Muistiinpanoja matkan varrelta: Mitä Aki Riihilahti opetti

Vikettäjä

Olen käynyt SRL:n järjestämässä vikellyksen lajiseminaarissa vuosien ajan. En kuitenkaan koskaan ole mennyt lajiseminaarien yhteydessä järjestettävään SRL:n Urheilufoorumiin, koska olen ajatellut, että se on kallis, tylsä ja ratsastajille tarkoitettu.

Tänään selvisi, että olen ollut totaalisen väärässä. Jo Urheilufoorumin toinen puhuja, entinen jalkapalloilija Aki Riihilahti oli jo yksinään 60 euron osallistumismaksun arvoinen (ja lisäksi Mia Stellberg oli tietysti yhtä mahtava kuin aina, ja ruoka oli todella tasokasta, ja sitä oli paljon). 

Keskityn tällä kertaa Riihilahteen. Hänen pyrkimyksenään oli haastaa ratsastusväkeä tuomalla ajatuksia hevoslajien ulkopuolelta, ja sen hän totisesti teki. Tässä kymmenen tärkeintä asiaa, jotka opin tämän aamupäivän aikana.

1. Keskity olennaiseen
Organisoi toiminta niin, että pääset tekemään tärkeitä asioita vahvuusalueellasi. Älä yritä tehdä itse asioita, joita muut tekevät paremmin. Sen sijaan ota rohkeasti vastuuta niissä asioissa, joissa olet vahvoilla. 

2. Älä yritä yksin
Yksinyrittäjät palavat loppuun. Yhdessä pystyy tuottamaan asioita, joita ei ole mahdollista saavuttaa yksin. 

3. Levitä hyvää fiilistä
On ihmisiä, joilta saa energiaa, ja ihmisiä, jotka vievät energiaa. Kumpi olet? Fiilis nimittäin tarttuu. Siksi menestystä kannattaa juhlia yhdessä.

4. Sitouta tärkeyden tunteella
Talkootyön aika on ohi, mutta jokainen haluaa tuntea itsensä tärkeäksi ja saada roolin osana isoa, inspiroivaa kokonaisuutta. Jokaisen pitää saada sitoutumisesta ja yhteistyöstä palkinnoksi jotakin, mutta se palkinto ei ole aina rahaa, vaan esimerkiksi tunnustusta.

5. Markkinoi tarinoilla
HJK onnistui rakentamaan 1,5 miljoonaa maksaneen harjoitushallin, koska Riihilahti sai houkuteltua FC Barcelonan pelaamaan Helsinkiin HJK:ta vastaan turinoimalla, että jos hallia ei rakenneta, jääkarhut vievät pikku futaajat harjoituskentältä kesken treenien. Sponsoroita ei kiinnosta näkyvyys (ainakaan siinä mittakaavassa, jonka me voimme tarjota) vaan tarina ja yhteiskunnallinen merkitys. 

6. Uskalla luopua
Mitään uutta ja hyvää ei saada, jos ei ensin luovuta vanhoista, lukittuneista käytännöistä. Tavoitteena on, että tehtäisiin päivittäisellä tasolla 1) oikeita asioita ja 2) oikein ja hyvin. Sen sijaan usein tehdään vääriä asioita hyvin. Eli pitää opetella pois vääristä asioista ja alkaa parantaa oikeiden asioiden tekemistä. 

7. Vaikuta vuosien päähän
Mitä aiemmin teet asioita, sitä enemmän ne tuottavat. Uskalla tehdä päätöksiä, ja erityisesti sellaisia päätöksiä, joilla on vaikutusta vuosien päähän. Tällä metodilla menestyi myös maailman parhaaksi jalkapallovalmentajaksi tituleerattu Sir Alex Ferguson.

8. Löydä ratkaisuja
Oma halu ratkaisee (ja myös Riihilahti oli muuten sitä mieltä, että halu harjoitella on parasta lahjakkuutta). Ratkaisut löytyvät kyllä, jos etsii niitä eikä tekosyitä. Jos makoillaan poterossa eikä suostuta katsomaan ympärille, rahakaan ei ratkaise mitään. Sen sijaan joskus ratkaisut saattavat löytyä sillä, että puolittaa budjetin ja miettii, mitkä ovat ne kaikkein olennaisimmat asiat. 

9. Opi muilta lajeilta
Jos on liian sisäpiirissä, sokaistuu. Oli ongelmasi mikä hyvänsä, joku muu on jo löytänyt siihen ratkaisun omalla kohdallaan. Eli kannattaa ottaa mallia muiden urheilulajien toiminnasta, ja myös ihan muiden yritysten, yhteisöjen ja ihmisten toiminnasta. Esimerkiksi kun Aki Riihilahti halusi myydä stadionin täyteen, hän kysyi neuvoa suurten rock-keikkojen järjestäjiltä, eikä pähkäillyt asiaa vain jalkapalloihmisten kesken. 

10. Aseta yksinkertaiset tavoitteet
40-sivuinen strategia ei ole strategia vaan lista kaikista asioista, joita tuli mieleen. Strategian pitää mahtua yhdelle A-neloselle. Tavoitteiden pitää olla yksinkertaisia, ja kaikkien pitää voida sitoutua niihin. Kun tavoitteet ovat selvillä, aletaan miettiä, miten niihin päästään. Eli organisaatio palvelee strategiaa eikä toisin päin. 

+ vielä yksi asia: Ole outo
Jokainen meistä on vähän erikoinen. Lakkaa ajattelemasta muiden odotuksia, ja tee omituisuudestasi vahvuutesi. Tee jotain yllättävää ja jotain ekstraa. Jos ei ole tarpeeksi häiriintyneitä ideoita, ei voi saavuttaa mitään uutta. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.