Mennyt kohtaa nykyisyyden – Erika Adamssonin taide puhuttelee Veturitallilla

Vierailin ystäväni kanssa Salon taidemuseo Veturitallilla Erika Adamssonin Paikan henki – Genius loci -näyttelyssä, joka tarjoaa visuaalisesti rikkaan läpileikkauksen taiteilijan työhistoriasta. Olin pitkään pohtinut näyttelyyn menoa, ja kun kolmetoistavuotias aloitti kahden viikon kesätyörupeamansa, minä päätin tehdä jotakin mukavaa. Niinpä lähdimme maakuntamatkalle Saloon ystäväni kanssa. Päivä oli aurinkoinen ja kaikin puolin mukava, jopa hilpeä.

Erika Adamssonin näyttely Veturitallilla Salossa

Paikan henki – Genius loci on rikas ja visuaalisesti kerroksellinen kokonaisuus, jossa Adamsson tarkastelee ajan ja muistin kerrostumia arjen ja yhteiskunnan rajapinnoilla. Teokset ovat teknisesti jopa mestarillisia: kiiltävä metallipinta tuo teoksiin valon vaihtelun kautta liikettä ja moniulotteisuutta.

Erika Adamsson rakentaa teoksissaan nostalgisia, tarinallisia tunnelmia. Visuaaliset maailmat vaihtelevat menneisyyden hetkistä vakaviin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Näyttelyn teemat ulottuvatkin inhimillisyyden koko kirjoon: elämään, aikaan, sukupuolirooleihin, arkeen, muistoihin, yhteiskuntaan.

Erika Adamssonin maalaamia muotokuvia rivissä
Erika Adamsson on erityisen taitava maalaamaan muotokuvia. Näistä jokainen sykähdytti.
Erika Adamssonin maalaamien teosten yksityiskohtia.
Tässä olen kuvannut Erika Adamssonin maalausten varsin hienoja yksityiskohtia – myös niissä taiteilija on mielestäni onnistunut erinomaisesti.

Näyttely kuljettaa katsojaa eri aikakausien ja miljöiden halki. Porvariskotien interiöörit, tarjoilijattaret, ja hiljaiset koulukäytävät herättävät kysymyksiä sukupuolirooleista, vallasta ja arjen näkymättömästä työstä. Adamsson ei kaihda synkkiäkään aiheita: yhdessä näyttelytilassa koulusurmien varjo tuo teoksiin syvän, järkyttävän, karvat pystyyn nostavan, ulottuvuuden. Silti näyttelyssä on (pääasiassa oikeastaan) keveyttä, herkkyyttä ja tilaa monenlaisille tulkinnoille. Vaikka teoksissa on hiljaista melankoliaa, niistä voi löytää myös pysyvyyttä ja lohtua.

Salon Veturitalli toimii näyttelylle ihanteellisena tilana. Teosten suuret pinnat ja herkät yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa tilavassa ja valoisassa ympäristössä. Ripustus on harkittu, mikä tekee taide-elämyksestä kiehtovan ja mieleen jäävän. Teokset on rytmitetty niin, että katsoja voi kulkea kuin tarinassa, välillä pysähdellen, välillä uppoutuen ja takaisin alkuun palaten. Valitsimme ystäväni kanssa omat lempiteoksemme, ensin huone kerrallaan, sitten lopulta ”sen yhden parhaan”. Ja kuinka ollakaan, pitkän pohdintamme jälkeen me päädyimme samaan teokseen, vuonna 2019 valmistuneeseen Darjeeling-maalaukseen.

Erika Adamssonin maalaus Jokela II
Tämä teos sai karvamme pystyyn. Se on maalaus Jokelan koulusurmisen tapahtumista.
Erika Adamssonin Darjeeling-teos.
Erika Adamssonin Darjeeling-teos. Jostakin syystä tämä oli lopulta sekä minun että ystäväni Veturitallin näyttelyn suosikkiteos.
Erika Adamssonin aurajokirantamaalaus
Pidin erityisesti myös tästä May-nimisestä maalauksesta, jossa kuvataan Aurajoen rantaa. Melkein lempikohdastani.

Paikan henki – Genius loci on hienovarainen mutta vaikuttava kokonaisuus, joka onnistuu yhdistämään estetiikan ja ajankohtaisen sisällön mielestäni poikkeuksellisella tavalla. Adamssonin tapa käsitellä aikaa, muistoja ja sukupuolta on empaattinen, tarkkanäköinen ja visuaalisesti vangitseva.

Meillä oli varsin onnistunut retkipäivä. Suosittelen piipahtamaan näyttelyssä, se on avoinna 31.8.2025 saakka.

Tähän on tultu.

Minna

Kulttuuri Oma elämä Museot ja näyttelyt Ajattelin tänään