Raskausviikko 16 kuulumiset

Raskausviikko 17 loppuu tänään ja huomasin raskausviikko 16 kuulumisien jääneen luonnoksiin. Tässä siis raskausviikko 16 (päivät 15+0 – 15+6) kuulumiset, omat olotilat ja raskausoireet.

Raskausviikon alku kului virpomispäivään valmistautuessa. Haettiin pajuja, koristeltiin niitä höyhenin ja silkkikukkasin. Etsittiin myös korit valmiiksi joihin palkkoja sitten kerättäisiin. Samalle päivälle virpomisen kanssa sattui pohjois-viena-seuran lasten kerho ja pikkuveljeni syntymäpäivät, joten päätettiin että lapset virpovat sukulaiset syntymäpäivillä. Näin säästettiin bensaa sekä aikaa, eikä syntymäpäiviltä tarvinnut kiirehtiä virpomaan. (Toki virvottiin vielä illan päälle tutuille jotka eivät olleet äidilläni)

Virpovitsat valmiiksi koristeltuina.

Raskausoireita ei kauheasti ole ollut, ja välillä koko raskaana oleminen tuntuu oman mielikuvituksen tuotteelta. Muutamia jo alkuviikoilta tuttuja oireita on taas kulkenut matkassa.

Oireena ummetus on hyökännyt päälle rankasti ja vessassa ”isommalla” käymisen väli on venynyt 3 päivään. Olo on tuntunut ajoittain kieltämättä hieman tukalalta. Aiemmista raskauksista en muista tätä, eli jälleen huomaa kuinka raskaudet voivat olla erilaisia. Lisäksi suolen alkaessa toimia se kouristaakin sitten pidempään itseään tyhjäksi. Ensiavuksi olen lisännyt veden juontia, syönyt lasten luumusoseet ja lisäillyt kuivattuja hedelmiä aamupuurooni. Mutta jollei suoli pian ala toimia täytynee turvautua järeämpiin keinoihin. Hyvä puoli kuitenkin on ettei IBD ole aktiivinen ja pikkukolmonen saa tarvitsemansa ravintoaineet.

Kuitupitoinen aamupala

Toisena raskausoireena alavatsan repimis-tuntemukset ovat jatkuneet. Nämä tuntuvat kipeiltä mutta niillehän ei oikeastaan mitään voi. Toivon vain että pian saisin tuntea kunnon liikehdintää repimisen vastapainoksi, jotta voisin todeta vauvalla kaiken olevan hyvin. Tällä viikolla pienen pieniä hipaisuja olen tuntenut, mutta vain parina iltana.

Vauvan kehityksestä, olen lukenut jälleen useilta eri sivustoilta ja sovelluksista.

Näillä raskausviikoilla pikkukolmonen muistuttaa kooltaan granaattiomenaa tai isoa omenaa. Pikkuinen harjoittelee hengittämistä, imemistä ja lihasten hallintaa. Jalat, kädet sekä niiden nivelet ovat kehittyneet valmiiksi. Lihakset vahvistuvat ja vauva voi jo nostaa päätään. Näillä viikoilla pää-perä mitta muutetaan CRL-mitaksi, jolloin pikkuinen mitataan päästä kantapäähän.

Toisilla vatsa on jo alkanut näkyvästi pyöristyä, toisilla ei vielä ole muutoksia nähtävissä. Vielä ei kukaan raskaudesta tietämätön ole minulle ilmaissut huomanneensa pyöristyvää vatsaa. Kuitenkin tällä viikolla totesin itse että pyöreys ei ehkä menekään viikonlopun herkuttelun piikkiin. (Vai menisikö turvotuksen?) Tai ehkäpä hyvien tapojen mukaisesti ihmiset ovat vain jättäneet asian kommentoimatta?

Raskausviikko 16 vuosina 2019 ja nyt 2022

Pohdiskelin että näkyikö vatsa jo näillä viikoilla edellisessä raskaudessa. Etsinkin valokuvan samoilta raskausviikoilta vuodelta 2019, ja tosiaan, kyllä vatsa on myös silloin jo ollut nähtävissä. Tosin myös helposti vielä piilotettavissa löysällä villapaidalla. Vatsa ei näyttänyt myöskään kuvien perusteella vielä sen suuremmalta kuin aiemmin, vaikka olen kuullut uskottavan että raskaus näkyisi aina edellistä aiemmin ja vatsa olisi myös edellistä raskautta suurempi.

Tätä onkin mielenkiintoista seurata nyt läpi raskauden, ja ehkä löytäisin kuvia myös esikoisen odotusajoilta.

Oletteko te huomanneet raskausvatsan alkavan näkyä toisessa raskaudessa ensimmäistä aiemmin? Entäs kolmas, tai neljäs?

perhe raskaus-ja-synnytys ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Mulla on kaksi lasta 1 v 9 kk ikäerolla, ja kyllähän vatsa näkyi jälkimmäisellä kerralla paljon aikaisemmin.

    Tuo kuvien paita pisti silmään. Mulla on meinaan samanlainen ja oli yksi suosikeista imetysaikana. Tykkäsin meinaan imettää tuollaisista löysistä hihoista, ei paljon ylimääräistä ihoa näkynyt.

    1. Tää paita on ihan paras imetyshommiin kun saa näppärästi hihan alas tarvittaessa, ja peittää kuitenkin selän istuessa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *