Juoksuvuosi 2017 paketiin

Vuoden voisi laittaa pakettiin monella eri tavalla. Suurimmat saavutukset juoksussa, kisa kerrallaan tai vaikkapa kuukausi kerrallaan. Joka suhteessa tämä vuosi on ollut lyhyen juoksuharrastukseni huippuvuosi: pisimmät matkat, eniten kisoja ja eniten kilometrejä (vuosi 2016: 1501.1 km, vuosi 2017 tähän mennessä: 2123.2 km!!!). Tänä vuonna olen panostanut juoksun lisäksi myös juoksua tukevaan treenaamiseen, erityisesti kehonhuoltoon, lihaskuntoon ja venyttelyyn. Yhteensä treenitunteja onkin kertynyt huimat 416 tuntia ja 55 minuuttia, joista juoksua 258 tuntia 34 minuuttia.

Mies kertoi ystävälle juoksuistaan ja totesi, että vaimo on tänä vuonna juossut kaksi maratonia ja yhden ultramatkan. Yritin väittää vastaan, mutta sitten aloin laskeskella juoksujani ja tajusin hänen olevan aivan oikeassa. Lisäksi olen itse asiassa juossut vielä muutaman ”pikamatkan” kisan. Eihän tuo kovin paljolta monenkaan juoksuharrastajan mielestä kuulosta, mutta kun ottaa huomioon, että olen aloittanut juoksemisen hieman reilu kolme ja puoli vuotta sitten ja juossut tänä vuonna ensimmäisen maratonini, niin onhan tuossa jo aivan riittävästi :) 

Lähdin soitellen sotaan ja ennen yhtäkään kokonaisen maratonin starttia juoksin polku-ultran Kuusamossa NUTS Karhunkierrolla (53 km) toukokuussa, josta kisarapsa täällä. Nyt tuon rapsan lukeminen nostattaa oikein kylmät väreet - upea kokemus, mahtava matka ja ikimuistoisia elämyksiä. Kisan jälkeen podin kuukauden juoksijan polvea, siitäkin kokemuksesta viisastuneena ja kiitollisena.

 

Ensimmäisen sileän maratonini (kisarapsa) juoksin elokuussa Kempeleessä aikaan 3:58:42. Huikea kokemus sekin ja kun neljän tunnin haamuraja alittui heti ensimmäisellä yrityksellä, ajattelin että turha tuota lenkkiä on enää uudestaan juosta... Mutta nytpä olen ilmoittautunut rakkaan opiskelukaupunkini Oulun toukokuiselle Terwamaratonille...

Lokakuussa hipsin äänetönnä ja alkavan flunssan kourissa Vaarojen maratonin (tyhmää touhua juosta flunssassa, tiedän sen nyt enkä tee sitä enää). Jotenkin en osannut sitä edes maratoniksi ajatella, polkujuoksua kun oli, mutta niinpä se vain oli merkitty minulle ”viralliseen” tilastoon toiseksi maratoniksi tälle vuodelle. Tuosta tahtojen taistelusta ja äärimmäisen haasteellisesta taipaleesta voit lukea rapsan täältä. Maalissa muistan keuhkoja ulos yksiessäni miettineeni, että en ikinä koskaan, ikinä enää juokse kilpaa poluilla, ainakaan näillä poluilla... Nyt toivon äärettömästi saavani paikan ensi vuoden kisaan ja valloittavani Vaarat, voittavani itseni tälläkin huippurankalla reitillä, revanssin paikka siis!

Olen treenannut kisoihin, nauttinut juoksusta, aloittanut juoksuvalmennuksessa (Takomo running academy -testiryhmässä), juossut ja treenannut järkevämmin kuin yhtenäkään aikaisempana juoksuvuotenani. Silti koen olevani vasta juoksu-urani alussa. Tänä vuonna olen oppinut aivan valtavasti uutta juoksemisesta ja itsestäni juoksijana. Erityisesti olen opetellut maltillisuutta; mulle-nyt-kaikki-heti luontaisen ominaisuuteni hillitsemistä, kestävyysurheilussa sillä mentaliteetilla ei taida saada kuin vahinkoa aikaan. 

Vaikka uusia tavoitteita ja suunnitelmia tehdään vuosi kerrallaan, minun ”juoksu-urani” päätavoite on pystyä juoksemaan pitkään, kymmeniä vuosia. Erityisesti haaveilen siitä, että juoksun ilo, riemu ja nautinto säilyisivät ja osaisin juosta niin, että välttyisin loukkaantumisilta. 

Mutta nyt ”alan valmistautua”  ex tempore -uudenvuodenjuoksukisaan, toivottavasti pystyn tällä kertaa juoksemaan hyvän mielen kisan, ilman älytöntä verenmakua suussa, ilman aikatavoitteita, nautinnollisella juoksulla. Se olisikin uusi kokemus pikamatkalla (10.2 km).

Vielä viime hetken #2017bestnine - koska ilokseni sinne nousi muutama talvinen juoksukuva aivan loppuvuodesta.

 

Oikein riemullista uuden vuoden aattoa ja nautinnollisia, ihania, hikisiä, raastavia, hilpeitä - kaikenlaisia juoksukokemuksia upeaan uuteen vuoteen 2018! 

- Maijaliisa -

P.s. Ensi vuoden suunnitelmiani löydät täältä :)

Seuraathan blogini sometilejä :)

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Löydät blogini myös seuraavista portaaleista:
Blogit.fi
Bloglovin'
Blogkeen

 

Kommentit

Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa (Ei varmistettu) https://pilkkujenkanssa.blogspot.fi/

Hieno juoksuvuosi! Onnea uudelle vuodelle, kohti uusia elämyksiä! :)

Maijaliisa

Kiitos Raita :) Ihanaa uutta elämysten täyteistä juoksuvuotta sinullekin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.