Kesä ja kasvikset: kolme wokia

En ole intohimoinen ruoanlaittaja enkä taatusti kokkina luovimmasta päästä. Minulle ruoanlaitto on kotityö, ei harrastus. Ajattelen kuitenkin asiat kokonaisuuksina: se, mitä syö, on iso osa elämäntapaa. Koska arvostan elämäntapaani, haluan, että myös ruoanlaitto tukee hyvää elämää.

Kasvisten määrä on ollut yksi kompastuskivi ruokavaliossa. Asiaan ei ole liittynyt mitään valtavia puutteita, mutta usein jossakin mielen perukoilla on tieto siitä, että saisi niitä kasviksia enemmänkin olla. Itselleni tämä ei varsinaisesti olisi haaste, koska pidän esimerkiksi salaateista hyvin paljon, mutta mieheni ei kasvispainotteisista ruoista oikein innostu. Ehkä taustalla on myös sellaista ajattelua, että vain lämmin ruoka on oikea, kokonainen ateria, jolloin esimerkiksi ne salaatit eivät tätä ehtoa täytä.

Minulla on ollut ihan mukava valikoima keinoja sisällyttää ruokavalioon kasviksia. Nyt olen kuitenkin löytänyt taas yhden uuden keinon ja vieläpä niin hyvän, että ihmettelen, miksen ole tullut aiemmin kunnolla ajatelleeksi asiaa: wokit. Kyseinen ruokalaji on siinä mielessä täydellinen, että sillä saa lämpimään ateriaan suuren määrän kasviksia niin, että siihen on edelleen helppo sisällyttää myös riittävä määrä proteiineja.

Myönnän pitäväni perunaa, riisiä ja pastaa lievästi turhina ainesosina – tai en varsinaisesti turhina vaan sellaisina, joita tulee helposti käytettyä liikaa. Ei sitä tärkkelystä ruokavaliossa ihan niin paljon tarvitsisi, kuin sitä helposti tulee siihen sisällytettyä. Wokien avulla tätäkin ongelmaa saa hiukan suitsittua.

Sitten asiaan. Tässä on esiteltynä kolme wokia, jotka ovat mielestäni maukkaita sekä helppoja ja nopeita valmistaa vähän kiireisemmässäkin arkipäivässä.

 

Katkarapu–pähkinä-wok (2 annosta)

500 g wok-vihanneksia
200 g katkarapuja
100 g suolattuja cashew-pähkinöitä
2 dl kookosmaitoa
2 rkl voita
suolaa

Kuumenna korkeareunainen pannu ja paista wok-vihannekset pienessä määrässä voita. Kaupoissa myydään lukuisia erilaisia wok-vihannessekoituksia pakastepusseina. Hyväksi on havaittu mm. Findus Wok Bali Style. Mikään ei estä tekemästä myöskään omaa sekoitusta tuoreista vihanneksista, jos aika ja into siihen riittävät.

Kun vihannekset alkavat olla lähes kypsiä, lisää pannulle katkaravut, pähkinät ja kookosmaito. Pähkinöiden ei tarvitse olla välttämättä juuri cashew-pähkinöitä, vaan esim. maapähkinät toimivat hyvin. Kääntele seosta hetki pannulla ja lisää suolaa oman maun mukaan.

Broileri-wok (2 annosta)

500 g wok-vihanneksia
300 g broilerin fileesuikaleita
2 dl curry-kermaa
2 rkl voita
suolaa

Jos haluat käyttää vain yhtä pannua, paista ensin broilerisuikaleet pienessä määrässä voita. Siirrä ne sitten erilliseen astiaan ja paista pannulla mieluinen wok-vihannessekoitus. Jos käytät kahta pannua, toimi niin, että kuumennat molemmat, paistat toisessa broilerisuikaleet ja toisessa wok-vihannekset. Huomaa, että wok vaatii korkeareunaisen pannun.

Kun vihannekset alkavat olla lähes kypsiä, lisää curry-kerma. Voit käyttää kaupasta saatavia, valmiita curry-kermoja tai laittaa 2 dl tavallista kermaa ja maustaa itse currylla oman maun mukaan. Sekoita broilerisuikaleet vihannesten ja kerman joukkoon, kääntele seosta hetki ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

Possu-wok (2 annosta)

500 g wok-vihanneksia
300 g porsaan fileesuikaleita
1 lihaliemitiiviste
(loraus kermaa)
2 rkl voita
suolaa

Käyttäessäsi yhden pannun taktiikkaa paista ensin porsaan suikaleet pienessä määrässä voita. Siirrä ne sitten erilliseen astiaan ja paista pannulla makuusi sopiva wok-vihannessekoitus. Vaihtoehtoisesti kuumenna kaksi pannua, paista toisessa porsaan suikaleet ja toisessa wok-vihannekset.

Kun vihannekset alkavat olla lähes kypsiä, lisää lihaliemitiiviste. Huomaathan, että tässä tarkoitetaan nestemäistä tiivistettä, fondia, ei kovaa lihaliemikuutiota. Jos haluat, voit lisätä myös lorauksen kermaa. Tämä ei kuitenkaan ole fondin kanssa välttämätöntä.

Sekoita porsaan suikaleet vihannesten joukkoon, kääntele seosta hetki, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.

 

Tällaiset ruoat kaikessa yksinkertaisuudessaan ovat jo ehtineet pelastaa jokusen kevätpäiväni. Ehkä wokit sopisivat sinunkin ruokapöytääsi?

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuva Jerzy Górecki/CC0/Pixabay

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Hyvä olo