Väittelylupa saatu – täältä tullaan tohtorinväitös

Olen koulutukseltani biokemisti ja solubiologi, ja keväällä urakoin paperille (tai siis word-tiedostoon) väitöskirjani (ks. Väitöskirja palautettu ja Väitöskirjan palautus – kuinkas sitten kävikään). Väitöskirjan tarkistusprosessi ja varsinaiseen tohtorinväitökseen asti pääseminen on pitkä prosessi: palautin kirjani tiedekunnalle ensimmäiseen tarkastukseen toukokuun lopussa, sitten sain heiltä luvan lähettää sen kahdelle yliopiston ulkopuoliselle esitarkastajille jotka käyttivät sen tarkistamiseen kuukauden tai kaksi, ja nyt elokuun alussa palautin siitä tiedekunnalle korjatun version. Nyt tällä viikolla tapahtui se sitten mitä tässä ollaan odotettu jo tovi: minulle myönnettiin yliopiston puolesta väittelylupa.

Väittelyluvan saamisen jälkeen kirjan saa vihdoin pistää painoon. Väitöskirjathan ovat lähtökohtaisesti julkisia, ja niinpä se julkaistaan usein sekä netissä että painettuna. Laitoin juuri yliopiston kirjastolle sopimuslomakkeen, ja sitten kun olen saanut heiltä julkaisuun tarvittavat tunnukset, voin antaa asian painotalon haltuun. Meinasin kyllä vielä tässä viikonlopun aikana tutkailla mikroskooppikuviani (minulla on paljon värikkäitä mikroskooppikuvia syöpäsoluista) jos sieltä löytyisi joku potentiaalinen kansikuva väitöskirjalleni – muussa tapauksessa kirjasta tulee yksivärinen vihreä – yliopisto on määrännyt vihreän lääketieteellisen tiedekunnan väriksi, mutta halutessaan oman kansikuvan asettaminen on myös mahdollista. Olisihan se nyt kiva, kun materiaalia kerta riittää. 😉

Väittelylupa saatu – kohti väitöstä ja karonkkaillallista

Kun väittelylupa kilahti sähköpostiini, laitoin myös viestiä vastaväittäjälleni. Tiedustelimme alkukesästä erään alan tutkijan kiinnostusta vastaväittäjäkseni, ja ilokseni hän suostui. Olen tutkinut väitöskirjassani aika laajalti erilaisia aiheita, mutta niiden joukosta minulla on tietysti omat suosikkini joista keskustelisin kaikista mieluiten. Yleensä kysymyksiä tulee kyllä ihan kaikista aiheista, mutta minua ei haittaisi tietty haittaisi jos keskustelu painottuisi minua eniten kiinnostaviin aiheisiin. Jokainen vastaväittäjä on kuitenkin erilainen, joten sen näkee sitten minkä osalta hän haluaa erityisesti selvittää osaamistani.

Lisäksi selvittelemme vielä järjestetäänkö väitös face-to-face luentosalissa vai etäyhteyksillä Zoomin välityksellä.Vastaväittäjäni on suomalainen ja tällä hetkellä yliopisto sallii väitöstilaisuudet niin että samassa tilassa on maksimissaan 50 henkilöä paikalla, mutta voi olla että Zoom saattaa silti olla fiksumpi vaihtoehto. Seurailen tässä samalla tietysti koronatilanteen kehittymistä ja toivon hartaasti että taudin leviäminen pysyisi hallinnassa.

