Gluteenittomat ja vegaaniset kikhernesämpylät

Nyt on pitkästä aikaa uuden reseptipostauksen vuoro. Alkuvuodesta olen ollut paljon työmatkoilla ja reseptikehittely on ollut siten enemmän tai vähemmän tauolla. Aikaisemmin julkaistut reseptipostaukset löytyy aiheittain ja aakkosjärjestyksessä reseptihakemistosta – niillä toki pärjää jo varsin pitkään – mutta välillä on kiva kokeilla jotain uuttakin. Itse lähdin tällä kertaa hakemaan uusia käyttötapoja kaapissa odottaville kikhernejauhoille. Ne sopivat hyvin gluteenittomiin ja vegaanisiin pinaattilettuihin, ja olen kuullut niitä kehuttavan vegaanisissa munakkaissakin. Tällä kertaa vuoroon pääsivät kuitenkin gluteenittomat ja vegaaniset kikhernesämpylät. Kikhernejauhot ovatkin kätevä tapa lisätä leivonnaisiin proteiinia ja samalla parantaa koostumusta!

Gluteenittomat ja vegaaniset kikhernesämpylät

  • 1/2 l 40-asteista vettä
  • 1 ps (11 g) kuivahiivaa
  • 2 tl vaahterasiirappia tai sokeria (saa olla ihan tavallistakin, tai sitten esim. kookossokeria tai raakaruokosokeria – ei ole tarkkaa)
  • 8 tl psyllium-jauhetta
  • 2 tl suolaa
  • 5 dl kikhernejauhoja
  • 1,25 dl tapiokatärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Jos käytät vaahterasiirappia, lisää se lämpimän veden joukkoon, jos sokeria, sekoita se kuiva-aineisiin. Sekoita kuivat ainekset veden joukkoon esimerkiksi puuhaarukan avulla. Sekoita viimeisenä joukkoon oliiviöljy. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa puolesta tunnista tuntiin. Pyörittele taikinasta kostein käsin sämpylöitä ja asettele ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista sämpylöitä uunissa 200 C asteessa noin 15-20  minuuttia. Valmiit sämpylät ovat väriltään kullanruskeita ja niiden kuuluu olla pohjasta kiinteitä/kovia (ei nyt kovia, mutta ehkä saatte kiinni siitä mitä tarkoitan). Anna sämpylöiden jäähtyä ennen leikkaamista. Nauti kikhernesämpylät haluamiesi päällysteiden kera. Sämpylöitä voi myös pakastaa.

Kikhernesämpylöiden resepti on pienin muutoksin Outi Rinteen Lohturuokaa-kirjasta, jonka resepteistä blogissa on jo aiemmin ollut bataattimutakakku ja pipariproteiinipallot.

Lisää gluteenittomia leipäreseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Kokeile myös kikhernejauhoista tehtävää gluteenitonta ja vegaanista pinaattipannaria:

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Viikonloppu Kööpenhaminassa

Huh, kuinka koronatilanne ja suhtautuminen matkustamiseen on muuttunut nopeasti viime viikkoina! Olin helmikuussa työmatkalla Saksassa (ks. Työmatkoja ja työhaastatteluja) eikä silloin kukaan tuntunut vielä pelkäävän Koronaa. Saksassa oli juuri raportoitu pari hassua tartuntaa, nyt vahvistettuja tapauksia on ainakin. Viime viikon alussa olin työmatkalla Kööpenhaminassa ja silloin korona-tiedotteita näkyi jo lentokentillä, mutta matkojen perumisesta ei puhuttu. Tällä viikolla tilanne onkin sitten muuttunut täysin. Donald Trump asettaa äärimmäisiä lentorajoituksia, Suomen hallitus kehottaa välttämään turhaa matkustamista ja tällä viikolla yliopistollammekin otettiin käyttöön matkustusta ja liikkuvuutta rajoittavia toimia. Mutta muistellaan nyt sitten vielä hetki mitä tapahtui vajaat kaksi viikkoa sitten – se taisikin olla viimeinen työmatkani vähään aikaan…

Viihtyisä ja kotoisa Kööpenhamina

Kööpenhamina miellytti silmää, ja se tuntui ”ilmavalta” ja helposti lähestyttävältä, vaikka kyseessä onkin iso kaupunki. Paljon kauniita kivi- ja tiilitaloja, leveät kadut, ei mitään pilvenpiirtäjiä. Sieltä täältä löytyi paikkoja, joissa paikalliset graffititaiteilijat olivat vähän innostuneet, mutta keskusta-alue yllätti positiivisesti siisteydellään. Kööpenhaminassa tuntuu liikkuvan melkeinpä enemmän pyöriä kuin autoja, ja Nyhavnin värikkäät talot näyttävät pirteiltä sateessakin.

Keskustassa oli myös kiva kauppahalli ja tori – Torvehallerne, joka sijaitsee lähellä Norreportin asemaa. Paikka oli todella viihtyisä ja siellä pystyi syömään niin suolaista kuin makeaakin. Tanskalaiset smørrebrødit olivat kyllä houkuttelevan näköisiä, mtuta päädyin syömään viljattomaan ja maidottomaan ruokaan erikoistuneen Palæo-ketjun burgerin. Jälkkäriksi ostin macaron-leivoksia ja kahvin. Tässä tuli hienosti esiin myös Kööpenhaminan hintataso, joka on kyllä Suomea korkeammalla: burgeri maksoi 21 € ja suodatinkahvi ja kuusi macaron-leivosta 14 €.

Tykkäsin Kööpenhaminasta todella paljon. Vaikka kyseessä olikin työmatka, ehdin viettämään myös päivän siellä asuvan kaveripariskunnan kanssa. Lämmittelimme sateessa Bastard Caféssa-lautapelikahvila-/baarissa, joka oli kerrassaan mainio konsepti: lautapelejä, laaja juomatarjonta ja rentoa ruokaakin näyttä olevan saatavilla. Lautapelejä oli valtava valikoima: osa niistä oli saatavilla ilmaiseksi (kuten esimerkiksi meidän pelaama Menolippu), mutta jotkut niistä sai käyttöönsä erillisellä maksulla tai kuukausimaksulla, kuulemma. Paikka on hyvin suosittu, eikä sinne oikein kehtaa mennä varaamaan pöytää ilman että pelaisi. Kunpa tällaisia paikkoja tulisi Suomeenkin!

Jos jokin yllätti minut Kööpenhaminassa, niin se oli kyllä kauppojen aukioloajat. Keskustassakin suurin osa kaupoista tuntui sulkevan ovensa klo 18 illalla. Keskustassa oli hiljaista arki-iltoina. Tanskalaiset taitavat tykätä hyggeilla kotona? 😉 Haluaisin joka tapauksessa käydä Kööpenhaminassa toistekin paremmalla ajalla – todella kiva kaupunki kaiken kaikkiaan!

Lisää reissujuttuja löytyy Matkustaminen-hakemistosta.

Hyvinvointi