Rakastuin Birkenstockeihin

Kesä on täällä, tervetuloa lämpimät kelit ja kevyet kengät! Harmi vaan etteivät sirot ja söpöt ballerinat anna jaloilleni sitä tukea mitä ne tarvitsisivat. Päivä ballerinoissa päätyy minulla tyypillisesti sukista ja rakkolaastareista huolimatta hiertymiin, rakkoihin ja kipeisiin jalkoihin ja ehkäpä selkäänkin – ihan sama onko kyseessä 20 vai 120 euron ballerinat. Olen kokeillut myös monia, monia remmillisiä sandaalimalleja siinä toivossa että jalkani saisi olla niissä rennommin, mutta huomaan silti jalkojeni lipsuvan pohjien ulkopuolelle ja kipeytyvän kun jalkoja joutuu jatkuvasti hieman jännittämään kengissä. Niinpä aloinkin alistua ajatukseen että kesäkenkäni ovat lenkkarit tai tennarit.

Ballerinat ovat ihanat, mutta pitkään en niissä viihdy

Sitten tapasin Birkenstockit.

Hankin viime vuonna ensimmäiset Birkenstockini hieman ennen pandemian alkua. Sellaiset ihan tavalliset pistokasmalliset Arizona-sandaalit kahdella remmillä. Hankin ne töissä käytettäväksi ettei jalkojen tarvitsisi hikoilla koko päivää talvikengissä, mutta pandemian alettua fiilistelinkin niitä lopulta kotioloissa. Muutaman viikon jälkeen ensimmäinen sana, joka tuli mieleen oli VAU. Jo ihan kotioloissakin Birkenstockien käyttö tuntui vähentävän jalka- ja selkäkipujani. Vaikutus tulee monesta pienestä asiasta: esim. siinäkin oli iso ero että käytin Birkenstockeja tehdessäni töitä istualtaan. Jokainen varmaan tunnistaa että kun istuu tuolilla, sukat jaloissa ja parkettilattialla, liukuvat jalat väistämättä pikkuhiljaa suuntaan jos toiseenkin, ja sitä joutuu koko ajan jännittämään lonkankoukistajiaan, jalkojaan ja selkäänsä korjatakseen asentoaan. Villasukat tietty liukuvat tavallisiakin sukkia enemmän – niin ihania kuin ne ovatkin, ne eivät auta pitämään ryhdikästä etätyöskentelyasentoa. Birkenstockit olivat jalkojeni ”ovistopperi”, joka lopetti liukumisen, asennon lipsumisen ja vähensi paikkojen jännittymistä.

Toiset Birkenstockit ulkokäyttöön ja pidemmille matkoille

Nuo ensimmäiset Birkenstock Arizonani vakuuttivat minut siitä että voisin ehkä vihdoinkin löytää myös itselleni sopivat kesäkengät, joissa jalkani pysyisivät ilman ylimääräistä jännittämistä, enkä joutuisi kärsimään myöhemmin kipeistä paikoista ja hiertymistä. Pyhitin nuo ensimmäiset Birkenstockini toimistokäyttöön, ja rupesin katselemaan kesäiseen ulkokäyttöön Birkenstockin vähän erilaisempia malleja, joissa oli lisäremmejä tuomaan lisätukea.

Birkenstockeilla jaksan kävellä koko päivän

Suosittelen kokeilemaan vaikket kamppailisikaan kesäkenkien kanssa

Birkenstockeja hankkiessa kannattaa tiedostaa että he myyvät kenkiä kapealla ja leveällä lestillä, ja jos haluat nauttia kengistäsi kunnolla, parempi valita se oikeasti itselleen sopiva lesti. Jos et pääse helposti kauppaan kokeilemaan Birkenstockeja, heidän omilta nettisivuiltaan löytyvä laskuri auttoi tunnistamaan ainakin minun kohdallani juuri oikean lestin leveyden ja kengän koon. Itselleni kapea lesti ”kovalla pohjalla” tuovat juuri sen kaipaamani tuen, mutta Birkenstockilta löytyy myös huomattavasti pehmeämpi ”soft footbed”-vaihtoehto, joka ei ”runno” jalkapohjan holvia muotoonsa ihan yhtä armotta kuin perinteiset Birkenstockit.

Kurkkaa myös nämä kesäkeleihin sopivat reseptipostaukset:

5 terveellistä jäätelöreseptiä

9 gluteenitonta raparperireseptiä

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

muoti hyva-olo ostokset terveys
Kommentit (4)
 1. Moi,

  Birkkarit ovat jalalle maailmaan parhaat! Minulla oli pari vuotta sitten juurikin kesäkenkinä Birkenstockin sandaalit, sellaiset tavalliset, kevyet, yhden soljen kengät. Kulutin ne loppuun. Nyt kun loa alkaa pitäisi metsäsätää hyvät, ”jokapaikankesäkengät”, sillä ballerinat ja korolliset kesäkengät eivät minullakaan pitkään menesty. Jalat väsyvät.

  Minna

  1. Heh, kyllä sitä tarvitsee kengät joilla jaksaa kulkea! Toki retkeilyyn ja koko päivän liikkeessä oloon lenkkarit olisivat kesäkenkiä paremmat, mutta kyllä sitä kaipaa kesällä jotain keveämpää ja ilmavampaa. Joko uudet kesäkengät löytyivät? 🙂

 2. Karoliinainen
  12.6.2021, 12:25

  Hei, kannattaa nyt tarkistaa asiantuntijalla nämä ohjeet. Itse olen siinä käsityksessä, että istuessa on lihasten kannalta hyväkin että on pientä liikettä, eikä vain ”istu ryhdikkäästi liikkumattomana”. Siksihän suositellaan tietokonetyöskentelyyn seisomapöytiä, jumppapalloja tuolin sijaan jne.

  Birkenstockit eivät myöskään ole mikään erityisen tukeva jalkine. Noissa sinun pareissasi sentään näyttää olevan nilkkaremmi, mutta erityisesti ne, jotka vain sujautetaan jalkaan, vaativat jalalta paljon ponnistelua, että pysyvät jalassa. Itse omistan muutamat ja käytän niitä tilanteissa, missä edessä on vain pientä köpöttelyä – reippaaseen kävelyyn ne eivät sovellu, pohjan korkkimateriaali kuumentuu ja tuntuu tosi ikävänä polttavana kitkana jalkapohjassa. Reippaaseen kävelyyn kuumalla kannattaa hankkia nahkapohjaiset sandaalit – tai sitten käyttää suosiolla sukkia ja umpikenkiä.

  Ballerinat puolestaan ovat ortopedien painajainen. Hinnalla ei tosiaan ole merkitystä. Kengän rakenne yksinkertaisesti on sellainen, että se ei sovellu kävelyyn, korkeintaan juhliin tai muihin tilanteisiin, joissa lähinnä halutaan näyttää söpöltä. Pysyäkseen jalassa ballerinan on pakko puristaa jalkaa siten, että jalka ei pääse kunnolla liikkumaan, ja se ei tee jalalle hyvää.

  Paras jalkine on sellainen, missä jalalle on kunnolla tilaa, jalka pääsee liikkumaan eikä ole vain tönkösti yhdessä asennossa, ja pohja joustaa niin että askelen voi ottaa luonnollisella tavalla. Tästä olisi hyvä nähdä enemmän lehtijuttuja, ikävä kyllä tosi iso osa etenkin naisille suunnatuista jalkineita on jaloille tosi haitallisia kapistuksia.

  1. Heippa, kiitos palautteesta! Yllätyin vähän kommentiasi lukiessa, sillä koen että olen kanssasi hyvin samalla viivalla, mutta se ei selvästi välittynyt kirjoituksesta. Mutta mitenpä lukija voisi tietää siitä taustasta, josta en kirjoita? Hyvä oppitunti siis minulle. 😉 Käytän siis itse 95 % ajasta lenkkareita tai vaelluskenkiä tukipohjallisilla, joten huonoista ja hyvistä kengistä on kyllä laaja kokemus. En tarkoittanut tätä kirjoitusta missään nimessä ohjeena saatikka ”terveyssuosituksena” kenellekään, vaan otsikon mukaisesti kyseessä on täysin oma kokemukseni. Realiteetti ainakin omalla ja uskon että monien muidenkin kohdalla on se, että vaikka tiedostaisi jalkojen tuen tarpeen, kaipaa kesähelteillä kevyempiä kenkiä. Siihen Birkenstockit ovat itselläni olleet 100x parempi ratkaisu kuin tavissandaalit tai ballerinat. En siis tarkoittanut että ne olisivat oikeasti tukevia kenkiä parempi ratkaisu, mutta skaalassa kesäkengät ne kyllä tuovat enemmän tukea ja istuvuutta kuin monet muut.
   Eikä tosiaan ollut myöskään tarkoitus ketään staattiseen työasentoon, mutta koen jalkojen lipsumisen liukkaalla lattialla olevan vähän eri asia. Omat lonkankoukistajani ovat nykyään huomattavasti tyytyväisemmät ja hyvä niin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *