Viisi eväsvinkkiä haastaviin olosuhteisiin

Eväiden tekeminen ei ole aina helppo juttu silloinkaan, kun eväät ottaa mukaan ympäristöön, jossa on jääkaappi ja mikroaaltouuni. Vaikeus nousee kuitenkin uudelle tasolle silloin, kun kumpaakaan ei ole eli kun eväät pitää ottaa mukaan joko ulko-olosuhteisiin tai muuten paikkaan, jossa ei ole mahdollisuutta kylmäsäilytykseen ja ruoan lämmitykseen.

Olen joutunut ratkomaan tätä yhtälöä jonkin verran, ja ajattelin nyt jakaa viisi pientä vinkkiä siihen, miten vähän haastavampien olosuhteiden eväspulmia voisi lähestyä.

 

Iänikuiset voileivät – ja miten niistä saa parempia

Voileivät ovat itsestään selvä eväsratkaisu. Ne eivät välttämättä ole kuitenkaan kovin ihanteellista syötävää ainakaan, jos niillä joudutaan korvaamaan päivän lämmintä ateriaa. Voileivissä on helposti paljon hiilihydraattia esimerkiksi proteiinin jäädessä vähemmälle. Tämä on ongelma erityisesti silloin, jos proteiinille olisi suuri tarve eli jos esimerkiksi tehdään raskaita fyysisiä suorituksia.

Olen löytänyt ratkaisun paljolti kananmunasta. Keitetty kananmuna viipaloituna sujahtaa helposti leivän täytteeksi ja proteiinipitoisuus on hyvä. Vaihtelua saa paistetusta kananmunasta – tosin keitetty kananmuna toimii kylmänä ehkä aavistuksen paremmin.

Eväsleivän terveellisyyttä saa kohennettua myös kasviksilla: salaatinlehdet, tomaattisiivut, kurkkuviipaleet ja paprikasuikaleet sopivat leivän väliin hyvin ja tuovat raikkautta – eikä kasviksia yleensä syödä liikaa!

Itse leivänkään ei ole pakko olla vaaleista vaalein vehnäsämpylä. Olen suosinut esimerkiksi Oululainen Reissumies Tosi Tumma -leipiä. Niihin saa hyvin täytteet väliin, ja toisin kuin monet tummat leivät, ne ovat pehmeitä ja helppoja syödä.

Jos kuitenkin jotakin ruokaisampaa

Ellei sittenkään tahdo taipua peruseväsleipiin, yksi ratkaisu ovat itse tehdyt kolmioleivät. Ne syntyvät helposti näin: Otetaan neliskanttisia paahtoleipiä, sivellään ne majoneesilla ja laitetaan täytteeksi oman maun mukaan esimerkiksi salaattia, suolakurkkua, leikkeleitä, juustoja, kananmunaa, paistettua pekonia… Laitetaan toinen paahtoleipäsiivu päälle ja leikataan leipäveitsellä kulmasta kulmaan. Kääritään näin syntyneet kolmioleivät esimerkiksi muovikelmuun, niin ne pysyvät kasassa ja mehevinä ateriahetkeen asti.

Halutessaan kolmioleivät voi tehdä myös useammalla kerroksella, mutta tällaiset luomukset voivat olla hieman epäkäytännöllisiä käsitellä ja syödä.

Huomioithan etenkin majoneesia käyttäessäsi myös säilyvyyden: jos kolmioleipiä on pakko säilyttää lämpimissä olosuhteissa, ne on parempi syödä ennemmin kuin myöhemmin.

Yksi ruokaisa, mikroaaltouunittomaan ympäristöön sopiva ja lämpimän aterian korvaava ruokavaihtoehto löytyy tästä postauksestani. Tonnikala-raejuusto-kasvistortillat toimivat oikein hyvin kylminä!

 

Kylmäsäilytys ilman jääkaappia

Mainitsin mahdolliset säilyvyysongelmat, mutta eikö asialle sitten ole mitään tehtävissä, ellei ole jääkaappia (tai ellei olla ulkona viileässä)?

Olen joutunut miettimään asiaa tilanteessa, jossa tein eväitä todella kuumaan hellesäähän. Tällaiset olosuhteet haastavat tietenkin pahasti tuoreiden eväiden säilyvyyttä, etenkin ellei eväitä ole tarkoitus syödä ihan lyhyen ajan sisällä.

Ratkaisin ongelman seuraavasti: eväät laitettiin kylmälaukkuun, jossa niiden seurana oli pari kylmäpakkausta (”kylmäkallea”) suoraan pakastimesta. Tämä antaa jo mukavasti lisäaikaa eväiden syömiselle. Pitää silti tietysti ymmärtää, että ihmeitä tällä konstilla ei tehdä eli koko päivää en hellekelillä säilyttäisi eväitä näin.

Huomaathan myös, että kylmäpakkausten ei ole hyvä olla suorassa kosketuksessa eväisiin!

Miten pitää kuuma juoma kuumana?

Viileänä pitäminen tuli käsiteltyä, mutta entäs lämpimänä pitäminen?

Jos samaisessa ympäristössä, jossa ei ole jääkaappia eikä mikroaaltouunia eväille, ei ole myöskään kahvin- tai vedenkeitintä, moni halunnee ottaa kuuman juotavan mukaan. Termospullot on keksitty kauan sitten, mutta jos niissä on tarkoitus pitää juoma lämpimänä koko päivän, se ei ole ihan helppo homma.

Kuuman juoman pysymistä kuumana voi edesauttaa seuraavalla kikalla: ennen kuin kaadat kuuman juoman termospulloon, lämmitä termospullo kuumalla vedellä. Kaada siis termospullo täyteen kuumaa vettä ja anna olla hetken. Tyhjennä sen jälkeen pullo ja kaada sinne kahvi tai kuuma mehu tai mitä sitten ajattelitkin ottaa mukaan lämpimäksi eväsjuomaksi. Näin juomasi pysyy kuumana pidempään!

 

Ehkä sittenkin lämmintä ruokaa?

Onko lämpimän ruoan nauttiminen sitten mahdottomuus, ellei keittiötä ole käytettävissä eikä nuotiota voi tai halua tehdä? Ei välttämättä. Nykyään on saatavilla myös ruokatermoksia, joita voi ostaa esimerkiksi retkitarvikkeita myyvistä kaupoista.

Ehkä parhaiten lämpönsä pitävät keitot. Tämän jokainen ruokaa laittava on varmasti huomannut: jos laitat keittoa eikä kattilaa syödä kerralla tyhjäksi, jäljelle jäänyt keitto pysyy lämpimänä varsin pitkään. Keitoissa on myös se hyvä puoli, ettei niiden maku tai rakenne juurikaan kärsi, vaikka ne joutuisivat odottamaan syöjäänsä. Samaa ei voi sanoa kaikista ruoista.

 

Uskon, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa omia eväitä voivat harkita monet sellaisetkin, jotka ovat tottuneet syömään esimerkiksi lounasravintolassa. Toivottavasti näistä vinkeistä saa eväiden laittoon edes joitakin ideoita!

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuvat Pexels/CC0/Pixabay (ylempi) ja Jill Wellington/CC0/Pixabay (alempi)

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Suosittelen
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.