väitöslupa

Haaveissani on myös järjestää perinteinen karonkkaillallinen, ja kirjoittelinkin aiemmin siitä järjestäisinkö juhlat ravintolassa vai erikseen vuokrattavassa tilassa. Kysyin tarjouksia noin 10 erilaisesta paikasta, ja päädyin lopulta ravintolaan, josta tulee kaikki ruoat ja juomat. Erityisesti valinnassa painoi yhteyshenkilöiden into vastata kysymyksiini ja ideoida juhlasta juuri sellaista kun haluaisin. Sain esimerkiksi itse kertoa mistä ruoista pidän, ja he ehdottivat menua sen perusteella – kaikista muista paikoista tuli valmiit menuehdotukset. Täytyy myös todeta että moni juhlapaikka oli yllättävän huono vastaamaan tiedusteluihin. Valitsemallani ravintolalla oli valmiiksi mietittynä mahdollisuudet miten pöydät ja istumajärjestyksen saisi tarvittaessa väljemmäksi, ja he olivat ihanan joustavia tilanteen epämääräisyyden suhteen. Toivon todella että saisin järjestettyä juhlat sinä oikeana päivänä maltillisella vierasmäärällä. Muutama viikko väitöksen jälkeen onkin sitten edessä jo muutto ulkomaille, joten olisi ihanaa kokoontua yhteen vielä kerran mahtavan työporukkani, perheeni ja kakista läheisimpien ystävieni kanssa joten pidetään peukkuja että kaikki menee hyvin!

Lisää aiheesta:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

tyo-ja-raha tyo raha oma-elama
Kommentit (4)
  1. Minulla väitöstilaisuus tulossa lokakuussa, mutta nyt melkein eniten stressaa tuo karonkka. Paikka on jo valmiiksi varattu (Helsinki), mutta mietityttää voiko tapahtuman järjestää järkevästi tässä tilanteessa. Mutta jos se ei tapahdu nyt, niin silloin ei varmaan koskaan. Tosi hankala tilanne, kun haluaisi vain fokusoida itse väitökseen ja juhlaan ilman tätä epävarmuutta. No, tsemppiä kuitenkin myös sinne!

    1. Jep, vähän samat fiilikset täällä. Jännitettävää olisi ihan tarpeeksi ilman tätä uskaltaako järjestää vai eikö-pohdintaakin. Lisäksi olen itse vaihtamassa työpaikkaa ja muuttamassa maasta muutama viikko väitöksen jälkeen, joten jos sitä ei nyt järjestä, niin ei sitten koskaan. Onneksi paikka jonka olen varannut on sanonut olevansa joustava peruutusten suhteen tässä tilanteessa! Jos katsoo minkälaisia tapahtumia tällä hetkellä Suomessa saa järjestää, niin karonkkahan läpäisee kriteerit heittämällä, mutta… Tsemppiä sinnekin pohdintoihin ja väitökseen valmistautumiseen! Toivotaan että koronatilanne tukahtuisi täällä Suomessa (ja toki muuallakin) nyt nopeasti ja tehokkaasti.

  2. Tsemppiä, kalkkiviiva häämöttää! Mietinkin, miten tuo korona teidän yliopistossa vaikuttaa väitösjärjestelyihin, meidän yliopistolla on tuo sama max. 50 henkeä rajoitus ja tilan on oltava tarpeeksi iso turvaväleihin. Mun pitäisi jättää väikkäri nyt syksyn aikana esitarkastukseen, niin tää aihe kiinnostaa erityisesti. 🙂

    1. Kiitos, sitä tarvitaan! Pieni kauhu meinaa iskeä kun miettii mistä kaikesta vastaväittäjä voikaan keksiä kysyä – ja kuinka paljon pitäisi vielä lukea ja kerrata sitä sun tätä. Mutta ei auta muuta kuin pitää pää kylmänä ja tarkistaa asioita yksi kerrallaan niin pitkälle kuin pystyy.
      Tsemppiä sinullekin väitöskirjan loppurutistukseen! Täytyy sanoa että vaikka minua nytkin jännittää, niin olin kaikista uupunein siinä kohdassa kun jätin väitskirjan ensimmäistä kertaa tiedekunnalle (eli juuri ennen esitarkastusta). Toisaalta olin itse asettanut siihen turhan tiukan tahdin, toivottavasti sinä pystyt olemaan vähän lempeämpi itsellesi. 😉 Kiva myös kuulla että väitskirja-aiheiset postaukset kiinnostavat, sillä se on nyt ollut niin keskeinen osa elämääni että kirjoitan aiheesta mieluusti lähiaikoina enemmänkin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *