Toivepostaus: Miten liikun arjessa?

Minulta toivotaan säännöllisesti postauksia ruuhkavuosista, ruuhkavuosiarjen kipukohdista ja esimerkiksi siitä, millä tavoin saan liikuntaharrastuksen mahtumaan kaiken kiireen keskelle. Niin, ja siitä, miten liikun arjessa, millaisia lajeja harrastan ja miten paljon liikuntaa arkeeni mahtuu. Nyt tartuin toiveeseen ja kerron, miltä tyypillinen liikuntaviikkoni näyttää.

Kahvakuula kädessä

Tyypillinen liikuntaviikkoni

Tyypillinen liikuntaviikko tarkoittaa sitä, että tämän ainakin teen viikon aikana. Lajeja voin vaihdella, samoin lenkkiaikataulua, lenkkiseuraa ja kotitreenivalintaani. Tyypilliseen viikkooni mahtuu melko paljon liikuntaa: kolme tai neljä 30–45 minuutin kotitreeniä (minulla on salijäsenyys, mutta en ole koronakauden jälkeen käynyt kertaakaan keskuksessa, nyt olen päättänyt lopettaa jäsenyyteni) sekä päivittäiset kävelylenkit.

Kävelyt ovat kestoltaan tunnista puoleentoista tuntiin kestäviä settejä, joita teen yksin tai ystävän kanssa. Välillä minun tekee mieli ottaa juoksuaskeleita, mutta selkäni ei oikein pidä tästä mieliteosta. Kävelylenkit ovat oikeastaan kaiken liikunnan lähtökohta: jos en liiku säännöllisesti päivittäin, voin huonosti. Kävelyn saa mahtumaan melkein joka päivälle, ja parasta on, jos lenkin pystyy tekemään siten, että on päämäärä, johon tarpoo ja josta tarpoo sitten takaisin kotiin.

Kiireisimpinä päivinä ajoitan lenkkini aamuihin ja iltapäiviin kävelemällä työmatkat. Se on parasta, mitä arjessa voi olla. Tai ainakin yksi parhaimmista arkiasioista. Kun kaksitoistavuotias on kolmesti viikossa yleisurheilutreeneissä, teen puolentoista tunnin lenkin yleensä ystävän kanssa. Arkitreenit ajoittuvat iltoihin, joten kahdesti viikossa teen lenkin iltaisin. Muuten pyrin liikkumaan päivällä, lounaslenkkinä, luovuuslenkkinä tai työmatkakävelynä. Tarvitsen valoa ja kunnon taukoja työpäiviin.

Askelmäärät puhelimessa

Kävelyt ovat varsin hyvä tapa nollata kaikenlaisia työajatuksia ja laskeutua vapaa-aikaan. Ulkoilma tekee hyvää, ystäväkuulumisten vaihto tekee hyvää, liikunta tekee hyvää. Askeleita kertyy viikoittain keskimäärin 12000–15000 päivässä. Kymppitonniin on ”pakko” päästä. Pitkän ajan keskiarvo lähentelee 13000 askelta.

Kävelyiden lisäksi harrastan kotitreeniä MyBnB-livetreeneissä. Suosittelen sitä ihan jokaiselle. Maksuttomia treenejä livenä tai tallenteelta. Voimatreeniä, liikkuvuustreeniä, joogaa, pilatesta, lihaskuntojumppaa. Kaikenlaista. Ohjaajat ovat erinomaisia, ja treenit kestävät juuri sopivan kauan. Tai sopivan vähän aikaa. Yleensä rytmitän treenit siten, että joka toinen päivä treenaan.

Tavoitteenani on ylläpitää (jopa kasvattaa) lihasmassaa ja saada keho pysymään toimintakykyisenä. Teenkin kerran tai kaksi viikossa kahvakuulatreenin, minulla on kolme kuulaa kotona, 8 kg, 12 kg ja 20 kg, kerran viikossa lihaskuntotreenin vastuskuminauhoilla ja kerran viikossa palauttavan pilatestreenin.

Kuminauhatreeni keltaisella kuminauhalla

Kesällä totuin siihen, että teen kahdesti pilatesta jossain muodossa (lempeä pilates, seinäpilates, voimapilates), ja olenkin nyt ottanut seurantaan yhden MyBnB-treenien ohjaajista, fysioterapeutti Sari Niskasen, jolla on ihania treeniohjeita osin ohjatusti Instagramissa. Niistä saa koostettua myös oivia välipaloja esimerkiksi aamuherättelyiksi itselle.

Kymmenestä viiteentoista minuuttia aamuisin on mielettömän kivaa, aina sitä ei vain arjessa ehdi. Mutta lomalla ehdin… Näitä treenejä yhdistelemällä saa koottua myös pidemmän treenikokonaisuuden itselleen.

Sari Niskasen instagram treenikuva

Sari Niskasen instagramtreeni

Nyt, syyskuussa, hankin maksullisen Power II -treenipaketin Fitclubista. Yllätin itseni – en kuuna päivänä olisi uskonut vielä jokin aika sitten ostavani mitään treeniä mistään. Mutta kun ohjaaja on Anna Saivosalmi, olin heti valmis uudenlaiseen, selkeästi intensiivisempään treeniin. Nyt tätä on viikko takana ja olen aivan innoissani.

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni tehnyt alavartalo-, ylävartalo- ja keskivartalotreenit erikseen eri päivinä. Uuh. Pakettiin kuuluvat lisäksi mm. ruokaohjeet, chat ja treenivinkit. Tykkään. Seuraavan neljä viikkoa treenaan siis tätä. Kotitreeneistä teen siten vain yhden tai kaksi treeniä (pilatekset) näiden powerien lisäksi.

Anna Saivosalmi Power-treeniä vetämässä

Liikunta mahtuu kivasti arkeen ja viikonloppuihin, kun sille tekee tilaa. En ole luontainen liikkuja tai luontaisesti hyvässä kunnossa, vaan minun tulee tietoisesti liikkua, jotta selkeärankareumani pysyy aisoissa, huolehdin painonhallinnasta ja pysyn virkeänä ja toimintakykyisenä. Olen allakoinut treenit, mikä helpottaa motivoitumista. Myös se, että pystyy harrastamaan kotona, helpottaa.

Treenin jälkeinen voittajafiilis on mieletön. Aina sitä ei tule, mutta joka kerta on sellainen olo, että kylläpä kannatti tarttua kuulaan.

Tähän on tultu.

Minna

Puheenaiheet Oma elämä Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.