Kesäkuun vinkki: Viisi kirjaa kesälomalukemistoon

Kesäkuun vinkiksi kokosin kirjakattauksen. En hakenut siihen tietoisesti tiettyjä kirjoja, vaan listasin oman lomani viisi ensimmäistä kirjaa. Sattumalta ne kaikki ovat mukaansa tempaavia, koukuttavia ja omalla tavallaan kiehtovia. Nappaa tästä siis viisi kirjaa kesälomalukemistoon.

Viisi kirjaa kuvina

Henna Mäkelin: Rasituskoeaika

Henna Mäkelinin Rasituskoeaika (Bazar 2025) on lämminhenkinen, tarkkanäköinen ja hauska romaani elämästä sellaisena kuin se usein yllättäen eteen osuu. Kirjan päähenkilö Riitta on kulttuuritoimittaja, joka huomaa olevansa raskaana toisen kerran – juuri kun elämä tuntui asettuvan uomiinsa. Riitan mies ei heti sopeudu uuteen tilanteeseen, mikä tuo suhteeseen uudenlaista kitkaa ja kirjan tarinaan osuvaa jännitettä.

Mäkelin käsittelee perhe-elämää, odotusta ja parisuhteen dynamiikkaa kepeästi mutta oivaltavasti. Riitan arki on täynnä tuttuja ja tunnistettavia haasteita, joiden keskellä pilkahtelee huumori. Erityismaininnan ansaitsee mielenkiintoinen hahmogalleria, jossa loistavat muun muassa miehen sisko, alati vaativa ja energinen Nato sekä Riitan ja hänen miehensä Nykerönenä, lapsihahmo, jonka olemassaolo luo tarinaan omanlaistaan syvyyttä ja hellyyttä.

Kirjailijan kieli on elävää ja oikeellista, ja vaikka aiheet sivuavat raskautta, perhesuhteita ja henkistä venymistä, eikä kosketa tällä hetkellä juurikaan omaa elämää, teos kiinnostaa ja koukuttaa. Se on kirjasta samaan aikaan kepeä ja koskettava. Neljä tähteä.

JP Koskinen, Pauli Kuusiranta: Ulvilan murha: kadonneen tekijän jäljillä

Ulvilan murha on yksi Suomen rikoshistorian kuuluisimmista ja kiistanalaisimmista tapauksista. Rikoskirjailija JP Koskisen ja rikostutkija Pauli Kuusirannan teos Ulvilan murha – kadonneen tekijän jäljillä (Docendo 2023) tarttuu tapaukseen journalistisella tarkkuudella ja kirjallisella otteella, joka vie lukijan syvälle murhatutkimuksen epäselvyyksiin, viranomaisten ratkaisuihin ja koko oikeusprosessin häkellyttäväänkin kulkuun.

Rikostutkija Kuusiranta ja rikoskirjailija JP Koskinen rekonstruoivat murhayön tapahtumat tarkasti. Tekijät kertovat mitä poliisi sai selville, tehtiinkö tutkinnassa virheitä ja millaiseen lopputulokseen oikeuslaitos johtopäätöksissään päätyi. Lukija voi vetää omat johtopäätöksensä murhayön tapahtumista. Teos rakentuu vahvalle taustatyölle, mutta sen sävy ei ole kylmästi faktuaalinen – päinvastoin, se on henkilökohtainen, tutkiva ja epäoikeudenmukaisuutta puntaroiva.

Kieli on sujuvaa ja selkeää, ja vaikka aihe on raskas ja paikoitellen synkkä, kirjaa on helppo seurata. Tartuimme tähän äänikirjana yhdessä puolisoni kanssa ja kuuntelimme sitä kolmessa erässä. Molemmat pidimme teoksesta, ja aiomme kuunnella yhdessä ”tämän Ulvila-sarjan” muutkin teokset. Neljä tähteä.

Mirella Mäkilä: Äkkilähtöjä Tampereella

Äkkilähtöjä Tampereella (Otava) on hauska ja elämänmakuinen romaani. Tampereella asuvan Roosan seikkailut porafirman pääkonttorilta ullakkoasumiseen, ihmissuhdevyyhtiin ja äkkilähtöön lomasaarelle tarjoavat kepeän ja viihdyttävän lukukokemuksen.

Tämä hyvänmielen teos käsittelee aikuisuutta, ihmissuhteita sekä itsensä asettamista etusijalle lämpimällä huumorilla ja rennolla otteella. Kirjailija on luonut henkilöhahmoista eläväiset ja kiinnostavat, kokonaistarina on sujuva ja kiinnostava. Kirja on Se on moro -sarjan kolmas osa (varsin hyvä jatko-osaksi!), ja se on saanut Funlandia-palkinnon. Helppoa kuunneltavaa ja luettavaa lomapäiviin. Neljä tähteä.

Juha Vuorinen: Vuorisen matkaputkiradio

Juha Vuorisen viimeisin teos, Vuorisen matkaputkiradio (Bazar) valikoitui Viisikko-kirjakerhomme kesäkuun teokseksi. Tällä kertaa listalta löytyi minun valitsemani kirja, jossa kriteerinä oli mieskirjailija. Olen aina halunnut lukea tai kuunnella Vuorista. Olen myös aina pitänyt hänestä radio- ja äänipersoonana. Siksi valitsin tämän.

Matkaputkiradio on humoristinen kolumnikokoelma, joka kuljettaa lukijan tai kuuntelijan halki Benelux-maiden leirintäalueiden, välillä myös Atlantin taakse, tosin vain etäyhteyden päässä. Teos yhdistelee matkakertomusta, perhe-elämän kommelluksia ja vuorismaista kielellistä kekseliäisyyttä itseironisissa sävyissä.

Kirjan kantavia teemoja ovat matkustus, arki, perhe ja kulttuuri. Teos on virkistävä, viihdyttävä, älykäs ja kielellisesti taidokas – Vuorisella on paitsi sana myös kynä hallussa. Hänen itsensä lukemana toimi erinomaisesti. Neljä tähteä.

Inkku Kärkkäinen: Lupauksia ja lumpeenkukkia

Lupauksia ja lumpeenkukkia (Myllylahti) on lämminhenkinen feelgood-romaani, joka kuvaa elämänmuutosten pyörrettä ja ystävyyden kantavaa voimaa. Tarinan keskiössä on ammattijärjestäjä Minna Mattila, jonka suunniteltu sinkkuarki muuttuu yllättäen perhe-elämäksi Espoon rivitalossa vauvoineen, koiranpentuineen ja keskeneräisine remontteineen.

Kiva ja kepeä teos onnistuu pureutumaan arjen ristiriitoihin – vauvavuoden väsymykseen, uusien roolien etsimiseen ja yhteiselämän kompromisseihin – tavalla, joka on tunnistettava, samaistuttava ja ainakin tuossa elämänvaiheessa elävälle lohdullinen.

Tämä kakkososa ei kuitenkaan onnistu ihan yhtä kivasti kuin ensimmäinen osa, Kierrätystä ja kirsikankukkia. Paikoin kirja oli naiivi ja toisteinen. Silti hyvää kesälomalukemista. Kolme tähteä.

Tähän on tultu.

Minna

Kuvat: Kuvakollaasin kirjojen kansikuvat on kirjojen kustantamoiden sivuilta.

Kevään kirjapostauksen pääset lukemaan tästä.

Ja toukokuun vinkkeihin onnistuneeseen kesälomaan pääset tästä.

Puheenaiheet Oma elämä Kirjat Suosittelen