Lemon posset-piirakkakokeilu ja jouluruokien suunnittelua

Tänä vuonna meillä on vähän erilainen joulu: vietämme sitä ensimmäistä kertaa poikaystävän kanssa ihan kaksistaan, ja vieläpä ulkomailla. Joulu ulkomailla ja ihan kaksistaan tuntuu vähän hassulta, mutta olen erityisen innoissani siitä että pääsen suunnittelemaan jouluruoat itse. Nyt kun meitä on vain me kaksi, jouluruokien suunnittelu on aika vapaata. Päätimme suosiolla ettemme lähde toteuttamaan mitään suurta, perinteistä joulukattausta, vaan valitsemme jouluruoista muutamia suosikkejamme ja teemme sen lisäksi mitä ikinä muuta himoitsemmekin. Suolaiset suosikit löytyivät aika nopeasti, mutta jouluiset jälkkärit tuottivat vähän vaikeuksia. Juustot ja riisivanukas suolakaramellikastikkeella tulevat tietysti olemaan olennaisessa osassa joulun herkutteluja, mutta haluaisin kehitellä myös uudenlaisen joulujälkkärin. Niinpä testasinkin pienin sovelluksin BBC Good Foodin sivuilta löytynyttä Lemon posset-piirakan ohjetta.

(Jos jouluruoat kiinnostavat, lue myös Gluteeniton joulu – parhaat reseptit vuosien varrelta-postaus)

lemon possetlemon posset

Lemon posset-piirakka

Pohja:

  • 200 g (gluteenittomia) pipareita tai esim. inkiväärikeksejä (ginger snaps)
  • 75 g voita

Täyte:

  • 6 dl kuohukermaa (täällä Briteissä double cream)
  • 3 luomusitruunan mehu
  • 1-2 luomusitruunan kuori hienoksi raastettuna
  • 1,5-2,5 dl sokeria (maun mukaan)

Koristeluun/tarjoiluun:

  • Tuoreita vadelmia
  • Kermavaahtoa

Jauha keksin hienoksi muruksi tehosekoittimessa (tai muovipussissa kaulimen avulla). Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Asettele leivinpaperi 18-20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan saranoiden välistä ja sipaise reunoille hieman voita. Taputtele muruseos tasaiseksi, tiiviksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille (siihen saakka mihin muruseosta riittää). Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Mittaa kattilaan kerma, sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna seosta kunnes sokeri on liuennut ja seos meinaa juuri kiehua. Tarkista että täyte on sopivan makeaa ja nosta kattila pois liedeltä. Anna sen jäähtyä huoneenlämmössä noin tunti, sekoita sitä välillä jottei pinnalle muodostu kalvoa. Lisää täytteeseen maun mukaan sitruunankuoriraastetta. Ota vuoka jääkaapista ja kumoa hieman jäähtynyt täyte pohjan päälle. Nosta vuoka takaisin jääkaappiin ja anna Lemon Posset-piirakan tekeytyä yön yli. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera.

lemon posset

Lemon posset-piirakka on herkullisen kirpeää ja kun pohjan tekee pipareista tai inkiväärikekseistä, tulee siihen hauskan jouluinen twist. Jostain syystä se ei kuitenkaan tuntunut aivan täydelliseltä joulujälkiruoalta ja jäin edelleen pohtimaan vaihtoehtoja. Blogissa on vuosien varrella ollut ties mitä herkkuja, kuten puolukkamousse karamellikastikkeella, mutta nyt haluaisin kokeilla jotain uutta ja jännittävää. Ehdotuksia? 😀

Mikä on sinun suosikkijälkiruokasi joulupöytään?

Kerron joulupöydästämme blogissa lisää, kunhan saan tämän jälkkäriongelman ratkaistua. 😉

Kokeile myös riisivanukasta suolakaramellikastikkeella:

riisivanukas suolakaramellikastikeSeuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *