Tattaririeska – maailman helpoin gluteeniton leipä
Kerroin aiemmin keväällä blogissa että minä elän parhaillaan puurokautta. Se sai ehkäpä kipinänsä Puuron uusi aika-kirjasta, ja on sittemmin näkynyt resepteinä (raparperipullapuuro ja suklaa-tattaripuuro suolakaramellikastikkeella) sekä ruokapäiväkirjoissa (toukokuu, kesäkuu). Kaappieni puuroainesten määrä on samalla moninkertaistunut ja erilaisia suurimoita ja hiutaleita löytyy nyt moneen lähtöön. Yhtenä uusista raaka-aineista kaappeihin on päässyt tattarihiutaleet, joista syntyykin aivan mahtava tattaririeska!
Suklaa-tattaripuuro taateli-suolakaramellikastikkeella
Tässä on oikeastaan ehtinyt vierähtämään yllättävän pitkä aika ilman että blogiin on tullut uusia leipäreseptejä. Suosin kuitenkin satokauden mukaista syömistä ja niinpä haluaisinkin tässä kohtaa muistuttaa blogin lukijoita herkullisista kesäkurpitsaleivistä: kesäkurpitsa-siemensämpylöistä ja kesäkurpitsavuokaleivästä. Niin meheviä ja herkullisia! Lisäksi jauhopeukalon kannattaa kokeilla myös kesäkurpitsa-tuplasuklaabrownieta ja kesäkurpitsa-punaherukkakakkua. Kaikki reseptit ovat viljattomia ja gluteenittomia.
Herkulliset kesäkurpitsa-siemensämpylät
Mehevä kesäkurpitsa-punaherukkakakku
Tattaririeska on uskomattoman helppo tehdä: siihen tarvitaan vain tattarihiutaleita ja nestettä, esimerkiksi jugurttia, ja mausteeksi hieman suolaa. Ei leivinjauhetta, soodaa, psylliumia tai mitään gluteenittomia jauhoseoksia. Ainekset sekaisin, uuni kuumenemaan ja taikina muotoillaan ympyräksi leivinpaperille ja pian uunista tuleekin ulos jo valmis tattaririeska, joka on muuten ihan törkeän hyvää lämpimänä voin ja juuston kanssa. Poikaystäväkin tykkää ja jonottaa jo omaa rieskanpuolikastaan lämpimänä syötäväksi kun sellainen menee uuniin. 😉
Tattaririeska – maailman helpoin gluteeniton leipä
- 4 dl tattarihiutaleita
- 3 dl maustamatonta jogurttia (myös kasvijogurtti, kermaviili ja kookosmaito toimivat)
- ½ tl suolaa
Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Pistä uuni kuumenemaan 250 C asteeseen ja anna taikinan tekeytyä sen aikaa. Muotoile taikina yhdeksi tai kahdeksi ympyräksi leivinpaperilla peitetylle pellille. Jos taikina tarttuu käsiin, kostuta kätesi vedellä! Tämä vähentää tarttumista. Voit vetää taikina ympyröihin kevyet urat ja jakaa sen sektoreihin taikinapyörällä tai pitsaleikkurilla. Paista rieskoja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Tattaririeska on parasta lämpimänä. 😉
Vinkki: Halutessasi voit lisätä taikinaan myös hieman haluamaasi kasvi- tai yrttijauheta, kuten eismerkiksi pinaatti-, nokkos- tai lehtikaalijauhetta. Minulla oli itse asiassa tässä kuvatussa versiossa hieman nokkosjauhetta, mikä teki väristä hieman vihertävän, mutta ei maistunut lainkaan. 🙂
Lisää gluteenittomia ja viljattomia leipäreseptejä löytyy Leivät ja leivonnaiset-hakemistosta.
Seuraa blogia:
Vau, kiitos! Tosi hyvää! Mitenhän tämän säilyvyys?
Yleensä teen tätä kerralla syötävän määrän, sillä tuore, lämmin leipä on parasta, mutta kyllä se pari päivää pussissa pärjäilee.
Todella maukasta. Jo useita vuosia olen paistanut ja syönyt lähes ainoana leipänäni tätä tattaririeskaa. Pari kertaa olen viimeviikkoina kokeillut gluteenittomia kaurahiutaleita samalla reseptillä.
Hyvää on sekin, mutta joku ikiaikainen mummolan tuoksu vai onko vain oma tottumuksen….tattaririeska on parempaa!
Kaura on kyllä myös hyvää, mutta tattarissa on kyllä ihan oma karaktäärinsä. 🙂