Maailman paras gluteeniton lasagne – salaisuutena raikkaampi valkokastike

En ole ennen ollut mikään lasagne-fani. Äitini koki sen niin työlääksi (varmaan sen valkokastikkeen takia) tehdä että muistan syöneeni sitä kotona kerran tai kaksi, ja koulun lasagne oli vähän ällöä ja tunkkaisen makuista (lähinnä taas se valkokastike), vaikka en olekaan ollut ikunä mitenkään supernirso (ks. Mistä nirsoilin lapsena – ja ehkä vähän vieläkin). Lasagne nousi kuitenkin esille kun suunnittelimme poikaystävän kanssa meal prep-ruokalistoja ja mitä tulevalla viikolla syötäisiin. Hänelläkin oli valkokastikkeesta vähän samanlaiset fiilikset, eikä perinteinen vehnäjauhoilla suurustettu bechamel-kastike muutenkaan sopisi gluteenittomaan lasagneen. Jonkin aikaa reseptejä googlailtuani törmäsin Soppa365:ssä kevyt lasagnen reseptiin, jossa valkokastike olikin maidon ja vehnäjauhon sijaan rahkapohjainen ja sitä oli pakko lähteä kokeilemaan ja soveltamaan. Lopputuloksena syntyi maailman paras gluteeniton lasagne, jonka salaisuus piilee juurikin siinä valkokastikkeessa, joka on kaikkea muuta kuin tunkkainen.

Tämä gluteeniton lasagne on herkullisuuden lisäksi myös kaikkea muuta kuin työläs: harhaluulo nro 2 selätetty.  Valkokastikkeen keittelyn sijaan sen ainekset voi vain sekoittaa keskenään ja jauhelihakastikkeen valmistaminen nyt hoituu yleensäkin käden käänteessä. Lisäksi tykkäämme tehdä lasagneen paksut kerrokset juurikin sitä tomaattista jauhelihakastiketta. Välillä kerrosten väliin tulee pilkottua myös kirsikkatomaatteja. Näin syntyy raikkaampi, maailman paras gluteeniton lasagne – meidän uusi lempiruoka. 😉

Paras gluteeniton lasagne raikkaammalla valkokastikkeella

Reseptistä syntyy kaksi n. 20 x 30 cm uunivuokaa kahdella kerroksella

Jauhelihakastike:

  • 800 g jauhelihaa (esim. 10 % rasvaista naudan jauhelihaa)
  • 2 tlk (500 g kpl) tomaattimurskaa
  • 2-3 sipulia
  • 3-6 valkosipulinkynttä (maun mukaan, minä tykkään laittaa reippaasti
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 3 lihaliemikuutiota (voit korvata myös maun mukaan lisätyllä suolalla)
  • 2-3 rkl balsamicoa
  • 1 rkl hunajaa
  • Hieman cayennepippuria, chilijauhetta tai sriracha-chilikastiketta
  • 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna (ei pakollinen)
  • Oliiviöljyä vuokaan

Valkokastike:

  • 4 dl kermaa
  • 500 g maitorahka
  • 4 rkl kalakastiketta tai soijakaistetta (usko tai älä – kalakastike toimii tässä ihmeen hyvin)

Lisäksi

  • 200 g maukasta juustoa raastettuna (esim. puna-/mustaleima Emmentalia tai parmesaania)
  • 1 pkt (250 g) gluteenittomia lasagnelevyjä (esim. Urtekram tai Semper)

Aloita valmistamalla jauheliha. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Murustele joukkoon myös liemikuutiot (HUOM. maustetut tomaattimurskat saattavat sisältää valmiiksi suolaa). Lisää sipulien kypsyttyä mausteet, tomaattimurska, balsamico ja hunaja. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja valmista sillä aikaa valkokastike sekoittamalla sen ainekset keskenään.

Kokoa lasagne. Voitele kaksi suurehkoa uunivuokaa oliiviöljyä. Levitä vuoan pohjalle kerron jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevyjä ja levyjen päälle valkokastiketta. Jatka niin monta kerrosta kuin vuokaan mahtuu. Lopeta valkokastikkeeseen ja levitä sen päälle kerros juustoraastetta. Paista uunissa 175 C asteessa noin 45 minuuttia. Voit peittää vuoan foliolla jos juusto meinaa ruskistua liikaa. Kokeile lasagnelevyjen kypsyys haarukalla. Anna lasagnen vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.si

Katso myös maailman helpoin makaronilaatikko ilman makaronien keittämistä ja blogin suosituin resepti, jauheliha-kesäkurpitsavuoka 😉

Lisää reseptejä niin arkeen kuin juhlaankin löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (13)
  1. Hei, missä vaiheessa reseptissä mainitut puolikkaat kirsikkatomaatit lisätään? Laitetaanko ne vuokaan kypsentämättöminä jauhelihan päälle, vai keitetäänkö tomaattikastikkeen mukana? Varmasti molemmilla tavoilla tulee hyvää! Kokeilen tänään ensimmäistä tapaa.

  2. Lasagne on itselle bravuuri ja onnistuu aina 10+. Lempiruokaa! Tosin se on ollut aikaa vievää puuhaa, juuri tuon valkokastikkeen ansiosta ja on tullut tehtyä sitä suhteellisen harvoin.
    Oli ilo löytää tämä resepti, kyllä oli helppoa valmistaa!

    Sen verran muunsin raaka-aineita, että tein sen tummaan soijarouheeseen, joka oli kunnolla vahvasti maustettu. Tomaattimurskan sijaan käytin Mutin kokonaisia tomaatteja (frendi aikoinaan vinkkasi, että kokonaiset ovat laadukkaampia kuin murskattuna) ja yhden purkin Mutin kirsikkatomaatteja.
    Juustoraastetta laitoin jokaisen valkokastikekerroksen väliin. Juustossa en juuri pihtaa. Senkin takia on hyvä tehdä tätä harvakseen😉

    1. Hyvä lasagne on kyllä parhautta! Itselläkin tuo valkokastike oli pitkään se kynnyskysymys tai pullonkaula, mutta tämä helppo versio tekee lasagnen tekemisestä kyllä paljon miellyttävämpää. 🙂 Kiva kuulla että sinäkin tykkäsit reseptistä, tuunauksesi kuulostavat erinomaisilta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *