Toivepostaus: Mitä jääkaapistamme löytyy ja mitä (ihmettä) siitä saa aikaan?

Nyt ollaan ytimessä. Nimittäin jääkaapissa. Jääkaappi on arjen välttämättömyys ja joka keittiön keskipiste. Olen kuullut siitä puhuttavan myös kodin G-pisteenä. Pois se minusta ja meistä, mutta joku on niin joskus sanonut. Minulle ja meille ytimessä tarkoittaa sitä, että se on mielessä, puheissa ja arkiaskareissa jatkuvasti – Mitä tänään syötäisiin?

Sain juttutoiveen, jossa lukijani pyysi minun kertomaan jääkaappimme sisällöstä, siitä, mitä tuotteita ja tarvikkeita käytämme arjessamme ja ruoanlaittopuuhissamme. Kuten olen maininnut, en ole ruoanlaittoihmisiä, ja ehkä juuri siksi minulle jääkaappi ei edusta kodin G-pistettä. Se on minulle lähinnä ruokasäilö, jonka täyttäminen on arjen välttämätön paha. Mitä sitä kaunistelemaan.

Jaakaappi sisältöineen

Jääkaapissamme on aina (siis aina!) viittä eri tuotetta: yksi litra luomu kevytmaitoa, Keiju kolmen öljyn margariinia, kurkkua, juustosiivuja ja kalkkunaleikettä. Kuudentena miltei aina löytyvänä tuotteena löytyy kananmunia. Näillä viidellä ainesosalla minä selviän pitkään, ja näistä viidestä aineksesta saa aikaan vaikka mitä. Jos minulta kysytään.

Bonustuotteina ja sellaisina kivoina, tarpeellisina lisinä löytyy muun muassa yksitoistavuotiaan rakastamaa Arla-luonnonjugurttia myslikannella, miehelle tuiki tarpeelliset tuoremehua ja ketsuppi, ruokakermaa, jonkinlaista salaattia, kirsikkatomaatteja ja silliä. Alahyllyn uumenista löytyvä silli voi olla viime vuodelta tai se voi olla ostettu myöhemmin, mutta sillipurkki tuppaa usein unohtumaan jonnekin takariviin. Hukkariviin.

Jääkaapin ylähyllyillä majailevat vähemmän käytetyt ja pitkään säilyvät papu-, tomaattimurska- ja tonnikalapurkit. Jokunen avattu hillopurkkikin voi löytyä.

Olen pyrkinyt hoitamaan isomman kauppareissun kerran viikossa. Nostan heti käden pystyyn virheen merkiksi, sillä tästä on lipsuttu – ja kulukuuri kärsii. Teemme yhden isomman kauppareissun usein sunnuntaisin tai maanantaisin ja sitten täytämme kaappia tarpeen tullen kerran tai kaksi viikossa. Joskus kolmekin.

Isosta kaupasta ostamme tulevan viikon lihat, kalat ja kaiken sellaisen, josta teen (tai taion…) päivällistä päivittäin. Jauhot, ryynit, riisit ja pastat kuuluvat isoihin kauppakertoihin. Muilla kauppareissuilla hankimme unohtuneet erityistarvikkeet, vanhaksi menneen maidon tilalle uuden, tuoretta leipää ja sen sellaista päivittäistä.

Jääkaappi juuri täytettynä

Kun kauppareissu on juuri tehty, näyttää jääkaappi täydeltä. Siellä on jauhelihaa, kananfilettä jossakin muodossa ja tortillapitsa-ainekset, ja vihanneslokerot täyttyvät kauden kasviksista ja vihanneksista. Keittiön tason hedelmäkulhosta löytyy ainakin banaania ja päärynää lapsen toiveesta. Kesällä ostimme myös mansikoita ja pensasmustikoita.

Pakkaseen hankitaan säännöllisesti nopean ja helpon kasvissosekeiton ainekset sekä kalapuikkoja tai paneroituja kalafileitä. Myös mustikoita ostan usein varalle, jos alkaa tehdä mieli mustikkapiirakkaa. Osa perheestä nauttii marjoja myös puuron kera.

Näistä minä sitten teen useimmiten saman arkiruokalistan ruokia: jauhelihakastiketta, lihapullia, jauhelihapihvejä, kanakastiketta, täytettyjä kanafileitä ja kalapuikkoja perunamuusilla. Kasvissose- ja siskonmakkarakeittoa unohtamatta. Tortillapitsat syntyvät nopeasti, ja munakkaan saa aikaan postauksen alussa mainitsemistani perusjääkaappitarvikkeista.

Ja aina voi syödä leipää kalkkunalla, juustolla ja kurkulla. Helppoa.

Tähän on tultu.

Minna

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Oma elämä Ystävät ja perhe
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.