Juoksuvuosi 2020

Otsikko kertoo juoksuvuodesta, mutta onneksi vuoteen on mahtunut paljon muutakin liikuntaa kuin vain juoksua. Erityisen iloinen olen siitä, että vaikka varsinaiset juoksukilometrit eivät aivan vastaa viime vuotta, kokonaisuudessaan liikuntaa on tullut ajallisesti ja kilometrimäärällisesti selvästi enemmän kuin viime vuonna.   Liikunta on siis ollut monipuolisempaa ja olen panostanut toivottavasti ja statiikankin mukaan enemmän peruskunnon kasvattamiseen myös kävellen ja sauvakävellen. Kroppa on pysynyt ehjänä koko vuoden ja olen päässyt liikkumaan aktiivisesti muutamaa flunssaa lukuunottamatta koko vuoden ajan.

Kun vertaan tämän ja edellisen vuoden  juoksu + kävelykilometrejä  – huomaan,  että vuonna 2019 näitä kertyi yhteensä 2693.6 kilometriä ja tunteja näihin käytin  349 tuntia 31 minuuttia. Juoksua viime vuoteen kertyi noista kilometreistä suurin osa; 2517.5 km. Tänä vuonna kilometrejä juoksusta ja kävelystä on kertynyt yhteensä  2939.2 kilometrejä ja aikaa näihin liikkumisiin käytin 395 tuntia 13 minuuttia, kilometreistä juoksua oli 2263.4 kilometriä.

Tammikuu

Liikuntakilometrejä kuukauteen kertyi 284.4, joista juoksua oli 181.6 kilometriä. Aikaa liikkumiseen käytin 50 tuntia 3 minuuttia. Juoksun lisäksi harrastin hiihtoa, kävelyä, ulkoliikuntaa lähinnä kolaten ja lihaskuntoharjoittelua niin coretreenin kuin muun kuntopiirin muodossa sekä liikkuvuustreeniä. Tällä samalla setillä on mentykin  sitten lähes koko vuosi.

Helmikuu

Helmikuussa kokonaiskilometrit olivat 243.5, joista juoksua oli 151.7 kilometriä. Aikaa liikkumiseen sain käytettyä 40 tuntia 39 minuuttia. Helmikuu meni lumisissa merkeissä ja se oli vähän niinkuin välikuukausi vuoden kulussa. Kuukausi oli vielä aivan tavallinen Kainuussa eikä tulevasta ollut oikein edes ymmärrystä.

Maaliskuu

Kilometrejä kuukauteen tuli 201.9, joista juoksuakin jopa 97.4 kilometriä. Aikaa liikkumiseen käytin  28 tuntia 11 minuuttia. Sanon juoksua jopa, sillä ensimmäiset 15 päivää kuukaudesta olin juoksematta, koska podin alkukuusta aivan massiivista flunssaa. Flunssan hellitettyä pidin taukoa juoksusta reilun viikon ja kävin rauhallisilla kävelylenkeillä ennen siirtymistä takaisin juoksuun.

Maaliskuussa siirryttiin etäkouluun perheessämme ja koko Suomessa, minä jatkoin töitä toimistolla, mutta kaikki asiakassuhteet toteutettiin etäyhteydellä. Nyt tuntuu tuota aikaa muistellessa olo jotenkin epätodelliselta, mutta ihmeesti siitäkin selvittiin.

Huhtikuu

Huhtikuussa otin sitten takaisin maaliskuun ’löysäilyä’ ja pistin oikein urakalla vauhdiksi, kokonaiskilometrejä kertyi 453.1 ja juoksuakin 254.6 kilometriä. Aikaa liikuntaan kului 58 tuntia 6 minuuttia. Maaliskuun lopussa ja huhtikuussa kilometrejä kertyi siitä, että työpäivinä pyöräilin töihin ja takaisin kotiin. En tarvinnut autoa liikkumiseen työpisteestä toiseen päivän aikana, vaan toteutin työni etäyhteydellä toimistosta käsin. Silloin oli helppoa kulkea toimistolle pyöräillen. Nautin kovasti tästä vaihtelusta harjoitteluun, johon sain hyvän lisän arkiliikunnasta pyöräillen. Huhtikuussa juoksin elämäni ensimmäisen virtuaalikisan NUTSin järjestämän pääsiäispolkujuoksun muodossa.

Toukokuu

Myös toukokuussa pyöräilin töihin työpäivinä, tein myös pari pidempää pyörälenkkiä muutenkin.  Kävelemässä kävin reilun 90 kilometrin edestä. Kilometrejä kuukauteen kertyi kokonaisuudessaan huikeat 525.8, joista juoksua oli 175 kilometriä. Aikaa liikkumiseen sain käyttää 57 tuntia 54 minuuttia. Huhti-toukokuussa kärsin allergiaoireista ja jouduin lääkitsemään itseäni, jotta oireet eivät olisi mahdottomia. Joko lääkkeistä tai allergiasta johtuen syketaso lähti laukalle ja jouduin ottamaan hetken rauhallisemmin juoksun osalta. Pohdin myös, että saisinko valmentajan ottamalla järkeä treeneihini. Toukokuulta peruuntui suunniteltu NUTS karhunkierros 55 kilometriä. Ihmeen vähän kisojen peruuntuminen sitten loppujen lopuksi kuitenkaan harmitti, jotenkin sitä ajatteli, että vuosi sinne tai tänne ei elämää kaada, ei edes juoksuhommissa 😀.

Kesäkuu

Kesäkuun kilometreissäkin näkyy työmatkapyöräilyt. Kokonaisuudessaan kilometrejä kertyi 509, joista juoksua oli 232.1 kilometriä. Liikkumiseen sain aikaa käytettyä  60 tuntia 19 minuuttia. Kesällä ulkoliikuntaan peruskestävyystreenin osalta kuului olennaisesti myös ruohonleikkuu ja pyöräily muutenkin kuin töihin. Helle helli meitä Kainuulaisia jo ennen juhannusta, ilma ja vesi oli niin lämmin, että tällainen vilukissakin pulahti veteen viilentämään kehoa kesken lenkin useammallakin lenkillä.

Heinäkuu

Heinäkuu oli meidän perheen lomakuukausi. Hämmästyttävästi kaiken lomailun keskellä ehdin liikkua 351.7 kilometriä aikaan 54 tuntia 32 minuuttia ja juoksua noista kilometreistä oli 288.2 kilometriä. Kävimme retkeilemässä Hossan kansallispuistossa, minä juoksemassa Hetta-Pallas vaellusreitillä ja lomailemassa Senjan saarella Norjassa, erityisen huikea retki oli Hestenin valloitus. Norjan reissu oli aivan mahdottoman upea kokemus – toivon todella, että vielä lähivuosina pääsisimme uudelleen Norjaan ja kävisimme huiputtamassa kotimaassa Saanan, kun tämän kesän reissulla Saanan valloitus jäi väliin.

Elokuu

Elokuu meni ohi melkein huomaamatta, alkukuusta olin vielä lomalla ja töiden ja lasten joulun aloittaminen vei huomion kaikesta muusta arjessa.  Silti ehdin liikuttaa itseäni 388.9 kilometriä aikaan 53 tuntia 12 minuuttia, juoksua kilometreistä oli 201 kilometriä. Elokuu on vuodessa yksi suosikkikuukausistani. Jotenkin uuden alku on aina sykähdyttävää ja elokuussa se tapahtuu monin tavoin. Kesää on vielä selvästi jäljellä  mutta aavistus syksystäkin on ilmassa, koulut alkavat, uusi työkausi alkaa ja minulla myös uusi elämäni vuosi.

Syyskuu

Syyskuussa jouduin hieman himmailemaan juoksuista, koska keventelin treenejä ennen maratonia. Tässä kuussa juoksin vuoden ainoan virallisen lappujuoksun Oulussa Terwamaratonilla. Jotenkin tuntuu, että kisojen puuttumisen vuoksi vuodesta on tullut varsin ehjä ja tasapainoinen treenivuosi. Olen kyennyt treenaamaan monipuolisesti, eikä pitkiä taukoja ole tarvinnut jättää palautumista varten. Jos olisin heinäkuussa ’juossut’ suunnitellun sadan kilometrin polku-ultran, olisin siitä palautellut itseäni varmasti vielä syyskuussakin. Tällainen lähes kisatun vuosi onkin ollut hyvää pohjien rakentelua sitten tulevaa vuotta varten. Syyskuussa liikuin 257.7 kilometriä aikaan 32 tuntia 49 minuuttia, juoksua kuukauteen tuli 155.2 kilometriä.

Lokakuu

Lokakuussa palauttelin syyskuun lopussa olleelta maratonilta ja pohdin, miten palautuminen onnistua meneekö palutuminenkin suorittamiseksi. Maratonin jälkeen syketaso ei oikein tuntunut vastaavan lenkin rasittavuutta ja siitäkin syystä oli aihetta loka-marraskuun vaihteessa pitää taukoa juoksusta, tätä taikoa kutsuin ylimenokaudeksi. Kaksi viikkoa on aika lyhyt ylimenokausi, mutta parempi sekin, kuin ei mitään… Lokakuun liikuntakilometrit olivat 204.2 kilometriä aikaan 32 tuntia 4 minuuttia, juoksua kilometreinä kertyi 113.8 kilometriä.

Marraskuu

Marraskuun alku oli rauhallista liikuntaa ylimenokautta viettäen. Levosta ponnistin sitten saman tien valmentajan kelkkaan, sillä voitin Instagram-arvonnassa itselleni kuukauden juoksuvalmennuksen. Oli todella mahtavaa, kun sain valmiin ohjelman ja sain vain toteuttaa sitä. Ohjelma monipuolisti heti harjoitteluani ja sauvakävelykin ilmestyi peruskuntoharjoitteluun pitkiksinä. Kuukauden kokonaiskilometrit olivat  218  aikaan 36 tuntia 20 minuuttia, juoksua  kilometreistä oli 127.4 kilometriä.

Joulukuu

Joulukuulle mahtuivat valmennusohjelman määräviikko, yli 80 kilometriä juoksua ja ohjelman kevyt    viikko. Juoksuvalmennuksen päätyttyä olen treenaillut aivan oman mieleni ja haluni mukaan. Halua on juoksuun taas ollut. Kokonaisuudessaan joulukuuhun on tullut kilometrejä 296 kilometriä ja juoksua 272.8 kilometriä. Aikaa kaikkeen liikkumiseen on joulukuussa kulunut 40 tuntia 39 minuuttia. Joulukuussa liikkuminen on ollut jotenkin erityisen rentoa ja riemullista. Tammikuussa alan sitten systemaattisemmin treenaamaan kohti ensi vuoden päätavoitetta heinäkuista NUTS Pallas – Ylläs 100 kilometrin polku-ultraa. Ensi vuoden suunnitelmiin kuuluu myös NUTS Karhunkierroksen 55 kilometriä poluilla toukokuussa. Muita suunnitelmia en olekaan vuodelle tehnyt, tuo 100 kilometrin polku-ultra on niin iso rypistys, etten voi tietää kuinka paljon aikaa palautumiseen tarvitsen.

Vuoden viimeisiä päiviä olemme viettäneet täällä Muoniossa nauttien kaamoksen ihmeellisyydestä ja hyvästä seurasta. Nyt on hyvä aika vain nauttia vuodenvaihteen sinisyydestä ja perheen yhdessäolosta 💙.

Riemua, rauhaa ja parempaa uutta vuotta kaikille toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä  sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *