aineeseen? Olen melko kädetön keittiössä, mutta tämä pannukakku oli niin menestys, että tekisin mielelläni myös vastaavia muita välipaloja/ ruokia lapselle, joka on allerginen kotimaisille viljoille, maidolle, kananmunalle ym.

    1. Todella kiva kuulla! Tämä on tosiaan hyvin ruokaisaa ja maittavaa. 🙂 Veikkaan että muutkin raaka-aineet sopivat kyllä pinaatin tilalle – koita esimerkiksi suunnilleen samaa määrää hienoksi raastettua porkkanaa tai vaikkapa bataattisosetta.

      1. Kyllä maistui!
        25.2.2021, 18:02

        Kiitos vinkeistä, kokeilen niitä seuraavaksi vaihtelun vuoksi. 🙂

        1. Eipä kestä! Tuli muuten vielä mieleen että jos olette päässeet kikhernejauhojen kanssa vauhtiin, niin kannattaa kokeilla myös näitä viljattomia ja vegaanisia kikhernesämpylöitä. 🙂

          https://www.lily.fi/blogit/pilketta/gluteenittomat-ja-vegaaniset-kikhernesampylat/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *