Vuoden 2021 kirjat – tsekkaa parhaat ja rimanalittajat

(Kuva: Pixabay)

Taas on yksi kirjavuosi pulkassa! Viime vuonna luin hiki hatussa vielä rakettien räiskyessä viimeistä kirjaa ja päätin tänä vuonna ottaa vähän rennommin. Elämässä myös sattui ja tapahtui kaikenlaista keskittymiskykyä vievää, ja kaiken kaikkiaan sain luetuksi ”vain” 36 kirjaa. Toisaalta onnistuin noudattamaan omaa ohjettani siitä, että kannattaa jättää ei-niin-vetävät kirjat suosiolla kesken, koska lukemisen tulee olla ensisijaisesti nautinto, ei suorittamista!

Luin tänä vuonna tuttua ja turvallista, jatkoin Harry Pottereiden kahlaamista kolmatta kertaa elämässäni sekä taivaltani Agatha Christien Hercule Poirot´n parissa (jotka ovat ainoita kirjoja, joista todella nautin äänikirjoina). Tutustuin myös itselleni aivan uuteen genreen, sarjakuvaan, eikä se olisi voinut paremmin alkaa – Riina Tanskasen Tympeät tytöt ansaitsi kantaaottavuudellaan ja upealla kuvituksellaan täydet viisi sydäntä!

Jos on pakko valita vuoden kaikkein paras lukukokemus, se olisi Deborah Feldmanin omaelämäkerta Unorthodox – Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni. Fiktiivisistä romaaneista ei saanut yksikään viittä sydäntä, mutta hyvin pärjäsivät muun muassa tarkkanäköisesti seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertova Vanessa sekä Margaret Atwoodin dystopia Orjattaresi (enkuksi tutummin Handmaid’s Tale). Iloinen yllätys oli myös yleensä inhokkigenreeni romcomiin/chicklitiin kuuluva Kimppakämppä, tietokirjoista ykköseksi nousi epäonnisesta tutkimusretkestä kertova Naparetki – Minun rakkaustarinani.

Monesti kirjoihin tarttuu suurin odotuksin, joka altistaa pettymyksille. Ihmettelin Elena Ferranten Napoli-sarjan avausosan, Loistavan ystäväni, saamaa suitsutusta, samoin Olive Kitteridge jätti yllättävän mollivoittoisen fiiliksen. Vuoden surkeimman kirjan kyseenalaiselle jaetulle ykkössijalle pääsevät puuduttava dekkari Jahti sekä vaivaannuttavan huono Bridgerton – Salainen sopimus

Lisää luettavaa löydät myös viime vuoden kirjakoosteesta! Perustin myös uuden avainsanan blogista löytyville parhaille kirjoille, jotka ovat saaneet viisi sydäntä. Ensi vuoden alussa luvassa arvostelut Johanna Pohjolan tietokirjasta Isä pullossa – matka alkoholistin mieleen ja maailmaan, sekä Kaksoisauringot-trilogian aloittavasta fantasiaromaanista Hän sanoi nimekseen Aleia. Onnellista uutta vuotta!

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *