Maailman paras gluteeniton lasagne – salaisuutena raikkaampi valkokastike

En ole ennen ollut mikään lasagne-fani. Äitini koki sen niin työlääksi (varmaan sen valkokastikkeen takia) tehdä että muistan syöneeni sitä kotona kerran tai kaksi, ja koulun lasagne oli vähän ällöä ja tunkkaisen makuista (lähinnä taas se valkokastike), vaikka en olekaan ollut ikunä mitenkään supernirso (ks. Mistä nirsoilin lapsena – ja ehkä vähän vieläkin). Lasagne nousi kuitenkin esille kun suunnittelimme poikaystävän kanssa meal prep-ruokalistoja ja mitä tulevalla viikolla syötäisiin. Hänelläkin oli valkokastikkeesta vähän samanlaiset fiilikset, eikä perinteinen vehnäjauhoilla suurustettu bechamel-kastike muutenkaan sopisi gluteenittomaan lasagneen. Jonkin aikaa reseptejä googlailtuani törmäsin Soppa365:ssä kevyt lasagnen reseptiin, jossa valkokastike olikin maidon ja vehnäjauhon sijaan rahkapohjainen ja sitä oli pakko lähteä kokeilemaan ja soveltamaan. Lopputuloksena syntyi maailman paras gluteeniton lasagne, jonka salaisuus piilee juurikin siinä valkokastikkeessa, joka on kaikkea muuta kuin tunkkainen.

Tämä gluteeniton lasagne on herkullisuuden lisäksi myös kaikkea muuta kuin työläs: harhaluulo nro 2 selätetty.  Valkokastikkeen keittelyn sijaan sen ainekset voi vain sekoittaa keskenään ja jauhelihakastikkeen valmistaminen nyt hoituu yleensäkin käden käänteessä. Lisäksi tykkäämme tehdä lasagneen paksut kerrokset juurikin sitä tomaattista jauhelihakastiketta. Välillä kerrosten väliin tulee pilkottua myös kirsikkatomaatteja. Näin syntyy raikkaampi, maailman paras gluteeniton lasagne – meidän uusi lempiruoka. 😉

Paras gluteeniton lasagne raikkaammalla valkokastikkeella

Reseptistä syntyy kaksi n. 20 x 30 cm uunivuokaa kahdella kerroksella

Jauhelihakastike:

  • 800 g jauhelihaa (esim. 10 % rasvaista naudan jauhelihaa)
  • 2 tlk (500 g kpl) tomaattimurskaa
  • 2-3 sipulia
  • 3-6 valkosipulinkynttä (maun mukaan, minä tykkään laittaa reippaasti
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 3 lihaliemikuutiota (voit korvata myös maun mukaan lisätyllä suolalla)
  • 2-3 rkl balsamicoa
  • 1 rkl hunajaa
  • Hieman cayennepippuria, chilijauhetta tai sriracha-chilikastiketta
  • 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna (ei pakollinen)
  • Oliiviöljyä vuokaan

Valkokastike:

  • 4 dl kermaa
  • 500 g maitorahka
  • 4 rkl kalakastiketta tai soijakaistetta (usko tai älä – kalakastike toimii tässä ihmeen hyvin)

Lisäksi

  • 200 g maukasta juustoa raastettuna (esim. puna-/mustaleima Emmentalia tai parmesaania)
  • 1 pkt (250 g) gluteenittomia lasagnelevyjä (esim. Urtekram tai Semper)

Aloita valmistamalla jauheliha. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Murustele joukkoon myös liemikuutiot (HUOM. maustetut tomaattimurskat saattavat sisältää valmiiksi suolaa). Lisää sipulien kypsyttyä mausteet, tomaattimurska, balsamico ja hunaja. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja valmista sillä aikaa valkokastike sekoittamalla sen ainekset keskenään.

Kokoa lasagne. Voitele kaksi suurehkoa uunivuokaa oliiviöljyä. Levitä vuoan pohjalle kerron jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevyjä ja levyjen päälle valkokastiketta. Jatka niin monta kerrosta kuin vuokaan mahtuu. Lopeta valkokastikkeeseen ja levitä sen päälle kerros juustoraastetta. Paista uunissa 175 C asteessa noin 45 minuuttia. Voit peittää vuoan foliolla jos juusto meinaa ruskistua liikaa. Kokeile lasagnelevyjen kypsyys haarukalla. Anna lasagnen vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.si

Katso myös maailman helpoin makaronilaatikko ilman makaronien keittämistä ja blogin suosituin resepti, jauheliha-kesäkurpitsavuoka 😉

Lisää reseptejä niin arkeen kuin juhlaankin löytyy reseptihakemistosta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Kommentit (8)
  1. Onpa helmi reseptiksi. Aivan huomattavan hyvä resepti, joka on vielä valkokastikkeen valmistuksenkin kannalta häkellyttävän yksinkertainen. Olen korvannut kerman Plantin kauravalmisteella. Toimii.

    1. Kiitos mahtavasta palautteesta. 🙂 Itsellekin juuri tuo valkokastikkeen helppous on syy miksi tästä reseptistä on tullut yksi suosikeistani. Plantin kauravalmiste kuulostaa oivalta vaihtoehdolta!

  2. Hei!

    Kiinnostava ohje, testaan ehdottomasti! Kysyisin rahkasta ja kermasta, mitä tuotteita käytit? Ruokakermaako vai muuta? 🤔 Kiitos jo etukäteen!

    1. Kiva että resepti kiinnosti! 🙂 Tätä lasagnea tehdään meillä aika usein ja vaihtelen rahkaa ja kermaa sen mukaan mitä kaapissa sattuu milloinkin olemaan. Rahkoissa ei nyt ole sen suurempia eroja (useimmiten meillä on varmaan Pirkka- tai Rainbow-rahkaa), ja kermana olen käyttänyt niin tavallista kuohukermaa kuin ruokakermaakin – pari kertaa olen korvannut kerman jopa kookosmaidolla, ja tästä tuli poikaystävän suosikki – kookos ei maistunut juurikaan. 😀 Yllätys yllätys, rasvaisempi kerma tuntuu tekevän lopputuloksesta herkullisempaa, joten suosittelen tavallista kuohukermaa jos et erityisesti halua käyttää ruokakermaa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *