Takuuvarmat sämpylät tunnissa
Kuten ehkä jo tiedätte, en ole ruoanlaittoihminen. En ole myöskään leivontaihminen. Leivontaihminen en ole siksi, että en kestä keittiön sotkua. Osaan laittaa tiettyjä ruokia – tuunatakin niitä! – ja leipoa omia bravuureitani, vaikka en olekaan synnynnäinen keittiön ihme.
Mutta. Sämpylöitä minä osaan leipoa. Osaan tehdä taikinan vaikka silmät kiinni ja puoliunessa enkä tarvitse niiden leipomiseen reseptiä. Oikeastaan minulla ei edes ole niihin reseptiä, sillä toimin tosta vaan -mentaliteetillani tässäkin puuhassa.
Kaikki sujuu, kunhan muistaa, että hiivaa on oikea määrä, nesteen lämpötila on ideaali ja taikina pitää jättää pehmeäksi, liki löysäksi.
Öljyä en käytä ”sämppäreissä” kuin pakosta, suosin leipomisessa sulatettua vihreää Floraa, joskus jopa voita. Toimii oikein hyvin, tekee ihanan maun ja pehmoisen koostumuksen.
10 Tosta vaan -sämpylää, olkaa hyvät!
Varmista, että kaapeistasi löytyy seuraavat ainesosat: kuivahiivaa 1-2 pussia, hienosokeria, suolaa, vehnäjauhoja, ryynejä, graham- tai sämpyläjauhoja, margariinia. Lisäksi tarvitset kuivahiivan vaatimaa n. 40-42 asteista vettä. Kivaa vaihtelua tuovat juustoraasteet, erilaiset ryynit ja jauhot, aurinkokuivatut tomaatin palat tai erilaiset yrtit.
Tarkkoja määriä minulla ei ole antaa, mutta itse teen 6-8 dl taikinan. Siitä tulee noin pellillinen sämpylöitä, jotka riittävät kivasti koko viisihenkiselle perheelle – hetkeksi.
Taikinan valmistuksessa noudatetaan ”ensin kulhoon laitetaan ryynit, hiukan jauhoa, 2 rkl sokeria, 1tl suolaa ja hiiva” -taktiikkaa. Nämä sekoitellaan ja sen jälkeen lisätään selkeästi lämmin vesi. Oma tapani varmistaa taikinan kohoaminen ja pehmeys on hujauttaa hiivaa hieman enemmän kuin yksi pussi, ripaus (noin teelusikallinen) siis toisestakin pussista!
Sitten ensimmäinen varsinainen sekoitus. Sekoita taikinalieju hyvin ja lisää noin yksi desilitra sämpylä- tai grahamjauhoja ja saman verran vehnäjauhoa, sitten sekoita lusikalla tai puukauhalla, vispilä ei käy. Lämmitä rasva mikrossa, itse laitan rasvaa noin desilitran. Rasva lisätään taikinaan kahdessa osassa. Ensimmäinen lisäys tapahtuu, kun edelliset jauhot on lisätty. Sitten sekoitetaan, lisätään vehnäjauhoja ja sitten loppuosa rasvasta. Taikinan pitää pysyä pehmoisena, kuitenkin hieman irrota kulhosta ja käsistä. Itse en juurikaan vaivaa taikinaa kuin pakolliset. Jauhoa ja ryynejä tulee yhteensä n. 8-10 desilitraa. Tämä on karkea arvio.
Kun taikina on pehmoinen ja irtoaa juuri ja juuri käsistä, sen annetaan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Tähän menee usein 20-30 minuuttia.
Tämän jälkeen taikina nostetaan jauhotetulle tasolle, pyöritellään kevyesti jauhotetuin käsin tangoksi ja leikataan palasiksi. Sämpylät voidaan nostaa suoraan pellille tai pyöritellä kevyesti ja nostaa siitä pellille. Liina päälle ja hetken kohotus, noin viisi-kymmenen minuuttia lämpimässä.
Ei voidella. Päälle voi laittaa juustoraastetta niin halutessaan.
Itselläni on kiertoilmauuni, asteet 200 ja pelti keskitasolla. Paistetaan, kunnes valmiita. Vaaleanruskeita ja pohjasta kevyesti rusehtavia. Huomauttaisin ihan pro-leipurina, että liiallinen paisto kovettaa leipää…
Sämpylöitä ei kannata valmiina pussittaa, ellei niitä pakasta jäähtyneenä. Itse ”säilön” niitä liinan alla pellillä esimerkiksi yön yli ja aamulla ne ovat edelleen hyviä, pehmoisia eivätkä lainkaan kuivia känttyjä.
Tähän on tultu.
Minna
P.S. Instagramissa video taikinan työstämisestä, jos löysyys tai jokin muu mietityttää! Käy kurkkaamassa.