Vihdoinkin kunnollista kombuchaa

Kolmas kerta toden sanoo. Ostin Turun keskiaikamarkkinoilta volgansienen, eli kombuchan (ks. Uusi lemmikkini volgansieni eli kombucha). Koitin tehdä sillä kahdesti kombuchateetä. Ensimmäisellä kerralla juomaan tuli hometta (ks. Kombuchakokeilu – kuinkas siinä sitten kävikään?). Koitin siitä huolimatta käyttää samaa sientä uudestaan. Pesin sen huolella ja pistin uuteen teehen. Tällä kertaa juomaan kasvoi vauvasieni ja se näytti oikeanlaiselta, mutta maku oli mieto. Sieni ei oikein tuntunut olevan voimissaan. Samaan aikaan sain käsiini uuden sienen netin kautta. Pistin kolmannen satsin tulemaan. Keitin teen, ja pistin toiseen lasipurkkiin vanhan sieneni, ja toiseen uuden sienen. Vanhan sienen pinta rupesi jälleen näyttämään epäilyttävältä käymisen puolessa välissä, ja se sai lopulta luvan lähteä.

29vanhakombucha.jpg
Vanha kombucha – ei hyvältä näytä

29kombucha4.jpg
Tältä sienen siisti pinta näyttää

Uusi sieni tuntuu kuitenkin toimivan. Viikon käymisen jälkeen maistelin juomaa pillillä, ja se oli jo selvästi happamampaa kuin toka satsi vanhalla sienellä. Annoin juoman käydä kaiken kaikkiaan 10 päivää ennen kuin siivilöin sen talteen. Se oli hyvää! 🙂 Vauvasieni näyttää hyvältä, ja juoma maistuu siltä miltä luulenkin että sen pitäisi maistua. Omenaviinietikkaisen simamaista. 

29kombucha1.jpg

Tämän onnistumisen jälkeen olen ehtinyt tekemään jo pari kierosta menestyksekkäästi. Olen jakanut vauvasieniä ja vanhoja sieniä eri purkkeihin, jotta saisin enemmän juomaa tuotettua. Isojen lasipurkkien puutteessa juomaa on tullut tehtyä lasituopissakin. 😉 Olen saanut huomata että jokainen satsi on aina vähän erilainen. Yhdellä kierroksella juoma muodosti todella reippaasti hiilihappoja, kun taas sen jälkeen tuotanto on ollut vähäisempää. Joillain kerroilla muodostunut hiilidioksidin on nostanut sienen peräti teestä ilmaan ja saanut sen purkkia suojaamaan pingotettuun talouspaperiin kiinni – kannattaa siis kurkata parin päivän välein mitä siellä tapahtuu, sillä ilmassa oleva vauvasieni kuivuu eikä kasva. Olen itse upotellut vauvasieniä puhtaalla pillillä ja maistellut samalla missä käymisprosessi menee. Viikossa juomasta ei tule aivan tarpeeksi hapanta minun makuuni, kaksi viikkoa on jo parempi aika. Välillä vaan en malttaisi odottaa uuden satsin valmistumista, jos vanha on tullut jo juotua loppuun. 😛

29kombucha3.jpg
Vähän enemmän hiilihappoa


29kombucha2.jpg
Vähän vähemmän hiilihappoa

Nyt kun olen tainnut saada itse peruskombuchan teon toimimaan, voisi olla aika testata eri makuvaihtoehtoja. Ehdotettu on muun muassa mansikkaa, kiiviä ja inkivääriä – nam! 🙂 Mausteita ei kuitenkaan saa missään nimessä lisätä teehen sen käymisvaiheessa. Kaikki lisät ja mausteet kuuluu laittaa vasta kun tee on valmis. Esimerkiksi antibakteerinen inkivääri saattaa tappaa sienen. Tällä hetkellä metsät pukkaavat marjoja, ja kaupat ovat täynnä mitä herkullisimpia sesonkihedelmiä, joten vain mielikuvitus on rajana mitä kombuchaansa sekoittaisi. Toisaalta, perusmakukin miellyttää kyllä minua. Lisää ehdotuksia ja reseptejä kombuchan maustamiseen otetaan vastaan, raportoin omista kokeiluistani taas myöhemmin. 😉

PS. Törmäsin myös netissä mainintaan ”kombuchaflunssasta”. Kombucha poistaa ilmeisesti tehokkaasti myrkkyjä kehosta, ja nopeasti suurissa annoksissa aloitettu kombuchanjuonti voi aiheuttaa vähän turhankin tehokkaan detoksifikaation. Se saattaa aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, päänsärkyä, väsymystä, tukkoisuutta ja kipeää oloa. Englanniksi asiasta mainitaan täällä ja täällä.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (7)
  1. Markkinoille on juuri tullut aivan mahdottoman hyvänmakuinen kotimainen uutuus. Jäin heti koukkuun! https://arctickombucha.com/

    1. Kiitos vinkistä, en olekaan vielä tutustunut. 🙂

  2. Googlelähde
    31.3.2017, 16:33

    Tuosta ”kombuchaflunssasta” sen verran, että kehon ”detoksifikaatio” on pelkästään lujassa istuva myytti. Toisin sanoen täyttä puppua. Kaikenlaiset detox tuotteet (ja väitteet) on ainoastaan alan markkinointikoneiston jylläystä.

    1. Heippa Googlelähde, kiva että poikkesit kommentoimaan! Täytyy kyllä sanoa että itselläkään ei ole juuri uskoa noihin kaupallisiin detox-tuotteisiin. Onneksi kombucha ei ole saavuttanut sellaista asemaa vaan kulkee pitkälti ihmiseltä toiselle. Ja siitä voisitten keskustella mistä ”kombuchaflunssan” oireet johtuvat ja ovatko ne vain korvien välistä. Itse en ikinä huomannut mitään, mutta sellaiselle olisi paljon muitakin syitä kuin detox.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *